مالیات شرکت های غیر فعال

آیا شرکت های غیر فعال که هیچگونه فعالیت اقتصادی ندارند، مشمول پرداخت مالیات هستند؟ اگر مالیاتی تعلق میگیرد، مالیات این شرکتها چگونه محاسبه میشود؟ و چه اقداماتی باید انجام داد که از جریمههای مالیاتی جلوگیری شود؟ در ادامه، مالیات شرکت های غیر فعال را بررسی میکنیم.
مالیات شرکت غیر فعال چیست؟
اگر یک شرکت هیچ فعالیت اقتصادی نداشته باشد و بهطور رسمی وضعیت غیرفعالی خود را به اداره مالیاتی اعلام کند، معمولاً مالیات آن صفر خواهد بود. با این حال، این معافیت مالیاتی تنها در صورتی اعمال میشود که شرکت عدم فعالیت خود را بهصورت رسمی به اداره مالیاتی گزارش کرده و مدارک مربوطه را ارائه دهد. در غیر این صورت، اداره مالیاتی ممکن است شرکت را ملزم به پرداخت مالیات کند و در صورتی که اظهارنامه مالیاتی ارسال نشود، جریمههایی برای آن شرکت اعمال خواهد شد. بنابراین، برای جلوگیری از جریمههای مالیاتی، اعلام دقیق وضعیت عدم فعالیت شرکت ضروری است.
نحوه اعلام عدم فعالیت شرکت
ورشکستگی، عدم اخذ مجوزهای لازم، ایجاد وقفه به دلایل شخصی یا رکود بازار از دلایل اعلام عدم فعالیت شرکتها هستند. در این شرایط، اگر شرکت هیچگونه فعالیت مالی نداشته باشد، میتواند با اعلام توقف فعالیت شرکت از تکالیف مالیاتی تا حدودی معاف شود. مهم است بدانید که یک فرد حقیقی نمیتواند بدون اطلاع سازمان امور مالیاتی شرکت خود را رها کند. هرچند اعلام عدم فعالیت شرکت ضروری نیست، اما این اقدام در زمان رسیدگی به امور مالیاتی و خصوصاً در مواجهه با ممیز، روند کارهای مالیاتی را آسان میکند.
برای اینکه یک شرکت بهعنوان شرکت غیرفعال شناخته شود و مشمول معافیت مالیاتی شود، باید مدارکی را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. این مدارک شامل موارد زیر است.
- عدم صدور فاکتور یا صورتحساب به عنوان خریدار یا فروشنده
- صفر بودن گردش حساب بانکی و عدم کارکرد در دورهٔ مربوطه
- عدم پرداخت حقوق یا بیمه کارکنان
- نداشتن قرارداد تجاری یا مشارکت با دیگر شرکتها
- عدم وجود هرگونه خرید و فروش، اجاره یا فعالیت مشابه در دفاتر حسابداری
- عدم ثبت کد بیمه و ارسال لیست بیمه
- عدم صدور صورت وضعیت به طرفیت شرکت از سمت دیگر شرکتها یا کارفرمایان
- عدم اسناد دال بر استخدام افراد یا پرداخت حقوق و دستمزد
- عدم سرمایهگذاری در پروژهها
- عدم دریافت تسهیلات بانکی (وامها)
- عدم انعقاد قرارداد مشارکت با دیگر شرکتها
با ارائه صحیح این مدارک، سازمان امور مالیاتی وضعیت شرکت را بهعنوان شرکت غیرفعال در نظر میگیرد و شرکت از پرداخت مالیات معاف میشود.
محاسبه مالیات شرکت های غیر فعال
مالیات معمولاً بر اساس درآمد شرکتها محاسبه میشود؛ بنابراین در صورتی که یک شرکت هیچگونه فعالیت اقتصادی نداشته باشد، مالیات آن صفر خواهد بود. با این حال، این معافیت مالیاتی تنها زمانی اعمال میشود که عدم فعالیت شرکت بهطور رسمی و مستند به اداره مالیاتی اثبات شود. برای اطمینان از معافیت از مالیات، ضروری است که تکالیف مالیاتی مانند پلمپ دفاتر قانونی، ارائه اسناد حسابداری، حسابهای بانکی و سایر مدارک لازم به ممیز مالیاتی ارائه شود. این اقدامها کمک میکنند که وضعیت غیرفعال بودن شرکت بهطور قطعی تأیید شده و شرکت از پرداخت مالیات معاف شود.
نرخ مالیات شرکت های غیر فعال
براساس ماده ۱۰۵ قانون مالیاتهای مستقیم، نرخ مالیات برای شرکتها و اشخاص حقوقی برابر با ۲۵ درصد از درآمد آنها تعیین شده است. با این حال، این نرخ مالیاتی تنها زمانی محاسبه میشود که شرکت درآمدی داشته باشد. در صورتی که یک شرکت هیچگونه فعالیت اقتصادی نداشته و درآمدی کسب نکرده باشد، نرخ مالیات به عدد صفر ضرب میشود و در نتیجه مالیات آن به صفر خواهد رسید.
بنابراین، اگر یک شرکت بهطور کامل غیرفعال باشد و هیچ درآمدی نداشته باشد، مالیات آن صفر خواهد بود. این معافیت مالیاتی تنها در صورتی اعمال میشود که عدم فعالیت شرکت را بهطور رسمی و مستند به اداره مالیاتی اعلام کنند.
اظهارنامه شرکت غیرفعال

ارسال اظهارنامه مالیاتی یک تکلیف قانونی است که همهٔ شرکتها اعم از فعال یا غیرفعال، باید آن را انجام دهند. این وظیفه نه تنها برای شرکتها، بلکه برای اشخاص حقیقی نیز در صورتی که هیچ درآمدی نداشته باشند، ضروری است. برای محاسبه مالیات شرکت های غیر فعال باید اظهارنامه شرکت مربوطه را از طریق سامانه مودیان ارسال کنید.
