مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴ چقدر است؟ مهلت پرداخت + معافیت ها

یکی از زیر شاخههای مالیاتهای مستقیم، مالیات بر املاک است که در زیر مجموعه آن مالیات بر خانههای لوکس قرار دارد. این مالیات همچون سایر انواع مالیات، نحوه محاسبه و پرداخت مخصوص به خود را دارد. در ادامه این مقاله از محاسبان، به بررسی مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴ میپردازیم.
مالیات املاک و واحدهای مسکونی چیست؟
مالیات املاک و واحدهای مسکونی، یکی از مالیاتهای مستقیم است که بر دارایی افراد اعمال میشود. این مالیات شامل واحدهای مسکونی و باغویلاهایی میشود که ارزش املاک آنها از حدنصاب تعیینشده در قوانین مالیاتی فراتر باشد. مالکان این املاک موظفاند درصدی از ارزش ملک خود را بهعنوان مالیات پرداخت کنند.
برخلاف برخی مالیاتها که مجموع دارایی فرد را در نظر میگیرند، مالیات املاک براساس ارزش هر ملک بهصورت جداگانه محاسبه میشود. این مالیات دارای چندین زیر مجموعه به شرح زیر است:
- مالیات بر نقل و انتقال املاک.
- مالیات بر درآمد اجاره.
- مالیات بر خانههای لوکس.
املاک مشمول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴
مالیات بر خانههای گرانبها، تنها شامل برخی از املاک خاص میشوند و همه خانهها و واحدهای مسکونی شامل این نوع مالیات نمیشوند. به همین دلیل، پیش از بررسی نحوه محاسبه و پرداخت مالیات، باید مشخص کنیم که کدام واحدهای مسکونی و املاک مشمول این مالیات میشود.
براساس قانون بودجه ۱۴۰۴، در نحوه محاسبه مالیات بر خانههای لاکچری، صرفاً املاک زیر و با داشتن شرایطی، مشمول این مالیات میشوند که عبارتند از:
زمینهای فاقد اعیانی دارای کاربری مسکونی، اداری و تجاری، خانههای مجلل اعم از مستغلات که ارزش روز آنها بر مبنای آخرین ارزش معاملاتی بیش از ۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال و همچنین زمینهای دارای کاربری مسکونی که ارزش روز آنها بر مبنای آخرین ارزش معاملاتی بیش از ۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال باشد، مبلغ مازاد بر آن مشمول مالیات به نرخ ۲ در هزارم درصد میشود.
نکته مهم
براساس تبصره ۲ ماده ۴ مصوبه هیأت دولت، شهرداریها موظف شدند که حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ استعلام، وضعیت مجاز یا غیرمجاز بودن باغویلاها را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. همچنین طبق ماده ۵ همین مصوبه، باغویلاهای غیرمجاز مشمول مالیاتی خواهند شد که معادل دو برابر مالیات باغویلاهای مجاز است.
جدول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴

جدول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴، مطابق قانون لایحه بودجه و آییننامه مرتبط با آن مشخص میشود که به شرح جدول زیر است:
جدول مالیات خانههای لوکس ۱۴۰۴ | ||
شرح | سقف معافیت | نرخ مالیات |
زمین کاربری مسکونی | ۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ | ۰/۰۰۲ |
زمین فاقد اعیانی اداری و تجاری و واحدهای مسکونی | ۵۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ | ۰/۰۰۲ |
سامانه مالیات بر خانه های لوکس
یکی از سامانههای نسبتاً جدید سازمان امور مالیاتی، سامانه مالیات بر خانه های لوکس به نشانی expasset.tax.gov.ir بوده که از زیر مجموعههای درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir است. از طریق سامانه مالیات بر خانه های لوکس، مودیان مشمول این مالیات، میتوانند با انتخاب واحد مسکونی یا باغویلای متعلق به خود، برای مشاهده و پرداخت مالیات بر خانههای لوکس اقدام کنند.
معافیت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴

قانونگذار در سال 1404 معافیتهای مشخصی از مالیات خانه های لوکس را در لایحه بودجه در نظر گرفته است. این معافیتها طبق قوانین و مقررات جدید در حوزه مالیاتهای املاک وضع شده و هدف آنها، حمایت از توسعه مسکن و تشویق مالکان به تکمیل پروژهها و قانونیسازی املاک است.
