حقوق ساعتی
همه ما در مواقع نزدیک به پایان سال و یا در زمان تنظیم قرارداد کار جدید، سعی میکنیم بفهمیم که حقوق ساعتی ما در حدود چقدر میباشد؛ چراکه برای مخارج خود میخواهیم روی آن حساب نماییم. از طرفی دیگر، کارفرمایان نیز به دلایل گوناگون میخواهند متوجه شوند که پرسنل خود هرکدام به چه میزان حقوق ساعتی دریافت میکنند تا بتوانند نظارت دقیقتری بر یکی از اصلیترین هزینههای خود داشته باشند و بازخورد مناسبتری بگیرند.
اهمیت حقوق ساعتی
موضوع حقوق کارگران در هر ساعت برای کارفرمایان بسیار مهم است چراکه گاهی در بعضی بنگاههای اقتصادی مانند بنگاههای تولیدی، حقوقی که هر پرسنل در ساعت دریافت میکند، مستقیما در تولید محصول نقش دارد و بر روی بهای تمام شده آن محصول دخیل بوده و تاثیرگذار است. یعنی میبایست در ابتدا متوجه شوند که حقوق ساعتی کلیه کارگران بخش تولید چقدر بوده و در یک ساعت چند محصول تولید میشود تا بتوان حقوق ساعتی این دسته از پرسنل را در بهای تمام شده محصول نهایی محاسبه نمود.
حسابداری صنعتی چیست؟
حقوق ساعتی چیست؟
قبل از آنکه بدانیم مبلغ حقوق هر ساعت چقدر است باید مشخص کنیم چه نوعی از آن مدنظر است. میخواهیم صرفا حقوق ساعتی پایه را بدست بیاوریم یا حقوق ساعتی مزد ثابت و یا حتی حقوق ساعتی حق السعی شخص را محاسبه نماییم که البته در این مقاله، صحبت ما بیشتر بر مبنای حقوق ساعت شمار پایه افراد قرار دارد. این حقوق فقط بر اساس دستمزد پایه افراد و یا اگر این پرسنل مشمول دریافت پایه سنوات نیز باشند آن هم در حقوق ایشان تاثیر گذاشته و باعث افزایش آن میشود.
نحوه محاسبه حقوق ساعتی
برای محاسبه حقوق ساعتی افراد میتوانیم از دو راه عمل نماییم: در راه اول میبایست ابتدا به دستمزد روزانه فرد برسیم. برای این منظور چنانچه مبلغ توافقی با پرسنل بر اساس دستمزد روزانه باشد فقط میبایست ببینیم که با توجه به سابقه شخص، او مشمول دریافت پایه سنوات هم میباشد و چنانچه بود باید در محاسبه حقوق ساعتی او لحاظ نمایید. و در راه دوم چنانچه صرفا بر اساس مبلغ ماهانه با پرسنل خود برای حقوق به توافق رسیده باشیم، از همان میتوان مسقیما به حقوق ساعت شمار شخص رسید که در زیر میخواهیم نحوه محاسبات را بررسی نماییم.
نکته مهم
قبل از محاسبه حقوق ساعتی می بایست ابتدا محاسبه کنیم هر روز چند ساعت کاری است.
طبق قانون کار کارگران در یک هفته حداکثر 44 ساعت موظفی کار دارند که میتوان از آن به این نتیجه رسید که با توجه به 44 ساعت در هفته و وجود 6 روز کاری، هر روز کاری به طور متوسط 7/33 ساعت کار یا 7:20 در روز خواهد بود.
حالا با توجه به اطلاعات فوق، محاسبات حقوق ساعتی مرحله اول را مشاهده میکنیم:
حقوق ساعتی = دستمزد روزانه ÷ 7/33
در این شرایط محاسبه این نوع حقوق چندان سخت نبوده و به راحتی بدست میآید اما در مورد دوم یک مقدار اوضاع متفاوتتر است. در روش دیگر میتوان از دو طریق عمل نمود. هم اینکه میتوان در ابتدا حقوق ماهانه را به روز تبدیل کرده و پس از آن با همان روش فوق روزانه به ساعتی تبدیل میشود اما در نوعی دیگر میتوان ماهانه را مستقیما به ساعتی تبدیل نمود.
حقوق روزانه = حقوق ماهانه ÷ تعداد روز ماه
حقوق ساعتی = حقوق روزانه ÷ 7/33
همانطور که مشاهده کردید طبق روش بالا حقوق ساعت شمار فرد به دست میآید اما در روش دیگر باید اول بدانیم که یک ماه کامل در واقع چند ساعت میباشد یعنی چنانچه فردی یک ماه را به صورت کامل کار نماید، ما باید چند ساعت حقوق به او پرداخت نماییم. برای این منظور میبایست تعداد روز ماه در ساعت کاری روزانه یعنی 7/33 ضرب شود که برای ماههای 30 روزه حدودا به عدد 220 ساعت میرسیم. پس محاسبات به شکل زیر انجام میشود:
حقوق ساعتی = حقوق ماهانه ÷ 220
و بدین طریق حقوق شخص را میتوان محاسبه نمود.
مثال: حقوق دی ماه فردی دارای آیتمهای زیر میباشد. حقوق ساعتی او را محاسبه نمایید.
حقوق ماهانه: 60/000/000 ریال
حق مسکن: 9/000/000 ریال
حق بن و خوار و بار: 11/000/000 ریال
در این شرایط ما تنها میخواهیم حقوق ساعتی پایه فرد را محاسبه نماییم پس کاری به مزایای دیگر همچون حق مسکن و بن نداریم. در جهتی دیگر این حقوق مربوط به دی ماه میباشد که یک ماه 30 روزه است و این حقوق در واقع به ازای 220 ساعت پرداخت میگردد پس باید برای به دست آوردن حقوق ساعتی این شخص، حقوق پایه او را بر 220 تقسیم نماییم.
272/727 = 220 ÷ 60/000/000
جمع بندی
همیشه حقوق به عنوان یک هزینه بسیار مهم و تاثیر گذار در همه مجموعهها حائز اهمیت است چراکه هم درصد زیادی از کل هزینهها را مشمول میشود و هم آنکه میتواند در مواقعی مانند مثال کارگاههای تولیدی، بر روی بهای تمام شده محصول نهایی ما نیز تاثیر گذار باشد. پس به همین جهات آنالیز حقوق و دستمزد بسیار مهم بوده و تاثیرگذار است و ما باید برای محاسبات درست و البته گزارشگریهای مرتبط نیاز داریم اشراف کاملی بر همه موارد و محاسبات آن داشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید