قرارداد کارآموزی چیست و چگونه نوشته میشود؟ (شرایط و مفاد قرارداد کارآموزی)

کارآموزی یکی از بهترین روشها برای آموزش حرفهای خاص است. بسیاری از افراد فارغالتحصیل که دارای تجربه کاری نیستند و به مهارت خاصی تسلط ندارند، در کارگاه یا شرکتهای مختلف، بهعنوان کارآموز مشغول به کار میشوند. این افراد علاوه بر آموزش مهارت مرتبط با رشته تحصیلی یا آموزش مهارتی که به آن علاقه دارند، از بیمه تأمین اجتماعی و حقوق پایه نیز برخوردار خواهند شد. در واقع قرارداد کارآموزی، یکی از انواع قرارداد کار است که در قانون کار دارای شرایط مشخصی بوده و به رسمیت شناخته میشود. در ادامه با این نوع قرارداد و شرایط آن بیشتر آشنا شوید.
کارآموز به چه شخصی گفته میشود؟
اول قصد داریم که کارگر را در قانون کار تعریف کنیم و سپس به تعریف کارآموزی بپردازیم. در قانون کار، کارگر به شخصی گفته میشود که بر اساس درخواست کارفرما و در مقابل دریافت دستمزدی مشخص، کاری را انجام میدهد. کارفرما نیز فردی حقیقی یا حقوقی است که صاحب کسبوکار بوده و حقوق و مزایای مشخصی را به کارگر پرداخت میکند.
خب حالا که به تعریف کارگر پرداختیم، وقت آن رسیده که کارآموز را تعریف کنیم و ببینیم در قانون کار به چه کسی کارآموز میگویند؟ در قانون کار، علاوه بر کارگر و کارفرما، کارآموز نیز تعریف و شرایط مشخصی دارد.کارآموز به شخصی گفته میشود که تحت نظر اشخاص مجرب، در کارگاه، شرکت یا سازمانی، مشغول به کار شود و مهارت خاصی را آموزش ببیند. کارفرما موظف است در طی دوره آموزش، قرارداد کار را بهمنظور حفظ حقوق کارآموز، تنظیم کند. بهطور کلی و بر اساس قانون کار، قرارداد کارآموزی به دو گروه از افراد اختصاص دارد.
گروه اول افراد شاغلی هستند که برای کسب مهارت بیشتر، در کارگاه یا مراکز آموزشی مشغول کار میشوند. دسته دوم، نوجوانان بین ۱۵ تا ۱۸ سال هستند که در مراکز آموزشی آزاد یا در کارگاهها، دوره کارآموزی را سپری میکنند. با وجود قرارداد کارآموزی، حقوق این افراد در طی دوره آموزش محفوظ میماند.
افراد مشمول قرارداد کارآموزی
بهطور کلی، دو دسته از افراد مشمول قرارداد کارآموزی میشود:
گروه اول: دانشجویانی هستند که در رابطه با رشته تحصیلی خود، نیاز به آموزش مهارت خاصی دارند. بنابراین این افراد، در کارگاه یا سازمانی مرتبط مشغول به کار میشوند. کارفرمایان موظف هستند بهمنظور حفظ حقوق این افراد، قرارداد کارآموزی را تنظیم کنند.
گروه دوم: اشخاصی هستند که قصد دارند مهارتی را بهصورت کاملاً حرفهای آموزش ببینند تا در سازمانها و شرکتهای بزرگ، مشغول به کار شوند. در واقع این سازمانها یا مراکز، به اشخاصی حرفهای و آموزشدیده نیاز دارند.
بنابراین قرارداد کارآموزی مناسب افرادی است که برای آموزش مهارتی خاص یا برای ارتقا مهارتهای خود، در سازمان یا شرکتی، در مدت زمان مشخص، مشغول به کار میشوند. حالا که با تعریف کارآموز و افرادی که مشمول قرارداد کارآموزی میشوند صحبت کردیم، قصد داریم که در ادامه شما را با انواع قرارداد کارآموزی آشنا کنیم.

انواع قرارداد کارآموزی
این نوع قرارداد بر اساس شرایط کارآموز، به انواع مختلفی تقسیم میشود. در ادامه با سه شکل مختلف قرارداد کارآموزی آشنا شوید.
قرارداد توام با کار
در قرارداد همراه با اشتغال که یکی از متداولترین انواع قرارداد کار آموزی است، کارآموز در مدت زمان مشخصی (نهایتاً تا ۶ ساعت در روز) در شرکت، سازمان یا کارگاهی مشغول به کار و آموزش میشود. در این نوع قرارداد، کلیه شرایط مثل سن، ساعات کاری، میزان دستمزد، بیمه، شرایط فسخ یا تعلیق قرارداد و مدت زمان قرارداد ذکر میشود.