1. مالکان دارای یک واحد مسکونی قدیمی
اشخاصی که تنها مالک یک باب واحد مسکونی بوده و بیش از ۱۰ سال از تاریخ تملک آن گذشته است، مشمول مالیات بر املاک لوکس نخواهند شد.
2. واحدهای مسکونی و باغویلاهای در حال ساخت
خانههای گران قیمت و باغویلاهای مجاز که در حال ساخت هستند، تا زمان دریافت پایانکار یا نصب حداقل یکی از انشعابات آب، برق یا گاز و حداکثر تا دو سال از تاریخ صدور پروانه ساختمانی، این املاک از مالیات معاف هستند.
3. باغویلاها و املاک غیرمجاز
املاک و باغویلاهای غیرمجاز، تا زمانی که مجوز ساخت از مراجع ذیربط را دریافت نکنند و حکم کمیسیونهای ماده ۹۹ یا ۱۰۰ قانون شهرداریها اجرا نشود، مشمول جریمه و پرداخت دو برابر مالیات خانههای لوکس خواهند شد.
نکته مهم
تعیین مجاز یا غیرمجاز بودن ملک برعهدهٔ شهرداری، دهیاری و وزارت جهاد کشاورزی است.
4. املاک در اختیار سازندگان (حقیقی و حقوقی)
در مورد داراییهای مشمول مالیات متعلق به سازندگان مسکن (حقیقی و حقوقی) تا پیش از انتقال قطعی، مسئولیت مالیات آن با سازنده نیست. اگر انتقال مالکیت طبق اسناد و قراردادهای رسمی مشخص شود، خریدار و مالک جدید، مسئول پرداخت مالیات خواهد بود.
مهلت پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴
همهٔ اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴ مکلفند با رعایت قوانین مالیاتی، مالیات سالانه مربوط به هریک از واحدهای مسکونی و باغویلاهای تحت تملک خود و افراد تحت تکفل را از طریق سازوکار مندرج در آییننامه، حداکثر تا پایان بهمن ماه هر سال پرداخت کنند.
پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴ بر عهده کیست؟
مسئولیت پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴ براساس قانون، برعهدهٔ شخصی است که در ابتدای سال ۱۴۰۴ مالک داراییهای مشمول باشد.
مسئولیت پرداخت در شرایط خاص
- طبق ماده ۹ آییننامه، در صورتی که یک ملک دارای چند مالک به صورت مشاع باشد، مالیات ابتدا بر مبنای ارزش کل ملک محاسبه شده و سپس به نسبت سهم هر مالک تفکیک میشود. هر مالک موظف است مالیات تعیینشده را مطابق با سهم خود پرداخت کند.
- در مواردی که مالک کمتر از ۱۸ سال سن دارد یا محجور محسوب میشود، مسئولیت پرداخت مالیات و جریمههای احتمالی بر دوش ولی یا قیم قانونی او خواهد بود.
جرایم عدم پرداخت مالیات خانه های لوکس ۱۴۰۴
در برخی موارد، بالا بودن مبلغ این نوع مالیات سبب شده است که اغلب اشخاص به دنبال راهی باشند که از پرداخت مالیات خانه های لوکس شانه خالی کنند. در صورتی که مودیان از پرداخت مالیات لوکس خودداری کنند، باعث به وجود آمدن جرایم و مشکلاتی به شرح زیر میشود:
1. توقیف اموال
در صورتی اشخاص مشمول مالیاتهای لوکس در مهلت مقرر تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۴ نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت مالیات اقدام نکنند، سازمان امور مالیاتی مطابق با فصل ۹ از باب چهارم قانون مالیاتهای مستقیم و به صورت سیستمی، مالیات را از طریق فرآیندهای اجرایی وصول و اقدام به توقیف اموال اعم از نقد و غیرنقد مالک میکند.
