مالیات کارتخوان چقدر است؟ نحوه محاسبه مالیات کارتخوان

مالیات کارتخوان یکی از انواع مالیاتهای مستقیم است که بر درآمد حاصل از تراکنشهای دستگاههای پوز اعمال و توسط سازمان امور مالیاتی اخذ میشود. این نوع مالیات براساس نوع فعالیت و میزان درآمد مشاغل و کسبوکارها محاسبه میشود. در این مقاله از محاسبان، به بررسی مالیات کارتخوان میپردازیم.
مالیات کارتخوان چقدر است؟
خود دستگاه کارتخوان بهتنهایی مشمول مالیات نیست و برای مالیات کارتخوان، ابتدا باید مشخص شود که نوع فعالیت اقتصادی چیست. سازمان امور مالیاتی برای شناسایی و ارزیابی درآمد فعالان اقتصادی، از ابزارهایی مانند اینتا کد مالیاتی، ضریب فعالیت و نسبت سود فعالیت استفاده میکند. مطابق با این اطلاعات و با بررسی تراکنشهای بانکی، میتوان به میزان تقریبی درآمد و سود کسبوکار پی برد و در نهایت، مالیات متناسب با آن را در نظر گرفت.
مالیات ۴۰۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
برای محاسبه مالیات ۴۰۰ میلیون کارتخوان در سال ۱۴۰۳، ابتدا باید ضریب سود مربوط به صنف مورد نظر مشخص شود. این ضریب بر اساس جدول اینتا کد مالیاتی تعیین میشود و به نوعی برای هر فعالیت متفاوت است.
به عنوان مثال، ضریب سود برای خواربار فروشی ۱۲ الی ۱۵ درصد است.
درآمد مشمول مالیات = تراکنش کارتخوان × ضریب سود فعالیت
۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ = ۱۵٪ × ۴.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰
در مرحله دوم معافیت ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم را که در سال ۱۴۰۳، مبلغ ۱٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال است از درآمد مشمول مالیات کسر میشود.
درآمد مشمول مالیات از معافیت = معافیت ماده 101 – درآمد مشمول مالیات
۰ = ۱٬۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ – ۶۰۰,۰۰۰,۰۰۰
و در مرحله سوم اگر درآمد مشمول مالیات از کسر معافیت بیشتر از صفر بود، آن را بر اساس ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم به صورت پلکانی محاسبه میکنیم. نرخ های ماده 131 در سال 1403 به شرح زیر است:
- تا 200 میلیون تومان: 15%
- از 200 تا 400 میلیون تومان: 20%
- بیش از 400 میلیون تومان: 25%
نکته مهم
در این مثال، چون درآمد مشمول مالیات از کسر معافیت صفر است، نیازی به استفاده از جدول ماده 131 نیست.
مالیات ۲۰۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
شیوهٔ محاسبه مالیات ۲۰۰ میلیون کارتخوان به شرح زیر است:
تعیین ضریب سود فعالیت: ضریب سود بسته به نوع کسب و کار و بر اساس جدول اینتا کد سازمان امور مالیاتی تعیین می شود. به عنوان مثال، برای یک خواربارفروشی، این مقدار معمولاً بین ۱۲ الی ۱۵ درصد است.
درآمد مشمول مالیات = تراکنش کارتخوان × ضریب سود
۲٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ × ۰.۱۵ = ۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال
بنابراین، درآمد مشمول مالیات اولیه بدست میآید.
کسر معافیت ماده 101: بر اساس ماده 101 قانون مالیاتهای مستقیم، معافیت سالانه مالیاتی در سال 1403، مبلغ ۱٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال است. این معافیت از درآمد مشمول مالیات کسر میشود.
درآمد مشمول مالیات از معافیت = درآمد مشمول مالیات – معافیت ماده 101
۳۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ – ۱٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ = ۰
نکته مهم
از آنجایی که عدد مشمول مالیات کمتر از معافیت ۱۰۱ است، هیچ درآمد مشمول مالیاتی باقی نمی ماند.
محاسبه ارزش بر اساس جدول ماده 131: از آنجایی که درآمد مشمول مالیات از کسر معافیت صفر است، نیازی به محاسبه ارزش بر اساس ارزیابی های پلکانی ماده ۱۳۱ نیست.
