پایا و ساتنا چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

سامانه پایا و ساتنا دو سامانه برای انتقال وجه بین بانکی هستند که هرکدام ویژگیها و محدودیتهای خود را دارند، اما شما را از محدودیت انتقال وجه کارت به کارت نجات میدهند. با توجه به اهمیت این دو سامانه و کاربرد آن، در این مقاله از محاسبان، پایا و ساتنا را بررسی میکنیم و تفاوت آن را توضیح میدهیم.
سامانه پایا چیست؟
سامانه پایا یک سیستم الکترونیکی برای انتقال و پرداخت وجه بیشتر از سقف کارت به کارت است. این سامانه در همه بانکهای کشور و حتی بانکهایی مانند بلوبانک وجود دارد و با استفاده از آن تراکنشهای مالی مشتریان به صورت خودکار و الکترونیکی انجام میشود.
قبل از اینکه سامانه پایا در سامانه بانکی کشور وارد شود، برای جابهجایی پول با این مبلغ باید دریافت کننده و پرداخت کننده حقوق، در یک بانک مشترک حساب افتتاح میکردند؛ اما در سامانه پایا نیازی نیست که دریافت کننده و پرداخت کننده در یک بانک مشترک حساب داشته باشند. در ادامه تمام جزئیات سامانه پایا را توضیح میدهیم.
سقف انتقال سامانه پایا
در جدول زیر ما حداقل مبلغ انتقال پایا، سقف انتقال پایا روزانه و ماهانه را آوردهایم.
شرح | مبلغ |
حداقل مبلغ انتقال پایا (روزانه) | ۰ |
سقف انتقال پایا (روزانه) | ۱۰۰ میلیون تومان |
سقف انتقال پایا ماهانه | ۵۰۰ میلیون تومان |
انواع انتقال پایا
انتقال پول از طریق پایا به سه شیوه انجام میشود:
- انتقال عادی: در انتقال عادی مبلغی را از یک حساب به حسابی دیگر در بانک مشترک یا بانک دیگری انتقال میدهند.
- انتقال گروهی: در انتقال گروهی، پولهای تعیین شده از یک حساب به چندین حساب دیگر حواله میشود. مانند پرداخت حقوق از حساب یک شرکت به حساب کارمندان آن شرکت.
- انتقال مستمر: مبلغی مشخص که از یک حساب به طور مستمر به حساب دیگر واریز میشود. کاربر میتواند درخواست خود را ثبت کند که در یک تاریخ مشخص، مبلغ مشخص به حساب شخص دیگر واریز شود. برای مواردی مانند اجاره خانه یا پرداخت قسطهای بانکی.
خدمات انتقال پایا
سیستم انتقال پایا دارای خدمات واریز مستقیم و برداشت مستقیم است که در ادامه هرکدام را همراه با کاربردهای آنها توضیح میدهیم.
سیستم واریز مستقیم
در سیستم واریز مستقیم، صاحب حساب به بانک اجازه میدهد که در زمانهای مشخص شده، مبلغ یا مبالغی را از حساب او برداشت و به حسابهای تعیین شده در همان بانک یا بانکهای دیگر واریز کند. برای این کار تنها کافی است که صاحب حساب قبل از تاریخهای تعیین شده، حساب خود را شارژ کند و پرداخت را به سامانه پایا واگذار کند.
کاربرد واریز مستقیم
کاربرد واریز مستقیم پایا برای افراد حقیقی و حقوقی را در ادامه مشاهده میکنید:
- پرداخت حقوق کارکنان یک شرکت
- پرداخت اجاره خانه
- پرداخت اقساط وامهای بانکی
- پرداخت اقساط خرید کالا
- پرداخت سود سهام و اوراق بهادار
سیستم برداشت مستقیم
در سیستم برداشت مستقیم پایا، اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند پس از توافق قبلی با اشخاص دیگر، مبلغهای مشخصی را در زمانهای تعیین شده از حساب آنها در بانکهای مختلف برداشت و به حساب خود واریز کند.