2. عدم امکان نقل و انتقال املاک
در صورت عدم پرداخت مالیات خانه های لوکس، اشخاص مشمول اجازهٔ نقل و انتقال املاک خود را نخواهند داشت. دفاتر اسناد رسمی و ادارات ثبت اسناد و املاک مجاز به ثبت هرگونه نقل و انتقال از جمله صلح و هبه و بیع، بدون احراز و اخذ گواهی پرداخت بدهی مالیاتی مورد انتقال شامل مالیات بر دارایی، نقل و انتقال و اجاره نیستند و در صورت تخلف، متخلفین مسئولیت تضامنی در پرداخت مالیات متعلقه دارند.
تفاوت مالیات خانه های لوکس و خودروهای لوکس
تفاوت اصلی مالیات خانههای لوکس و خودروهای لاکچری در شیوهٔ محاسبه آنها است. در مالیات خودروهای لوکس، ارزش مجموع خودروهای یک فرد محاسبه میشود و اگر از حد مشخصی فراتر رود، شخص ملزم به پرداخت مالیات خواهد بود. اما در مالیات خانههای لوکس، هر ملک بهصورت مستقل ارزیابی شده و مالیات آن تعیین میشود. بنابراین، حتی اگر مجموع ارزش املاک یک فرد از حد نصاب قانونی بیشتر باشد، در صورتی که هر واحد بهتنهایی کمتر از حد تعیینشده باشد، مشمول مالیات نخواهد شد.
براساس قانون بودجه ۱۴۰۴، مالکان خودروهای با ارزش بیش از ۵ میلیارد تومان موظف به پرداخت مالیات هستند. در صورت عدم پرداخت، سازمان امور مالیاتی اقدام به پیگیری قانونی و وصول مالیات میکند. از جمله ضمانتهای اجرایی، توقیف خودرو توسط نیروی انتظامی است تا مالیات متعلق به دولت پرداخت شود.
در مورد خانههای لوکس، عدم پرداخت مالیات در مرحله نخست منجر به ممنوعیت معامله ملک خواهد شد. در صورت ادامه عدم پرداخت، پس از طی مراحل قانونی، ملک از طریق مزایده به فروش میرسد که حقوق دولت تأمین شود. به طور کلی، ضمانت اجرایی مالیات خودروهای لوکس بر توقیف وسیله نقلیه و برای املاک لوکس بر ممنوعیت معاملات و مزایده اموال تمرکز دارد.
جمعبندی
مالیات خانههای لاکچری به عنوان یک ابزار جدید مالیاتی، در جهت تحقق عدالت اقتصادی و تأمین منابع مالی دولت است. اساس این مالیات شامل زمینهای مسکونی با ارزش بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال، زمینهای اداری و تجاری بدون اعیانی و واحدهای مسکونی با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال، به میزان دو در هزار بر مازاد این مبلغ مشمول مالیات میشوند. مالکان این املاک در ابتدای سال ۱۴۰۴ موظف به پرداخت این مالیات هستند.
سوالات متداول
1. چه املاکی مشمول مالیات خانههای لوکس میشوند؟
زمینهای دارای کاربری مسکونی با ارزش بیش از ۳۰۰ میلیارد ریال، زمینهای فاقد اعیانی با کاربری اداری و تجاری و واحدهای مسکونی با ارزش بیش از ۵۰۰ میلیارد ریال.
2. نرخ مالیات بر خانههای گران قیمت چقدر است؟
مالیات به میزان دو در هزار از مازاد ارزش معاملاتی تعیین شده برای املاک مشمول، دریافت میشود.
3. سامانه مالیات بر خانه های لوکس چیست؟
expasset.tax.gov.ir
4. مهلت پرداخت مالیات خانههای گران قیمت چه زمانی است؟
حداکثر تا پایان بهمن ماه ۱۴۰۴
5. مسئولیت پرداخت مالیات خانههای لوکس برعهده کیست؟
شخصی که در ابتدای سال ۱۴۰۴ مالک املاک مشمول بوده است، مسئول پرداخت مالیات است.
6. معافیت پرداخت مالیات خانههای گران قیمت چیست؟
واحدهای مسکونی اشخاصی که مالک تنها یک باب واحد مسکونی بوده و از تاریخ تملک آن ده سال گذشته باشد و واحدهای مسکونی در حال ساخت مشمول معافیت هستند، باغ ویلاهای غیر مجاز تا زمان دریافت پروانه ساخت رسمی.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 5 از 5 (4 رای)
دیدگاهتان را بنویسید