مالیات ۱۰۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
برای محاسبه مالیات ۱۰۰ میلیون کارتخوان، با توجه به سقف معافیت ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم، به شرط حقیقی بودن شخصیت، مشمول پرداخت مالیات نمیشوید.
نکته مهم
مطابق با ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم، کسبوکارها تا مبلغ ۱٬۰۰۰٬۰۰۰٬۰۰۰ ریال از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند.
مالیات ۵۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
مبلغ ۵۰ میلیون کمتر از نرخ تعیین شده برای پرداخت مالیات کارتخوان است. زمانی که شما در طول یک سال ۵۰ میلیونتومان از کارتخوان درآمد کسب کنید، مالیات کارتخوان به شما تعلق نمیگیرد.
مالیات ۲۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
در صورتی که درآمد شما از کارتخوان، در طول یک سال از ۲۰ میلیون تومان کمتر باشد، مشمول پرداخت مالیات نمیشوید. چون ۲۰ میلیون پایینتر از مبلغ درآمد تعیین شده، برای پرداخت مالیات کارتخوان است.
مالیات ۱۰ میلیون کارتخوان چقدر است؟
کسانی که در طول یک سال ۱۰ میلیون تومان از کارتخوان درآمد دارند، مشمول پرداخت مالیات نمیشوند. چون مبلغ آن پایینتر از نرخ مشخص شده سازمان برای پرداخت مالیات است.
مالیات یک میلیون کارتخوان چقدر است؟
یک میلیون پایینتر از نرخ تعیین شده برای پرداخت مالیات دستگاه پوز است. یعنی اگر در طول یک سال تنها یک میلیون تومان از کارتخوان درآمد کسب کنید، مشمول مالیات نمیشوید.
سقف معاف از مالیات کارتخوان
سقف معافیت مالیات کارتخوان یعنی وقتی کسبوکارها تا یک مبلغ مشخصی که اداره مالیاتی اعلام میکند، درآمد داشته باشند، از پرداخت مالیات معاف هستند؛ اما اگر درآمد آنها از این میزان بیشتر شود، باید مالیات پرداخت کنند. هرساله مطابق با تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، سقف معافیت مالیاتی کارتخوان را اعلام میکنند و اگر هر شخصی زیر آن مبلغ جمع واریزی داشته باشد، میتواند از مشوق تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کند و بدون رسیدگی و ارائه اسناد و مدارک مالیات خود را قطعی کند.
استعلام مالیات کارتخوان با کد ملی
همهٔ مودیان حقیقی و حقوقی میتوانند از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی برای استعلام مالیات کارتخوان با استفاده از کد ملی اقدام کنند. برای استعلام مالیات کارتخوان با کد ملی، کافی است که وارد این سامانه شوید و وضعیت پرونده مالیاتی خود را مشاهده کرده، مبلغ مالیات را استعلام گرفته و پرداخت آن را به صورت الکترونیکی انجام دهید.
نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
محاسبه مالیات کارتخوان طی ۵ مرحله انجام میشود که عبارتند از:
- کشف مبلغ فروش یا درآمد
- کشف سود فعالیت
- محاسبه درآمد مشمول مالیات
- کسر معافیت
- محاسبه مالیات با استفاده از نرخ مالیاتی
در ادامه، هر یک از مراحل را بررسی میکنیم.
۱. کشف مبلغ فروش یا درآمد
به طور پیش فرض کل وجوه واریز شده به حسابهای بانکی به غیر از وجوه انتقالی بین حسابهای بانکی شخص و سود سپرده بانکی و یارانه، فروش یا درآمد شخص تلقی میشود. اگر بخشی از وجوه واریز شده منشأ معاف یا غیرتجاری دارند، باید مستندات آن را به ممیز مالیاتی تحویل دهند که آن را از جمع واریزیها کسر میکنند. عددی که پس از بررسی نهایی وجوه واریز شده بهدست میآید، فروش شخص تلقی میشود.
۲. کشف ضریب سود فعالیت
پس از آن باید بررسی کنید که وجوه دریافت شده بابت فروش چه کالا یا خدماتی بوده است. سپس ضریب سود فعالیت را از جدول سود فعالیت که در سایت سازمان امور مالیاتی بارگذاری شده است، پیدا کنید.
۳. محاسبه درآمد مشمول مالیات
از حاصل ضرب عدد فروش خالص بهدست آمده در مرحله (۱) در ضریب مالیاتی مرحله (۲)، درآمد مشمول مالیات بهدست میآید.
۴. کسر معافیت
اگر شخص به صورت انفرادی فعالیت کرده باشد و مشمول معافیت ماده ۱۰۱ است، این معافیت از درآمد مشمول مالیات کسر میشود. لازم به ذکر است که اگر اظهارنامه مالیاتی ارسال شده باشد، این معافیت به شخص تعلق نمیگیرد.
نکته مهم
در مشاغل مشارکتی حداکثر ۲ معافیت ۱۰۱ به شرکاء تعلق میگیرد، که این دو معافیت فارغ از درصد مشارکت هر شریک، به صورت مساوی بین شرکا تقسیم میشود.
۵. محاسبه مالیات با استفاده از نرخ مالیاتی
حساب بانکی مرتبط با مشاغل چه شخصی و چه مشارکتی، با نرخ مالیات ماده ۱۳۱ محاسبه میشود. حساب بانکی اشخاص حقوقی با نرخ ۲۵ درصد مندرج در ماده ۱۰۵ محاسبه میشود. نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی هم مطابق با ماده ۱۳۱ به ترتیب ۱۵ درصد، ۲۰ درصد و ۲۵ درصد است. این نرخها براساس درآمد سالانه از فعالیتهای شغلی، از جمله تراکنشهای انجامشده توسط دستگاه کارتخوان، تعیین میشوند.
محاسبه مالیات کارتخوان با اینتا کد
اینتا کد جدولی است که ضریبهای مالیاتی اصناف مختلف براساس آن تعیین میشود. بنابراین برای محاسبه مالیات، باید به این جدول اینتا کد مالیاتی مراجعه شود. در زیر برخی از اینتا کدهای اصناف را ملاحظه میکنید:
- اینتا کد قصابی: ۸%
- اینتا کد خواروبار فروشی: ۱۵ – 12%
- اینتا کد وکلا: ۵۵%
- اینتا کد فروش پوشاک: ۱۳ – ۱۸%
- اینتا کد کافی نت: ۱۸%
- اینتا کد کافی شاپ: ۳۳%
درصد مالیات کارتخوان
درصد مالیات کارتخوان برای اشخاص حقیقی، مطابق ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم براساس درآمد سالانه و مطابق با نرخ مالیات بر درآمد مشاغل به صورت پلکانی تعیین میشود.
- ۱۵٪ برای درآمد تا ۲۰۰ میلیون تومان،
- ۲۰٪ برای ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان،
- و ۲۵٪ برای بالای ۴۰۰ میلیون تومان.
مالیات کارتخوان سیار
مالیات کارتخوان چه سیار باشد و چه ثابت یا لمسی، بهعنوان بخشی از مالیاتهای مستقیم توسط سازمان امور مالیاتی و مطابق با تراکنشهای دستگاه پوز محاسبه و اخذ میشود. بنابراین مدل یا نوع دستگاه کارتخوان هیچ تأثیری در نرخ یا نحوهٔ محاسبه مالیات ندارد؛ بلکه نوع فعالیت شغلی و میزان درآمد و سود حاصل از کسبوکار، تعیینکننده میزان مالیات پرداختی است. تراکنشهای کارتخوان نشاندهندهٔ بخشی از درآمد شغلی شما هستند و مالیات آن نیز بر مبنای مالیات بر درآمد مشاغل محاسبه میشود.
پرداخت مالیات کارتخوان

برای پرداخت مالیات کارتخوان باید مراحل زیر را طی کنید:
- ایتدا به سایت my.tax.gov.ir مراجعه کنید.
- سپس از منوی سایر خدمات مالیاتی، گزینه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب کنید.
- گزینۀ سامانه پرداخت الکترونیک مالیات را انتخاب کنید و وارد پرتال ثبتنام و خدمات جامع الکترونیکی مالیاتی شوید.
- از قسمت ورود اطلاعات، نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید.
- سپس روی گزینهٔ دریافت شناسه قبض جدید کلیک کنید. با تکمیل اطلاعات، یک شناسه قبض برای شما صادر میشود که میتوانید آنلاین مالیات کارتخوان را پرداخت کنید.
مالیات کارتخوان شخصی
مالیات کارتخوان شخصی به مالیاتی اطلاق میشود که مطابق با تراکنشهای انجامشده از طریق دستگاه کارتخوان (POS) بهعنوان بخشی از درآمد فرد محاسبه میشود. براساس قوانین مالیاتی ایران، بهویژه قوانین پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، همهٔ افرادی که از دستگاه کارتخوان استفاده میکنند، موظف هستند دستگاههای خود را در سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir ثبت کنند و کد مالیاتی دریافت کنند. این مالیات بهصورت جداگانه برای دستگاه کارتخوان تعریف نشده است، بلکه به ازای درآمد حاصل از تراکنشهای کارتخوان، بهعنوان بخشی از مالیات بر درآمد فرد یا کسبوکار محاسبه میشود.
مالیات کارتخوان بدون جواز کسب
یکی از چالشهای رایج برای دستفروشان و صاحبان کسبوکارهای خانگی، تهیهٔ دستگاه کارتخوان بدون داشتن جواز کسب است. بسیاری تصور میکنند دریافت کارتخوان سیار تنها با داشتن مجوز رسمی امکانپذیر است، در حالی که این باور نادرست است و روشهایی برای دریافت آن بدون جواز نیز وجود دارد.
از سوی دیگر، برخی افراد گمان میکنند که با گرفتن کارتخوان بدون جواز میتوانند از پرداخت مالیات شانه خالی کنند؛ اما حقیقت این است که صرفنظر از داشتن یا نداشتن جواز، کلیهٔ تراکنشهای انجامشده از طریق دستگاه کارتخوان تحت نظارت سامانه مالیاتی قرار دارند و مشمول پرداخت مالیات خواهند بود. بنابراین اگرچه امکان دریافت کارتخوان بدون جواز وجود دارد، اما این موضوع بههیچوجه به معنای معافیت مالیاتی نیست و صاحبان این دستگاهها نیز موظف به پرداخت مالیات بر پایۀ عملکرد خود هستند.
مالیات کارتخوان کافی شاپ
مالیات کارتخوان کافیشاپ، مالیاتی است که برای سود حاصل از فعالیتهای کافیشاپ بر اساس تراکنشهای ثبتشده در دستگاه کارتخوان اعمال میشود. این مالیات با استفاده از ضریب اینتا کد به نرخ ۳۳درصد و پس از کسر معافیت ماده ۱۰۱، بر اساس نرخهای پلکانی ماده ۱۳۱ محاسبه میشود.
مالیات کارتخوان سوپر مارکت
مالیات کارتخوان سوپرمارکتها، مالیاتی است که بر سود فعالیت سوپرمارکتها بر اساس تراکنشهای ثبتشده در کارت خوان اعمال میشود. این مالیات با استفاده از ضریب سود فعالیت ۸.۵ درصد و کسر معافیتهای تعیین شده در ماده ۱۰۱ قانون مالیاتهای مستقیم و بر اساس نرخهای پلکانی ماده ۱۳۱، بهدست میآید.
ثبت نام مالیات کارتخوان
برای ثبت مالیات دستگاه کارتخوان، ابتدا باید وارد سایت سازمان امور مالیاتی به آدرس https://tax.gov.ir شده و تشکیل پرونده دهید. در این سایت باید همهٔ مراحل مربوط به صحتسنجی الکترونیک، پیش ثبتنام الکترونیک، ثبت اطلاعات کاربری و … را انجام دهید. بعد از تکمیل مراحل مختلف ثبتنام مالیات کارتخوان، پیامکی شامل نام کاربری و رمز از سوی سازمان امور مالیاتی برای شما ارسال میشود.
این رمز و نام کاربری، برای ورود به سامانه مالیات کاربرد دارد. با ورود به این سامانه، میتوانید از خدمات مختلفی استفاده کنید. بعد از ورود مجدد به سامانه، باید اطلاعاتی را در مورد کسبوکار خود وارد کنید. به این ترتیب اطلاعات شما تأیید شده و کد رهگیری صادر میشود. کد رهگیری حکم کد مالیاتی را دارد که باید آن را نزد خود نگه دارید.
نکته مهم
با انجام این مراحل، کلیه صاحبان کسبوکار میتوانند با ورود به سامانهٔ مالیات، فهرست همهٔ دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی خود را مشاهده و نسبت به الصاق آنها به پرونده مالیاتی خود اقدام کنند.
تراکنش های مشمول مالیات کارتخوان
مطابق آخرین بخشنامه نحوهٔ رسیدگی به تراکنشهای بانکی به شماره ۲۰۰/۹۹/۱۶ الزاماً همه وجوه واریز شده به حسابهای بانکی نمیتواند جنبه درآمدی داشته باشد، بنابراین نمیتوان از همهٔ تراکنشها مالیات کارتخوان مطالبه کرد.
برخی از این موارد به شرح زیر عبارتند از:
- تراکنشهای بانکی مربوط به اعضای هیأت مدیره و سهامداران اشخاص حقوقی و تأیید شخص حقوقی
- دریافتی و پرداختی مرتبط با حق شارژ
- دریافتی و پرداختی به حساب بستگان
- تسهیلات بانکی دریافتی
- انتقالی بین حسابهای شخصی
- انتقال بین حسابهای شرکا در مشاغل مشارکتی
- تنخواههای واریزی به حساب اشخاص توسط کارفرما با تأیید کارفرمای ذیربط
- دریافتها و پرداختهای سهامداران و اعضای هیئت مدیره اشخاص حقوقی که طرف مقابل آن را در دفاتر شخص حقوقی در حسابهای دریافتی و پرداختی (جاری شده) منظور شده است
- قرض و ودیعه دریافتی و پرداختی
- وجوه دریافتی ناشی از جبران خسارت
- انتقال بین حسابهای بانکی در صورتی که مربوط به درآمد نباشد
- مبالغ دریافتی و پرداختی اشخاص به عنوان واسط با توجه به فضای کسبوکار اشخاص حقیقی (در صورتی که ماهیت درآمدی آن توسط اداره امور مالیاتی اثبات نشود)
- تراکنشهای بانکی که ماهیت درآمدی دارند، اما با رعایت مقررات از پرداخت مالیات کارتخوان معاف یا مشمول مالیات مقطوع یا نرخ صفر و یا مالیات آن کسر در منبع بوده باشد
- تراکنشهای بانکی که ماهیت درآمدی دارند لیکن قبلاً در محاسبه مالیات منظور شده است
کد مالیاتی کارتخوان چیست؟
همهٔ افرادی که در محل کسبوکار خود دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت آنلاین دارند، باید دستگاه خود را به پرونده مالیاتی خود متصل کنند. پس از اتصال، کد مالیاتی مختص دستگاه صادر خواهد شد. براساس این کد، مالیات مربوط به دستگاه قابل محاسبه، استعلام و پرداخت است.
طبق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، هر دستگاه کارتخوان یا پایانه فروشگاهی باید حتماً دارای کد مالیاتی باشد. (یعنی همهٔ اشخاص حقیقی و حقوقی) از مزایای این کد یکتا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شناسایی دقیق مشمولین پرداخت مالیات
- ایجاد شفافیت در فرآیند پرداخت مالیات
- مسدود شدن راههای فرار مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی
- جلوگیری از پولشویی
اتصال حساب بانکی به دستگاه پوز
طبق ماده ۱۰ قانون پایانههای فروشگاهی، همهٔ اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول پرداخت مالیات مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداختالکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند. مراحل اتصال حساب بانکی به دستگاه پوز به شرح زیر عبارتند از:
- ابتدا به سایت my.tax.gov.ir مراجعه کنید و اطلاعات نام کاربری و رمز عبور را وارد کنید.
- بعد از ورود به صفحه سامانه مودیان روی گزینهٔ پرونده مالیاتی کلیک کنید.
- سپس روی پروندههای درآمد و جزئیات پرونده کلیک کنید.
- در مرحله بعدی روی گزینهٔ ورود و ویرایش کلیک کنید که وارد سامانه ثبتنام الکترونیک شوید.
- در صفحه بعدی روی گزینهٔ نمایش و ویرایش اطلاعات کلیک کنید.
- حالا در صفحه جدید روی گزینهٔ حسابها و مجوزها کلیک کنید. گزینهٔ حسابها و مجوزها به شما اجازه ویرایش حسابهای قبلی و اضافه کردن شماره حسابهای جدید را میدهد. روی الصاق حسابهای بانکی تجاری به این پرونده کلیک کنید.
- در صفحه جدید روی گزینهٔ درخواست تغییر اطلاعات کلیک کنید و گزینهٔ ویرایش را تأیید و بر روی دکمه ارسال درخواست کلیک کنید.
- شماره شبای حساب بانکی را وارد کنید و روی گزینهٔ بررسی و ذخیره کلیک کنید. حساب بانکی باید به نام خودتان باشد که بانک تأییدیه آن را صادر کند.
لغو مالیات کارتخوان
دارندگان دستگاه کارتخوان در صورتی که به هر دلیل از دستگاه خود استفاده نمیکنند، باید نسبت به غیرفعالسازی و بستن پرونده مالیاتی کارتخوان مورد نظر اقدام کنند.
برای لغو کردن مالیات کارتخوان، ابتدا به سامانه الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir مراجعه کنید. سپس با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، وارد بخش ساماندهی پذیرندههای بانکی شوید و با انتخاب دستگاه مورد نظر درخواست غیرفعالسازی آن را به صورت قانونی و رسمی ثبت کنید.
نکته مهم
شما میتوانید به عنوان شخص حقیقی یا حقوقی وارد سامانه شوید و درخواست خود را ثبت کنید. برای اشخاص حقیقی، کد ملی و برای اشخاص حقوقی، درج شناسه ملی الزامی است.
با ورود به قسمت ساماندهی پذیرندههای بانکی، تمام دستگاههای کارتخوان و درگاههای پرداخت الکترونیکی که به نام شما ثبت شده است را میتوانید مشاهده کنید. علاوه بر این دستگاههای کارتخوانی که به نام شما ثبت شده است به تفکیک براساس دستگاههای کارتخوان الصاق شده به پرونده مالیاتی و دستگاههای کارتخوان الصاق نشده به پرونده مالیاتی قابل مشاهده است.
در قسمت ساماندهی پذیرندههای بانکی این امکان فراهم شده است که بتوان برای دستگاههای کارتخوان یا درگاههای پرداخت الکترونیکی، درخواست غیرفعالسازی ارائه کرد. به این ترتیب دارندگان دستگاه یا درگاه پرداخت میتوانند به هر دلیل برای غیرفعالسازی آنها اقدام کرده که مشمول پرداخت مالیات دستگاه کارتخوان در درگاه پرداخت نباشند.
مشاغل معاف از مالیات کارتخوان
مشاغل معاف از مالیات کارتخوان مشاغل کوچک و متوسطی هستند که به دلیل سقف درآمد از پرداخت مالیات معاف شدهاند. لیست مشاغل معاف از مالیاتی که اعلام شده شامل ۱۶ شغل به شرح زیر است:
- سوپرمارکتها
- داروخانهها
- مراکز درمانی
- نانواییها
- جایگاههای سوخت اتوماتیک و دستی
- مدارس ابتدایی، راهنمایی، دبیرستان
- حمل و نقل درون شهری و تاکسی
- فروشگاههای ساخت و فروش محصولات هنری
- فروشگاههای فروش کتاب و محصولات رسانهای
- اشخاص و شرکتهای مواد غیرمعدنی و نفتی
- روزنامهفروشیها
- مؤسسات خیریه
- دفاتر خدماتی مخابرات
- باشگاهها و مؤسسات ورزشی
- شرکتهای دانش بنیان نوع یک
- وجوه دولتی و قوهٔ قضاییه
- عوارض راه و پارکینگها
نگران مالیات کارتخوان خود نباشید!
قطعاً همهٔ صاحبان مشاغل یا حداقل اکثریت آنها اطلاعات کافی در مورد مالیات کارتخوان یا نحوهٔ محاسبه و پرداخت آن ندارند. به همین دلیل بهتر است کار را به کاردان بسپارید! متخصصین و مشاورین زیادی در حوزه مالیات مشغول به فعالیت هستند، اما درصد کمی از آنها دانش و تجربه را در کنار هم دارند.