سیستم برداشت کمک میکند که شخص دریافتیهای خود را در زمان مشخصی در حساب خود جمع کند و نیاز نباشد که برای هرکدام جداگانه پیگیری انجام دهد. این شیوه برای فروشگاههایی که فروش اقساطی دارند، مدارس غیرانتفاعی برای دریافت شهریه و مراکز آموزشی مانند باشگاهها، آموزشگاههای زبان و بانکها هم مناسب است.
کاربرد برداشت مستقیم
کاربرد برداشت مستقیم برای اشخاص حقیقی و حقوقی به شرح زیر است:
- برداشت اقساط خرید کالا
- برداشت اقساط وام بانکی
- برداشت اجاره خانه
- برداشت شهریه باشگاه، آموزشگاه، مدرسه، دانشگاه
- برداشت آبمون مجله و نشریه
- برداشت حق بیمه موتور، ماشین، تکمیلی
زمان انتقال پایا
انتقال سریع از پایا ممکن نیست و یک سیستم آفلاین برای جابهجایی پول است. زمان انتقال وجه پایا بستگی به ساعتی که شما درخواست خود را در سیستم ثبت میکنید، دارد. انتقال پایا در ۴ زمان مشخص انجام میشود.
زمان انتقال پایا در روزهای عادی
نوبت اول | ساعت ۰۳:۴۵ بامداد |
نوبت دوم | ساعت ۱۰:۴۵ |
نوبت سوم | ساعت ۱۳:۴۵ |
نوبت چهارم | ساعت ۱۸:۴۵ |
اگر درخواست شما تا 45 دقیقه قبل از شروع یک نوبت ثبت شود، در سریعترین زمان ممکن منتقل خواهد شد. برای مثال اگر درخواست خود را تا ساعت 10:00 صبح ثبت کنید، مبلغ در ساعت 10:45 دقیقه همان روز به حساب مقصد واریز میشود. اما اگر همین درخواست را در ساعت 10:15 صبح ثبت کنید، مبلغ در نوبت بعدی یعنی ساعت 13:45 دقیقه آن روز انتقال مییابد.
زمان انتقال پایا در آخر هفته و تعطیلات رسمی
برای انتقال وجه پایا در پنجشنبه، جمعه و تعطیلات رسمی باید زودتر اقدام کنید که پول در تاریخ مشخص در حساب شخص بنشیند. وقتی قصد دارید که مبلغی را در همان روز از طریق سامانه پایا انتقال دهید و همان روز به حساب مقصد واریز شود، باید درخواست خود را تا پیش از ساعت ۱۳:۰۰ ثبت کنید. در این صورت مبلغ تعیین شده در ساعت ۱۳:۴۵ به حساب مقصد واریز خواهد شد.
نکته مهم
در روزهای تعطیل فقط در چرخه 13:45 امکان جابجایی از طریق پایا وجود دارد.
روش های انتقال پایا
روشهای انتقال پول با پایا به صورت حضوری و غیرحضوری از طریق شماره شبا انجام میشود. پس از افتتاح حساب، یک شماره شبا در اختیار شخص قرار داده میشود که با استفاده از آن میتواند از خدمات پایا استفاده کند. در ادامه جزئیات شیوه حضوری و غیرحضوری انتقال پایا را شرح میدهیم.
انتقال پایا حضوری
- مراجعه به شعب بانک
- ارائه کارت ملی
- تکمیل فرم درخواست حواله پایا
انتقال پایا غیرحضوری
- فعال کردن بانکداری الکترونیک
- انتقال با اپلیکیشن بانک
- نتقال با تلفن بانک
- انتقال با خودپردازهای بانک مبدأ
کارمزد انتقال وجه با پایا

کارمزدهای انتقال وجه با پایا بستگی به شیوه واریز دارد که فردی است یا گروهی که در جدول زیر آوردهایم.
نوع انتقال | مبلغ کارمزد |
کارمزد حواله تکی | ۰.۰۱٪ (یکصدم درصد) مبلغ تراکنش |
کارمزد حواله گروهی | به ازای هر پرداخت ۱۰۰ تومان کارمزد |
مثال کارمزد انتقال تکی
کارمزد پایا برای انتقال تکی برابر با ۰.۰۱٪ (یکصدم درصد) مبلغ تراکنش است. یعنی زمانی که شما ۱۸ میلیون تومان انتقال میدهید، کارمزد آن برابر با ۱۸۰۰ تومان است. اما جالب است بدانید که کارمزد پایا سقف دارد و سقف آن ۲۵۰۰ تومان است و زمانی که شما ۵۰ میلیون هم انتقال دهید، به جای ۵ هزار تومان، همان ۲۵۰۰ از حساب شما کسر میشود.
مثال کارمزد انتقال گروهی
فرض کنید که شما ۳۰ کارمند دارید و میخواهید انتقال انجام دهید. اینجا مبلغ تراکنش اصلا اهمیت ندارد و برای هر واریز ۱۰۰ تومان کارمزد از حساب شما کسر میشود. یعنی به ازای ۳۰ نفر شما باید ۳۰۰۰ تومان کارمزد پرداخت کنید.
پیگیری وجه در سامانه پایا
برای پیگیری انتقال وجه پایا میتوانید از روشهای زیر برای ارتباط استفاده کنید:
- پیگیری تلفنی: با مرکز پشتیبانی بانک مبدأ تماس بگیرید و کد پیگیری حواله خود را ارائه دهید که پیگیریهای لازم برای انجام شود.
- پیگیری آنلاین: به سایت بانک مراجعه کرده و در بخش خدمات الکترونیک، بخش پیگیری تراکنش را انتخاب کنید. کد پیگیری را وارد کنید که از وضعیت انتقال وجه مطلع شوید.
- پیگیری حضوری: برای پیگیری حضوری باید به بانک مراجعه کنید و با ارائه کد پیگیری به متصدی از وضعیت آن باخبر شوید.
مزایای سامانه پایا
مزایای سامانه پایا به شرح زیر است:
- انتقال وجه به صورت فردی و گروهی و مستمر
- آنلاین و بدون نیاز به مراجعه به بانک برای انتقال وجه
- امکان انتقال وجه و صدور آن برای تاریخ روزهای آینده
- مدیریت همه دریافتها و پرداختها تنها در یک حساب بانکی
- کاهش استفاده از چک
- برنامهریزی برای واریزیهای آینده
- امکان پیگیری وجه و انتقالها به دو طرف معامله
معایب سامانه پایا
لغو درخواست انتقال وجه در سامانه پایا شرایطی دارد. برای مثال اگر شما ساعت ۹ صبح برای انتقال وجه در همان روز اقدام کرده باشید، امکان لغو کردن آن وجود ندارد و پول به حساب مقصد واریز میشود. اما در صورتی که انتقال وجه را برای چند روز آینده ثبت خودکار کرده باشید، قبل از سررسید پرداخت امکان لغو آن وجود دارد. مثلا در تاریخ ۳ تیر برای تاریخ ۱۰ تیر ثبت کرده باشید، میتوانید آن را لغو کنید.
سامانه ساتنا چیست؟
سامانه ساتنا یا تسویه ناخالص برای انتقال مبلغهای کلان بین بانکها راهاندازی شده است. این سامانه در همه بانکها وجود دارد و انتقال وجه بین بانکی آنلاین را فراهم کرده است. با سامانه ساتنا امکان انتقال مبلغهای بیش از ۵۰ میلیون به هر بانک و هر حسابی از طریق شماره شبا وجود دارد. با این سامانه دیگر نیازی به چک رمزدار یا مسافرتی نیست.
سقف انتقال سامانه ساتنا
سامانه ساتنا برای انتقال مبلغهای حداقل ۵۰ میلیون تومان و حداکثر ۲۰۰ میلیون تومان کاربرد دارد. همچنین امکان افزایش سقف انتقال برای افرادی با حسابهای تجاری یا افرادی با گردش حساب بالا نیز فراهم است. در صورتی که برای انتقال با ساتنا به بانک مراجعه کنید، امکان انتقال مبلغ ۳ میلیارد تومان هم وجود دارد. تنها شرط موجود برای مبلغهای بالای ۲۰۰ میلیون تومان در سامانه ساتنا ارائه سند رسمی ملک و خودرو یا فاکتور خرید به بانک است. این قانون به منظور مبارزه با پولشویی از سوی بانک مرکزی تدوین شده است.
روشهای انتقال ساتنا
روشهای انتقال ساتنا به دو شیوه حضوری و غیرحضوری است که در ادامه جزئیات آنها را شرح میدهیم؛ چراکه مبلغهای انتقال در دو شیوه باهم متفاوت است.
انتقال ساتنا حضوری
- مراجعه به بانک
- عدم محدودیت برای انتقال
- انتقال تا سقف ۳ میلیارد تومان در ماه
برای انتقال ساتنا بیش از ۲۰۰ میلیون تومان، ارائه سند رسمی ملک یا خودرو یا فاکتور خرید نیاز است.
انتقال ساتنا غیرحضوری
- انتقال با همراه بانک
- حداقل مبلغ ۵۰ میلیون تومان و حداکثر ۲۰۰ میلیون تومان
افزایش سقف انتقال برای حسابهای تجاری و اشخاص با گردش حساب بالا وجود دارد.
خدمات انتقال وجه ساتنا حضوری
برای استفاده از نهایت سقف انتقال ماهانه ساتنا باید مراحل زیر را طی کنید:
- مراجعه به بانک
- تکمیل فرمهای انتقال وجه ساتنا
- ارائه مدارک هویتی برای انتقال مبلغ بیش از ۲۰۰ میلیون تومان
- ارائه سند رسمی ملک، خودرو یا فاکتور رسمی خرید
- ارائه درخواست مشتری به مرکز ساتنا برای سقف ۳ میلیارد تومان
- واریز وجه مشتری به حساب مورد نظر
- تحویل رسید به مشتری بابت انتقال
شرایط انتقال وجه با ساتنا
شرایط انتقال وجه با ساتنا به شرح زیر است:
- فعال بودن حساب بانکی شخص انتقال دهنده
- صاحب حساب باید برای انتقال وجه اقدام کند (چون امکان انتقال از حساب دیگری وجود ندارد)
- انتقال وجه تنها از طریق شماره شبا
زمان انتقال ساتنا
سیستم ساتنا یک سیستم انتقال وجه در لحظه است. در روزهای کاری، انتقالهای ساتنا از ساعت ۸ صبح الی الی ۱۴:۳۰ ثبت میشوند و وجه واریزی نهایت تا نیم ساعت بعد به حساب مقصد واریز میشود. در روزهای پنجشنبه، ثبت درخواست برای انتقال با ساتنا از ساعت ۸ الی ۱۲:۳۰ ثبت خواهد شد. همچنین در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی، انتقال با ساتنا ممکن نیست و درخواست به اولین روزکاری بعد از تعطیلات موکول میشود.
کارمزد انتقال وجه با ساتنا
نرخ کارمزد انتقال وجه با ساتنا | ٪۰.۰۲ |
سقف مبلغ کارمزد | ۲۵ هزار تومان |
فرض کنید که شما مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان را انتقال میدهید که نرخ کارمزد آن طبق ٪۰.۰۲ ، معادل ۳۰ هزارتومان است. باتوجه به اینکه مبلغ کارمزد از سقف تعیین شده بیشتر میشود، همان ۲۵ هزارتومان یعنی مبلغ سقف برای کارمزد در نظر گرفته میشود.
پیگیری وجه در سامانه ساتنا
پس از انجام انتقال وجه با سامانه ساتنا یک کد ۱۶ رقمی برای شخص انتقال دهنده صادر میشود که بانکها آن را به شماره صاحب حساب، sms میکنند. در غیر این صورت با تماس تلفنی با بانک و ارائه اطلاعات تراکنش، کد پیگیری را به شما اعلام خواهند کرد.
با این کد شما میتوانید از سه روش زیر پیگیری وجه در سامانه ساتنا را انجام دهید:
- پیگیری آنلاین: مراجعه به همراه بانک و پیگیری انتقال وجه از طریق ساتنا با وارد کردن کد پیگیری.
- پیگیری تلفنی: تماس تلفنی با شعب بانک و ارائه کد پیگیری برای اطلاع از وضعیت انتقال وجه.
- پیگیری حضوری: مراجعه حضوری به بانک، ارائه مدرک شناسایی، ارائه کد پیگیری و اطلاع از وضعیت انتقال پول.
مزایای سامانه ساتنا
مزایای استفاده از سیستم ساتنا به شرح زیر است:
- واریز وجه آنی در کمتر از ۳۰ دقیقه
- انتقال وجه آنلاین تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان
- سقف انتقال تا ۳ میلیارد تومان در ماه
- بدون محدودیت انتقال وجه با مراجعه حضوری به شعب بانک
- امنیت بالا و ریسک پایین در انتقال پول
معایب سامانه ساتنا
بزرگترین عیب سامانه ساتنا عدم امکان لغو درخواست ثبت شده است. بنابراین حتما هنگام کار با این سامانه، پیش از ثبت درخواست تصمیم نهایی را گرفته و همه جوانب را بررسی کنید.
تفاوت پایا و ساتنا چیست؟
سامانه پایا و ساتنا برای انتقال مبالغ بالا بسیار مناسب هستند و هرکدام ویژگیهای خود را دارند. اما با این حال تفاوتهایی دارند که در ادامه ما آن مورد بررسی قرار میدهیم:
- حداقل مبلغ انتقال: مبلغ انتقال در سامانه پایا حداقل ندارد/ کف مبلغ انتقال در سامانه ساتنا ۵۰ میلیون تومان.
- سقف مبلغ انتقال: سقف انتقال پایا ۱۰۰ میلیون در روز، ۵۰۰ میلیون در ماه / سقف انتقال ساتنا ۲۰۰ میلیون تومان در روز به صورت غیرحضوری و با مراجعه حضوری تا ۳ میلیارد تومان در ماه.
- کارمزد: کارمزد پایا ٪ ۰.۰۱ بابت هر تراکنش و سقف تراکنش آن ۲۵۰۰ تومان / کارمزد ساتنا ٪۰.۰۲ بابت هر تراکنش و سقف تراکنش ساتنا ۲۵۰۰۰ تومان.
- مدت انتقال وجه: سامانه پایا آفلاین است و در ساعتهای مشخصی انتقال وجه دارد / سیستم ساتنا یک سیستم آنی و آنلاین است و در کمتر از نیم ساعت پول را منتقل میکند.
جمعبندی
در این مقاله دو سامانه مهم پایا و ساتنا و تفاوتهای آن را بررسی کردیم. هرکدام از این سامانهها ویژگیها و شرایط اختصاصی خود را برای انتقال وجه دارند و توصیه میکنیم برای استفاده از آن حتما مواردی مانند سقف جا به جایی و کارمزد را در نظر بگیرید و سپس برای انتقال وجه اقدام کنید. راستی تجربه استفاده از سامانه پایا و ساتنا را دارید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
سؤالات متداول
۱. سقف انتقال ماهانه در پایا چقدر است؟
۵۰۰ میلیون تومان
۲. نرخ کارمزد پایا چند درصد است؟
۰.۰۱٪ یک صدم درصد مبلغ تراکنش.
۳. سقف انتقال ماهانه ساتنا چقدر است؟
با مراجعه حضوری به بانک تا ۳ میلیارد تومان، در مراجعه غیرحضوری تا ۲۰۰ میلیون تومان.
۴. کدام سامانه آنلاین و سریعتر عمل میکند؟
سامانه ساتنا آنلاین است و در عرض ۳۰ دقیقه پول را به حساب مقصد منتقل میکند.
۵. برای انتقال پول در سامانه پایا و ساتنا از شماره حساب یا کارت میتوان استفاده کرد؟
خیر، انتقال وجه در سامانه پایا و ساتنا تنها از طریق شماره شبا است.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 5 از 5 (1 رای)
دیدگاهتان را بنویسید