پلمپ دفاتر قانونی | ویدئو آموزش ثبت نام پلمپ دفاتر
پلمپ دفاتر قانونی
همانطور که میدانید دفاتر کلا به دو دسته تقسیم میشوند: دفاتر قانونی (رسمی) و دفاتر کمکی (غیر رسمی). دفاتر قانونی شامل دفتر روزنامه و دفتر کل هستند که باید از طریق ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی تهیه شوند. این دفاتر دارای پلمپ سیم و سرب هستند و چنانچه خلل و ایرادی به این دفاتر وارد شود از اعتبار قانونی آنها کاسته میشود و باعث مشکل برای دارنده دفاتر میشود.
نکته مهم
البته باید در نظر داشت چنانچه دفتر روزنامه یا دفتر کل، از طریقی به جز ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی تهیه شود، دیگر نمیتوان به آن دفتر قانونی اطلاق کرد. یکی از موارد مهم استفاده دفاتر قانونی این است که به عنوان مستندات برای انجام رسیدگی و حسابرسی مورد استفاده قرار میگیرند.
دفاتر غیررسمی یا اختیاری به دفاتر معین، تفصیل و… گفته میشود که از طریق ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی تهیه نمیشوند و برای کمک به روند اجرای امور حسابداری به ما کمک میکنند. این دفاتر اصلا به عنوان مستندات قانونی به کمک نمیآیند و اعتباری از این لحاظ ندارند.
مشمولین پلمپ دفاتر قانونی
از نظر اداره امور مالیاتی اشخاص حقوقی و حقیقی دارای تکالیف مالیاتی متفاوتی هستند. مهمترین مسئله در تفکیک این اشخاص مربوط به همین مورد یعنی تکالیف قانونی میباشد. یکی از مهمترین این تکالیف مربوط به پلمپ دفاتر قانونی و تحریر آنها میباشد.
در آیین نامه شماره 230761 که مربوط به ماده 95 قانون مالیاتهای مستقیم میباشد اشخاص حقیقی را به سه گروه با عناوین گروه اول، دوم و سوم تقسیم نموده است. طبق این آییننامه اشخاص حقیقی به دو روش گروهبندی میشوند: نوع اول بر اساس میزان فروش و نوع دوم بر اساس گروه شغل.
در روش تقسیم بندی براساس میزان فروش، مبالغ مربوط به تقسیمبندی هر چند سال اعلام میشوند. در آخرین ابلاغ این مبالغ، اشخاص حقیقی با فروش 0 تا 50,000,000,000 ریال در گروه سوم، فروش 50,000,000,000 تا 150,000,000,000 ریال در گروه دوم و افزون بر 150,000,000,000 ریال در گروه اول قرار میگیرند. البته باید توجه داشت که برای مشاغل خدماتی این بازهها نصف میشوند.
اما در روش نوع شغل، 8 گروه شغلی بدون درنظر گرفتن میزان فروش و حتی با 1 ریال فروش در گروه اول قرار میگیرند. برای نمونه این مشاغل میتوان به بیمارستانها، صرافیها، هتلهای 3 ستاره به بالا و… اشاره کرد. حالا با شناخت دستهبندی اشخاص میتوان تکلیف پلمپ دفاتر قانونی را بهتر مشخص نمود.
نکته مهم
طبق ماده 6 آییننامه ذکر شده، کلیه اشخاص حقوقی و حقیقی گروه اول ملزم به پلمپ دفاتر قانونی میباشند و باید نسبت به نگهداری و تحریر دفاتر قانونی اقدام نمایند.
البته این الزام برای داشتن دفاتر قانونی، فقط منحصر به قانون مالیاتهای مستقیم نمیباشد و در ماده 6 قانون تجارت نیز این موضوع عنوان شده و اشخاص حقوقی و حقیقی گروه اول را ملزم به این موضوع نموده است.
مراحل ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی
برای پلمپ دفاتر قانونی، در ابتدا باید وارد سایت ثبت شرکتها به نشانی https://sherkat.ssaa.ir شویم و سپس از نوار بالای سایت قسمت پلمپ دفاتر قانونی را انتخاب مینماییم.