قرارداد مخصوص شاغلین
نوع دیگر این قرارداد، مختص افراد شاغلی است که برای ارتقا مهارت خود، در مدت زمان مشخصی مشغول به کار و آموزش میشوند. قرارداد کارآموزی این افراد دارای شرایط خاصی است. بهعنوانمثال، مدت زمان کارآموزی، جزء سوابق کاری کارگر محسوب میشود و در واقع در آن مدت زمان رابطه کاری قطع نخواهد شد. همچنین کارفرما موظف است، حقوق پایه و سایر مزایا را به کارگر پرداخت کند.
قرارداد کارآموزی بدون اشتغال
یکی دیگر از انواع قرارداد کارآموزی، به افرادی اختصاص دارد که در آموزشگاههای آزاد، بهمنظور یادگیری مهارتی ثبت نام میکنند. در این آموزشگاهها، کارآموز موظف به پرداخت شهریه است و افراد مجرب در این مراکز نیز باید کلیه شرایط و لوازم مورد نیاز برای آموزش کامل کارآموز را تهیه کنند.
آیا کارآموز باید بیمه شود؟
در رابطه با این سؤال، باید بگوییم که امکان تنظیم قرارداد کارآموزی بدون بیمه وجود ندارد. در واقع کلیه کارفرمایانی که اشخاصی را بهعنوان کارآموز استخدام میکنند، ملزم به پرداخت حق بیمه آنها هستند و در صورت عدم پرداخت بیمه، کارآموز میتواند بهصورت قانونی، اقدامات لازم را انجام دهد. علاوه بر حق بیمه، کارفرما ملزم به پرداخت حقوق پایه به کارآموزان است. در واقع کارآموزی همراه با اشتغال، رایگان نیست و بر اساس ساعات کاری، کارفرما باید دستمزد لازم را به کارآموز پرداخت کند.
بندها و مفاد قرارداد کارآموزی
این قرارداد شامل بندهای مشخصی است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
۱. در اولین بند این قرارداد، کارگر و کارفرما، باید همه مشخصات خود از جمله نام و نامخانوادگی، وضعیت تاهل و تعداد فرزندان، شمارهشناسنامه، شماره همراه، نشانی دقیق منزل و… را ذکر کنند.
۲. در بند بعدی، نوع شغل و نام سازمان یا شرکتی که کارآموز در آنجا مهارت لازم را کسب میکند، نوشته خواهد شد. همچنین، تاریخ شروع به کار کارآموز نیز در قرارداد ذکر خواهد شد. لازم به ذکر است که قرارداد پس از سه ماه از تاریخ شروع به کار، به پایان میرسد.
۳. در بند بعدی، میزان حقوق کارآموز ذکر میشود. حقوق کارآموز همان حقوق پایه است و کارفرما موظف است این دستمزد را بهصورت ماهانه پرداخت کند.
۴. پس از میزان حقوق، ساعات و روزهای کاری ذکر میشود.
۵. بند بعدی مربوط به تعهدات کارآموز است. در این بخش، به کلیه وظایف و تعهدات کارآموز در مدت زمان اشتغال و آموزش اشاره میشود.
۶. در بند بعد نیز کارفرما باید متعهد شود که کارآموز را بیمه کرده و دستمزد او را پرداخت خواهد کرد.
۷.در آخرین بند قرارداد کارآموزی نیز به سایر مسائل مثل شرایط فسخ قرارداد، جبران خسارات و… اشاره خواهد شد.
تبدیل قرارداد کارآموزی به قرارداد رسمی
بله، در صورتی که کارآموز در مدت زمان آموزش و اشتغال، وظایف خود را بهدرستی انجام دهد و رضایت کارفرما را جلب کند، امکان تنظیم قرارداد رسمی برای او وجود دارد. بر همین اساس توصیه میشود، برای استخدام در شرکت یا سازمانی که در آن دوره کارآموزی را سپری میکنید، حتماً دوره آموزش را بهخوبی سپری کرده و وظایف خود را بهطور کامل انجام دهید، تا با عقد قرارداد رسمی، از کلیه حقوق و مزایای رسمی اداره کار، بهرهمند شوید.
پایان خوش
قانون کار برای حفظ حقوق کارگران و کارمندان، کلیه کارفرمایان را موظف به تنظیم قرارداد کار کرده است. این قرارداد انواع مختلفی دارد و بر اساس شرایط و نوع شغل، یکی از انواع آن بین کارگر و کارفرما تنظیم میشود. قرارداد کارآموزی، به همه افراد در حال آموزش و اشتغال این امکان را میدهد که حق بیمه و دستمزد پایه آنها محفوظ بماند. بنابراین با وجود چنین قراردادی امکان پایمال شدن حقوق کارآموزان وجود نخواهد داشت.
سوالات متداول
۱. آیا تنظیم قرارداد کارآموزی قانونی است؟
بله، قرارداد کارآموزی یکی از قراردادهایی است که طبق قانون کار تنظیم میشود.
۲. قرارداد کارآموزی بدون بیمه قانونی است؟
خیر، کلیه کارفرماهایی که نیرویی را به عنوان کارآموز استخدام میکنند، موظف به پرداخت حق بیمه وی هستند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید