حسابداری تورمی چیست؟ روشهای حسابداری توری
زمانی که اقتصاد یک کشور با تورم روبهرو میشود، تمامی قیمتها افزایش مییابد و توان خرید مردم جامعه پایین میآید. افزایش قیمتها باعث به وجود آمدن مشکلات زیادی در سطح عمومی شده است؛ با تورم و افزایش قیمتها ارزش داراییها، مردم دیگر توانایی خرید و سرمایهگذاری را نخواهند داشت. در این شرایط بسیاری از بنگاههای اقتصادی و سازمانها تلاش میکنند از روشهایی که برای تورم مناسب است در محاسبه وضعیت مالی خود بهره ببرند.
تورم چیست؟
به افزایش سطح عمومی قیمت در بازهٔ زمانی مشخص تورم میگویند. افزایش قیمت بدون برنامهریزی قبلی باعث کاهش قدرت خرید مردم میشود و این افزایش قیمت تنها برای مردم نیست و کسانی که در صنعت فعال هستند هم دچار افزایش قیمت و تورم میشود.
حسابداری تورمی چیست؟
حسابداری تورمی، روشی در حسابداری است که در شرایطی که نرخ تورم بیثبات و بالا است، استفاده میشود. در زمان تورم یک کشور به نظر میآید که کسبوکارها در حال سود هستند؛ اما باید در نظر گرفت که بخشی از این سود واقعی نیست و صرفا به علت وضعیت تورم در آن جامعه است، و قیمت واقعی نیست و سود واقعی سازمان نیز خالص حساب نمیشود.
در نتیجه، نیاز است که حسابدار سود تجاری را از سود ناشی از تورم تفکیک کند، پس نیازمند حسابداری تورمی است. در حسابداری تورمی سعی بر آن است که حسابها، صورتهای مالی، صورت سود و زیان با توجه به شاخصهای قیمت فعلی بازار و دورهای مورد بررسی قرار گیرند. در این روش، سود تجاری از سود حاصل از تورم جدا میشود که افراد بتوانند دید دقیقتری نسبت به سود واقعی واحد تجاری داشته باشند.
مفاهیم حسابداری تورمی
برای اینکه بهتر حسابداری تورمی را درک کنید. در ادامه میخواهیم اشاره کوتاهی به مفاهیم حسابداری تورمی داشته باشیم.
تعدیل ارزش دارایی و بدهی
در روش حسابداری تورمی، ارزش دارایی و بدهی با توجه به شاخص تورم تعدیل میشود. در واقع ارقامی که در صورت مالی ارائه میشود؛ براساس ارزش جاری است.
اندازهگیری مالی
در شرایط تورم، ارقام مالی به ارزش واقعی تبدیل میشود.
حسابداری بر اساس واحد پولی ثابت
در این روش، صورتهای مالی به نحوی تنظیم میشود که واحد پول با توجه به تغییرات سطح عمومی قیمت، ثابت باشد.
حسابداری بر اساس ارزشهای جاری
در بعضی مواقع، دارایی و بدهی به ارزش جاری گزارش میشود.
روش های حسابداری تورمی
حسابداری تورمی به دو روش قدرت خرید فعلی (CPP) و حسابداری هزینههای جاری (CCA) انجام میشود:
حسابداری به روش قدرت خرید فعلی
در این روش باید اقلام پولی و غیر پولی از یکدیگر جدا شوند. اقلام پولی، سود و زیان شرکت را خالص ثبت میکند و اقلام غیرپولی، مربوط به یک ضریب تبدیل با قیمت مشخص بهروز میشود.
حسابداری به روش هزینههای جاری
در این روش ارزش داراییهای پولی و غیرپولی شرکت را به جای اینکه به بهای خرید فعلی محاسبه کنند، به ارزش بازار، منصفانه ارزیابی و ثبت میکنند.به عبارتی دیگر، سود با مقایسه کردن درآمد با ارزش منصفانه بازار اندازهگیری میشود؛ در واقع، در صورتی که خرید دارایی و مواد اولیه به صورت یکجا نبوده است، هزینهٔ بهای تمام شده برای قیمتگذاری باید با استفاده از قیمتهای جدید باشد.
مزایای و معایب حسابداری تورمی چیست؟
حسابداری تورمی روشی است که جهت تنظیم و تعدیل ارزش دارایی، بدهی، درآمد و هزینه جهت نشاندادن تورم بر گزارش مالی استفاده میشود؛ و به استفادهکنندگان درونسازمانی و برونسازمانی کمک میکند تا به اطلاعات مالی واقعیتر و دقیقتری از عملکرد سازمان در شرایط اقتصادی تورمی دسترسی داشته باشند و بتوانند تصمیمات بهتری بگیرند. در این روش سازمان میتواند، اثرات منفی تورم را بهتر کنترل و مدیریت کند. اما در روش حسابداری تورمی، محاسبههای پیچیدهای وجود دارد که میتواند هزینههای اجرایی و حسابداری را افزایش دهد و این امکان وجود دارد که گزارشهای مالی دچار نوسانات زیادی شود.
سخن پایانی
تورم باعث کاهش قدرت مردم شده است که این موضوع، تاثیر زیادی بر بخشهای اقتصادی جامعه خواهد داشت. یکی از مسائل مهم و مؤثر در دوران تورم، حسابداری تورمی سازمانها است که در این مقاله سعی بر آن داشتیم که شما را با حسابداری تورمی آشنا کنیم. در صورتی که سوالی در خصوص موضوعات مقاله داشته باشید، میتوانید در قسمت نظرات ثبت کنید.
سوالات متداول
1. تورم چیست؟
به افزایش سطح عمومی قیمت در یک بازهٔ زمانی مشخص تورم گفته میشود.
2. روش های حسابداری تورمی کدام است؟
روش قدرت خرید فعلی و روش حسابداری هزینههای جاری.
دیدگاهتان را بنویسید