در گام اول در قسمت نوع شخص متقاضی، نوع شخصیت مجموعه خود را از نظر حقیقی یا حقوقی بودن مشخص مینماییم. پس از آن نوبت به ثبت سال مالی و شمارههای تماس میرسد.
در گام دوم پلمپ دفاتر قانونی، ملزم به ثبت مشخصاتی همچون شناسه ملی، شماره ثبت، نوع ثبت میباشیم.
در مرحله جدید، دیگر اطلاعات خواسته شده از شخص متقاضی را وارد مینماییم.
پس از ثبت و تایید نهایی اطلاعات، اظهارنامهای صادر میشود که میبایست این مدارک را به اداره ثبت ارسال نماییم تا پس از بررسی و تایید کارشناس، اجازه پرداخت وجه پلمپ دفاتر قانونی صادر شود. پس از واریز وجه، دفاتر قانونی از طریق اداره پست به آدرس متقاضی ارسال میگردند.
ویدئو ثبت نام پلمپ دفاتر اشخاص حقیقی
آموزش تصویری پلمپ دفاتر قانونی اشخاص حقیقی
1. در ابتدا باید وارد سایت irsherkat.ssaa.ir شوید.👇
2. در مرحله بعد با کلیک بر روی گزینه پذیرش اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی، وارد مراحل پلمپ دفاتر قانونی میشویم.👇
3. در این صحفه میبایست اطلاعات شخص حقیقی متقاضی پلمپ دفاتر قانونی را وارد نمایید.👇
در مرحله اول نوع شخص متقاضی باید بر روی شخص حقیقی قرار گیرد. در آیتم بعد به نوع تقویم مالی جهت پلمپ دفاتر برخورد میکنیم که باید مشخص نماییم دفاتر درخواستی مربوط به سال مالی جاری هستند یا سال مالی آینده.
در قسمت بعدی که از ما روز و ماه شروع تقویم مالی را میخواهد باید توجه داشت که برای اشخاص حقیقی تقویم مالی همیشه، حتما و الزاما منطبق بر سال شمسی میباشد و ابتدای سال مالی 01/01 و پایان آن 12/29 میباشد.
در قسمت بعدی باید دیگر فیلدهای مورد نیاز در سایت را باتوجه به اطلاعات مربوط به شخص متقاضی تکمیل نماییم که یکی از آخرین قسمتها مربوط به نام تجاری تجارتخانه میباشد.
4. در پایان این صفحه اطلاعات مربوط به استان، شهر و کدپستی را ثبت مینماییم و پس از آن اداره کل و واحد ثبتی بنگاه اقتصادی را وارد میکنیم. و درنهایت با وارد کردن کد امنیتی به گام بعدی منتقل میشویم.👇
5. در گام بعدی با توجه به کد پستی وارد شده در سامانه، نشانی ثبتی متقاضی را نشان میدهد. با مشخص نمودن سمت شخص تکمیل کننده فرم اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی و چک نمودن دیگر اطلاعات نمایش داده شده در سامانه، بر روی گام بعدی کلیک مینماییم. باید توجه داشت که کلمه اصیل در سمت تکمیل کننده اظهارنامه خود شخص مالک بنگاه اقتصادی میباشد.👇
6. در برگه بعدی باید نوع دفتر، تعداد دفتر مورد تقاضا و تعداد برگهای دفتر را مشخص نموده و ذخیره نماییم. نوع دفاتر شامل دفتر کل و روزنامه میباشد که در تعداد برگهای 50، 100 و 200 برگ قابل سفارش هستند.👇
7. همانگونه که مشاهده میکنید پس از انتخاب و ذخیره دفاتر، در جدول پایین صفحه نمایش داده میشوند. پس از تکمیل این قسمت و انتخاب تمامی دفاتر مورد نیاز برای پلمپ، بر روی گام بعدی کلیک مینماییم.👇
8. پس از طی این مراحل شما به مرحله پایانی اطلاعات پلمپ دفاتر قانونی رسیدهاید و در این برگه باید اطلاعات نمایش داده شده رو خوانده و چک نمایید تا درصورت صحت کامل اطلاعات، آن را تایید نمایید.👇
9. پس از طی نمودن کامل مراحل فوق، در این صفحه دو فایل برای چاپ به شما نمایش داده میشود که باید هر دو را چاپ نمایید.👇
10. اولین فایل چاپ شده مربوطه به اظهارنامه پذیرش پلمپ دفاتر قانونی میباشد؛ که پس از چاپ میبایست آن را به در پاکت مخصوص درخواست پلمپ دفاتر قانونی که از اداره پست تهیه شده قرار دهید.👇
11. دیگر برگه پرینت گرفته شده باید بر روی همان پاکت چسبانده شود و پاکت را به اداره پست تحویل دهید تا مراحل پلمپ دفاتر قانونی شما کامل گردد.👇
12. پس از تحویل اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی به پست، شماره بارکد پستی و تاریخ تحویل مدارک را در آخرین صفحه سایت پلمپ دفاتر قانونی وارد نمایید و ارسال کنید. پس از آن باید منتظر بمانید تا اظهارنامه شما به سازمان ثبت اسناد رسمی رسیده و مورد تایید قرار گیرد. در این مرحله وجه پلمپ دفاتر قانونی را پرداخت مینمایید تا دفاتر از طریق پست به دست شما برسد.
ویدئو ثبت نام پلمپ دفاتر اشخاص حقوقی
امضا دیجیتال پلمپ دفاتر قانونی
در مرحله پس از ثبت اظهارنامه پلمپ دفاتر قانونی میبایست امضا دیجیتال آن انجام گردد. این اقدام به دو طریق ممکن است اتفاق بیفتد:
1. از طریق توکن
2. از طریق گوشی هوشمند اندروید
برای انجام امضا دیجیتال، میتوان در صفحه نمایش داده شده در ذیل روی قسمت “اینجا” کلیک نمود که به سایت ثبت من منتقل میشویم و هم میتوان مستقیما به سایت ثبت من رفت.👇
پس از ورود به سایت ثبت من میبایست از قسمت ورود که در بالا سمت چپ سایت قرار گرفته است وارد شویم.👇
در پنجره باز شده جدید، پس از ورود کد ملی صاحب امضاء، با کلیک بر روی دریافت رمز، رمزی بصورت پیامک به شماره همراه صاحب امضاء ارسال میگردد که میبایست در فیلد پایینی وارد شود و بعد از آن بر روی ورود به درگاه کلیک نماییم.👇
در مرحله بعد و پس از ورود به کاربری ثبت من، در بالای صفحه تصویر زنگی مشخص است که چنانچه سندی برای امضاء وجود داشته باشد بصورت عددی قرمز رنگ بر روی آن نمایش داده میشود که با کلیک بر آن اسناد نشان داده میشوند.👇
پس از باز شدن لیست اسناد، چنانچه سندی هنوز دارای امضاء الکترونیک نشده باشد، با کلیک بر روی دکمه در انتظار امضاء و پس از آن در صفحه جدید کلیک روی امضاء سند میتوان نسبت به امضاء آن اقدام نمود.👇
لازم به ذکر است که جهت ادامه فرآیند امضاء دیجیتال میبایست حتما نرم افزار دستینه بر روی سیستم نصب باشد. برای این منظور میبایست عبارت نرم افزار دستینه را جستجو نماییم و با ورود به سایت مشخص شده در تصویر، نرم افزار را دانلود و نصب کنیم.👇
پس از نصب نرم افزار دستینه باید به سایت ثبت من برگشته و با کلیک بر روی امضاء سند، ادامه فرآیند را سپری نماییم.👇
پس از کلیک بر روی امضاء سند، وارد مرحله جدید خواهیم شد که در این مرحله باید حتما توکن سختافزاری به سیستم متصل گردد. پس از اتصال توکن، شناسایی آن توسط سیستم انجام میشود.👇
پس از شناسایی توکن، با نمایش صفحهای مانند تصویر زیر، میباید در ابتدا امضاء مدنظر بر روی توکن را انتخاب و پس از آن تایید نماییم.👇
با تشخیص امضاء بر روی توکن، در مرحله بعد باید رمز توکن را وارد نماییم تا پیغام ثبت با موفقیت نشان داده شود و بدین صورت مراحل امضاء دیجیتال تکمیل میگردد.👇
زمان پلمپ دفاتر قانونی
تمامی مشمولین پلمپ دفاتر قانونی میبایست نهایتا تا پایان سال برای ثبت پلمپ دفاتر قانونی سال بعد خود اقدام نمایند. همچنین باید تمام مراحل ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی که در بالا گفته شد را به صورت کامل طی نمایند تا دچار مشکل برای دریافت دفاتر خود نشوند.
به عنوان مثال برای پلمپ دفاتر قانونی 1403، فقط تا پایان سال 1402 میتوان ثبتنام نمود.
جریمه عدم پلمپ دفاتر قانونی
یکی از موارد مهم در تصویب و اجرای هر قانون، ضمانتهای اجرایی مربوط به آن میباشد. بدین صورت که اگر برای قانونی، ضمانت اجرایی در نظر گرفته نشده باشد پس اجرای آن قطعی نخواهد بود. چراکه فرد مشمول آن قانون با درنظر گرفتن این موضوع که در صورت عدم اجرای قانونی عواقبی برای او نخواهد بود، اقدامی در جهت انجام آن امر نخواهد داشت.
در مورد پلمپ دفاتر قانونی در ماده 193 قانون مالیاتهای مستقیم جریمه و ضمانت اجرایی این قانون در نظر گرفته شده است. در این ماده قانونی ذکر شده که در صورت عدم ارائه دفاتر قانونی، مودی مشمول 20% جریمه به ماخذ مالیات متعلقه خواهد بود.
پس اگر شخصی که مشمول است، پلمپ دفاتر قانونی خود را به درستی انجام ندهد؛ نمیتواند دفاتر را ارائه کند و مشمول 20% جریمه خواهد شد. همچنین اگر دفاتر قانونی ارائه شده وی رد شود، مشمول 10% جریمه به ماخذ مالیات متعلقه خواهد بود.
مدت زمان نگهداری دفاتر قانونی
طبق قانون تجارت همه اشخاصی که مشمول پلمپ دفاتر میباشند مکلف به نگهداری دفاتر خود تا 10 سال میباشند و باید با دقت در نگهداری دفاتر خود تلاش نمایند.
کلام آخر
همه اشخاص حقوقی و حقیقی گروه اول طبق آنچه در این مقاله گفته شد، مشمول پلمپ دفاتر قانونی و نگهداری و تحریر دفاتر خواهند بود که اگر انجام ندهند مشمول جریمهای معادل 20% مالیات متعلقه خواهند شد.
البته این فقط از جنبه سازمان امور مالیاتی میباشد. در صورتی که دفاتر در موارد دیگری همچون حسابرسی تامین اجتماعی نیز حیاتی بوده و اگر پلمپ دفاتر قانونی انجام نگرفته باشد در اینجا نیز مشمول جریمههای بسیاری سنگینی خواهیم بود.
پس هر ساله باید مراقب زمان ثبت نام و پلمپ دفاتر قانونی خود باشیم تا دچار مشکل در سالهای آتی نشویم.
سوالات متداول
1. زمان پلمپ دفاتر قانونی چه موقع است؟
تمام مشمولین باید نهایتا تا پایان سال برای ثبت پلمپ دفاتر قانونی سال بعد خود اقدام نمایند. به عنوان مثال برای پلمپ دفاتر قانونی 1403 فقط تا پایان سال 1402 میتوان ثبت نام نمود.
2. مراحل ثبت نام پلمپ دفاتر قانونی چیست؟
1. ورود به سایت https://sherkat.ssaa.ir و انتخاب پلمپ دفاتر قانونی از منو
2. انتخاب نوع شخصیت مجموعه از نظر شخص حقیقی یا حقوقی
3. ثبت سال مالی و شماره های تماس
4. ثبت مشخصاتی همچون شناسه ملی، شماره ثبت، نوع ثبت و…
5. و در مرحله آخر دیگر اطلاعات خواسته شده از شخص متقاضی را وارد مینماییم و ثبت و تایید میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ثبتنام دفاتر کردم و بعد از امضا الکتونیک زده مدارک اسال شده ولی این وضعیت تغییر نکرد و برای صفحه پرداخت نرفته چکار میشه کرد؟
سلام
برای تغییر وضعیت چند روز صبوری نمایید