موسسه حسابداری محاسبان به آدرس mohaseban.org، با در اختیار داشتن مشاوران مجرب و متخصص، کلیهٔ امور مرتبط با مالیات کارتخوان و تراکنشهای بانکی شما را بررسی میکند. همانطور که میدانید مفاهیم و قوانین حقوقی، اصطلاحات پیچیده خود را دارند. مشاوران مالیاتی محاسبان کلیهٔ این قوانین را بهصورت ساده و قابل فهم به مودیان مالیاتی توضیح میدهند. پیشنهاد میکنیم که در صورت نیاز به مشاوره مالیاتی، با اطمینان خاطر محاسبان را انتخاب کنید.
جمعبندی
در نهایت، براساس قوانین جدید سازمان امور مالیاتی، تمامی دستگاههای کارتخوان به پرونده مالیاتی صاحبان خود متصل شدهاند و تراکنشهای آنها مبنایی برای محاسبه مالیات خواهند بود. با این حال، نرخ مشخصی برای مالیات کارتخوان وجود ندارد؛ بلکه میزان مالیات بر طبق نوع فعالیت، حجم تراکنشها، اظهارنامه مالیاتی و سوابق مالیاتی هر فرد تعیین میشود. به عبارتی دیگر، کارتخوان بهتنهایی مشمول مالیات نیست، بلکه اطلاعات حاصل از آن در محاسبه مالیات عملکرد مؤثر است.
سوالات متداول
۱. آیا دستگاه کارتخوان شخصی مالیات دارد؟
خیر، خود دستگاه کارتخوان شخصی به تنهایی مالیات ندارد، اما تراکنشهای مالی انجامشده با آن اگر مربوط به فعالیت اقتصادی باشند، ممکن است مشمول مالیات شوند. سازمان امور مالیاتی براساس گردش مالی کارتخوان و نوع شغل صاحب آن، مالیات تعیین میکند.
۲. شرایط مالیات دستگاه کارتخوان در صورت یکی نبودن صاحب جواز کسب و مالک دستگاه کارتخوان چگونه است؟
در صورت متفاوت بودن صاحب جواز کسب و مالک کارتخوان، هر دو باید اظهارنامه مالیاتی جداگانه ارسال کنند. اما اگر به اداره مالیات مراجعه کرده و پرونده را مشارکتی کنند، میتوانند یک اظهارنامه مشترک ارائه دهند و کل درآمد را با هم اعلام کنند.
۳. آیا دستگاه کارتخوان بدون مالیات وجود دارد؟
چنانچه فعالیتهای مؤدی در زمرۀ موارد معاف یا نرخ صفر مالیاتی باشد (به شرط انجام تکالیف)، مالیاتی برای آن در نظر گرفته نخواهد شد.
۴. آیا تمامی وایزیها به حساب متصل به دستگاه کارتخوان مشمول مالیات است؟
تمامی واریزیها به حسابهای بانکی اشخاص به منزله درآمد آن شخص محسوب میشود، حال چنانچه این شخص ادعا دارد که واریزی خاصی درآمد ایشان نبوده، باید با ارائه مدارک این موضوع را ثابت کند.
۵. آیا مالیات کارتخوان در بانکهای مختلف، متفاوت است؟
مالیات کارتخوان در بانکهای مختلف تفاوتی ندارد و مطابق با میزان درآمد مشمول مالیات صاحب دستگاه محاسبه میشود، نه بانک صادرکننده. تنها تفاوت ممکن، کارمزد تراکنشها است که برخی بانکها بیشتر دریافت میکنند، اما این کارمزد ربطی به مالیات ندارد.