مراحل ارسال اظهارنامه مالیات شرکت های غیر فعال به شرح زیر است:
- به وبسایت tax.gov.ir مراجعه کنید.
- نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید.
- در قسمت “پروندههای مالیاتی”، پرونده مربوطه را انتخاب کنید.
- سپس روی گزینه “ورود به اظهارنامه اشخاص حقوقی” کلیک کنید.
- در مرحله بعد، گزینه “درخواست ثبت اظهارنامه” را انتخاب کنید.
- سپس روی گزینهٔ “ایجاد اظهارنامه جدید” کلیک کنید.
- در صفحه جدید، اطلاعات لازم را وارد کنید.
- صحت اطلاعات را بررسی کنید.
- پس از بررسی اطلاعات را تأیید کنید.
فرآیند ارسال اظهارنامهٔ مالیات شرکت های غیر فعال مشابه با شرکتهای فعال است و شامل چندین بخش مختلف میشود که باید بهدقت تکمیل و ارزیابی شوند. این اقدام کمک میکند که وضعیت مالیاتی شرکت بهطور صحیح ثبت شده و از جریمههای احتمالی جلوگیری شود.
نحوه پرداخت مالیات شرکت های غیر فعال
در صورتی که یک شرکت غیرفعال باشد، مالیات آن به دلیل عدم فعالیت اقتصادی معمولاً صفر خواهد بود. بنابراین، در این شرایط نیازی به پرداخت مالیات نخواهد بود. با این حال، اگر شرکت در میانه سال غیر فعال شده باشد و شما اظهارنامه مالیاتی ارسال کرده باشید، باید درآمدهای مربوط به آن دوره که شرکت فعالیت داشته را وارد کنید. طبق این اطلاعات، ممکن است مبلغی به عنوان مالیات محاسبه شود که باید آن را پرداخت کنید.
بهطورکلی، در صورت عدم فعالیت شرکت، مالیات نهایی صفر خواهد بود؛ اما در صورتی که بخشی از سال فعالیت داشته باشید، مالیات مربوط به همان بخش از سال محاسبه و پرداخت میشود.
عواقب اعلام نکردن عدم فعالیت شرکت
عدم اعلام وضعیت غیر فعال بودن شرکت به سازمان امور مالیاتی میتواند منجر به جریمههای مالیاتی سنگینی شود. یکی از این جریمهها، مالیات علیالراس است که امکان دارد به صورت غیر منطقی مالیات شرکت بالا محاسبه شود، زیرا سازمان امور مالیاتی فرض میکند که شرکت در حال فعالیت اقتصادی است و مالیات را براساس درآمد فرضی تعیین میکند.
اگر مودی وضعیت غیرفعال بودن کسبوکار خود را در ابتدای سال مالی یا در طی سال اعلام نکند، مشمول جریمهای معادل ۱٪ تا ۲٪ از درآمد کل سال مالی میشود. بنابراین، ارسال به موقع اظهارنامه مالیاتی و اعلام صحیح وضعیت غیر فعال بودن شرکت اهمیت دارد. چون از هرگونه جریمه و مشکلات مالیاتی جلوگیری میکند.
جمعبندی
در این مقاله از سایت محاسبان، مالیات شرکت های غیر فعال را از نظر نرخ مالیات، مسئولیت آنها در قبال مدت عدم فعالیت، اظهارنامه مدت و عواقب ناشی از عدم رعایت پرداخت مالیات بررسی کردیم. آیا شما تا به حال برای ارسال اظهارنامهٔ مالیات شرکت های غیر فعال اقدام کردهاید؟ در مسیر پرداخت مالیات شرکت های غیر فعال با چه موضوعهایی روبرو شدید؟ تجربهٔ خود را از طریق کامنتها با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
۱. آیا همهٔ شرکت های غیر فعال از مالیات معاف هستند؟
اگر شرکت هیچ فعالیت اقتصادی نداشته باشد و این موضوع به درستی گزارش شود، مالیات صفر خواهد بود. در غیر این صورت، جریمه مالیاتی و مالیات علیالراس اعمال میشود.
۲. آیا نیاز به انحلال شرکت غیر فعال داریم؟
نه، اگر شرکت موقتاً غیرفعال است، تنها اعلام غیرفعالی کافی است.
۳. چه مدت زمانی برای اعلام غیر فعالی شرکت داریم؟
باید وضعیت غیرفعالی را بلافاصله پس از عدم فعالیت اعلام کنید. معمولاً تا دو ماه پس از پایان سال مالی وقت دارید.
۴. اظهارنامه شرکت های غیر فعال چیست؟
اظهارنامه مالیات شرکت های غیر فعال، سندی است که در آن مشخص میکند که مودی دیگر فعالیتی ندارد.
۵. عواقب اعلام نکردن عدم فعالیت شرکتهای غیر فعال چیست؟
مشمول جریمه ۱ الی ۲ درصد از درآمد کل سال مالی.
۶. نرخ مالیات شرکت های غیر فعال چند درصد است؟
۲۵ درصد اما در صورت اعلام عدم فعالیت مالیات صفر درصد.
۷. چرا اعلام عدم فعالیت اهمیت دارد؟
جلوگیری از مالیات غیرواقعی، جلوگیری از جریمه مالیاتی، و تسهیل روند رسیدگی به پروندههای مالیاتی در آینده.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 5 از 5 (2 رای)
دیدگاهتان را بنویسید