۶. در چه صورت سازمان امور مالیاتی میتواند بابت سالهای قبل دستگاه کارتخوان مودی مالیات دریافت کند؟
سازمان امور مالیاتی در صورت شناسایی خرید و فروش اعلامنشده یا تراکنشهای بانکی نشاندهندهٔ درآمد پنهان میتواند تا ۵ سال گذشته مالیات کارتخوان را مطالبه کند. در غیر این صورت، مالیاتی برای سالهای قبل اعمال نمیشود.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 4.4 از 5 (13 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام بنده ۱۰۰میلیون از بانک ملی وام گرفتم اگه با کارت خودم و با دستگاه کارتخوان خودم استفاده کنم و پول وامم رو از طریق کارتخوان خودم جابهجا کنم باید مالیات بدم یا میتونم ثابت کنم که در آمد من نبوده
سلام وقتتون بخیر
این مورد قابل اثبات هست اما سخت خواهد بود و بهتر است این مورد انجام نشود.
سلام اسفند ۱۴۰۳ دستگاه کارتخوان سیار گرفتم و کد مالیاتی دارم( نوع بازرگانی شغل پوشاک روسری و شال تولید داخل بصورت خرده فروشی مربوط به اتحادیه پوشاک ) ولی مجوز کسب ندارم
سوال یک:مالیات تراکنش ۱۴۰۳ از تراکنش ۱۴۰۴ مجزاست؟برای پرداخت مالیات ۱۴۰۳ چطور و چه زمانی باید اقدام کنم؟
سوال دو:تا چه سقف مبلع تراکنشی از مالیات و دریافت مجوز کسب معاف هستم؟
سوال سه: اظهارنامه مالیاتی برای تراکنش کمتر از ۳۶ میلیون در سال هم باید ثبت کنم؟
باسلام. بله مجزاست و در هر صورت که پرونده مالیاتی داشته باشید ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی هستید
با سلام در ارزش افزوده فصل پاییز در قسمت فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی مبلغی برای ما لحاظ شده در صورتی که ما نه فروش و نه خرید در سامانه نداشتیم مبنای این ارزش افزوده فصلی کارتخوان چیست؟ فصل بهار و تابستان نداشتیم این موردو
سلام وقتتون بخیر
این مورد از سامانه مودیان فراخوانی نمیشه و مربوط به ورودی حساب تجاری شما میباشد.
گاهی با دیدن برخی محتواها آدم از رقابت در اون کوئری منصرف میشه! ماشالله! عالی و کامل! خسته نباشید.
سلام وقتتون بخیر
سپاس از حسن نظر شما
سلام وقت بخیر باتوجه به پرسش آقای زمانی چطور سود و درآمد را جداگانه میشه وارد کردن و نیاز به مدارکی هم داره ؟ و مالیات در سال هست یا ماهانه؟
سلام وقتتون بخیر
در بحث ارسال اظهارنامه و اسناد و مدارک و محاسبه سود موارد زیادی از جمله عنوان شغل، نوع شخصیت، گروه شخصیت و… تاثیر دارند و باید به طور سالیانه محاسبه و پرداخت شوند.
با سلام؛
مبنای محاسبه مالیات از کارت خوان درآمد است یا سود؟ یعنی مبلغ مازاد بر ۴۷.۵ میلیون تومان از سود مشمول مالیات می شود یا از درآمد؟ و اگر از سود است نحوه محاسبه هزینه چگونه خواهد بود؟
سلام وقتتون بخیر
کلا مبنای محاسبه مالیات از سود میباشد. با توجه به شرایط مختلف بنگاه اقتصادی از جمله شخصیت یا نوع فعالیت، از درآمد و هزینههای بنگاه اقتصادی میتوان به سود رسید و از مبنای سود مالیات محاسبه میگردد.
درود،بنده مواد غذایی دارم و کارتخوان فعال در این زمینه گرفتم. میخام بدونم تا سقف چند میلیون تومان درسال معاف از مالیات هستم!؟
سلام وقتتون بخیر
برای سال 1403 شما تا سقف 100 میلیون تومان سود از پرداخت مالیات معاف هستید.
سلام ببخشید مزاحم شدم من حقوقی ازبنیاد جانبازان میگیرم .طی دو مرحله دو ماه 40 میلیون تومان برای یک بنده خدا پول جابجا کردم با دستگاه پوز. الان برای واریزی حقوقم600 هزارتومان کم کردن ومیگویند که پول بحساب شما اماده .الان من چکار کنم باسپاس .
درود بر شما
لطفا اطلاعات واضح تر و کامل تری ارائه کنید تا بتوان راهنمایی بهتری به شما انجام داد