استرداد مالیاتی چیست؟ روش ثبت درخواست استرداد مالیاتی
یکی از امتیازاتی که سازمان امور مالیاتی برای حمایت از صاحبان کسبوکارها در نظر گرفته، استرداد مالیات است. استرداد مالیاتی به معنای بازپرداخت مالیات اضافی از سوی سازمان امور مالیاتی و دولت به مالیاتدهندگان است.
سازمان امور مالیاتی، در مواردی که مالیات مازاد دریافت کرده باشد، موظف است تا مابهالتفاوت بین مالیات پرداختشده و بدهی مالیاتی را در مدت زمان مشخصی بازپرداخت یا استرداد کند. در این مقاله قصد داریم با مفهوم استرداد مالیاتی آشنا شویم و قبل از آن، با برخی از مفاهیم مرتبط با آن آشنا خواهیم شد.
مالیات چیست و مودی کیست؟
مودی در زبان حسابداری به شخص حقیقی یا حقوقی گفته میشود که پرونده مالیاتی دارد. مالیات در سراسر دنیا یکی از مباحث مهم اقتصاد محسوب میشود. مالیات انواع مختلفی دارد و در ایران به دو دسته مالیاتهای مستقیم و مالیاتهای غیرمستقیم تقسیم میشود.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
به گزارش عملکرد مالی یک سال بنگاه اقتصادی یا شخص، که جهت محاسبهٔ مالیات به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود، اظهارنامه مالیاتی میگویند.
استرداد مالیاتی
گاهاً ممکن است مودی مبلغی مازاد بر بدهی مالیاتی خود را به سازمان پرداخت کند. در این صورت سازمان موظف است مالیات اضافهای که به سازمان پرداخت شده را عودت دهد که حقی از کسی ضایع نشود. به تفاوت میان مالیات پرداخت شده و بدهی مالیاتی مودیان، استرداد مالیاتی میگویند.
دلایل استرداد مالیاتی
استرداد مالیاتی به دلایل مختلفی رخ میدهد. در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم.
پیش پرداخت مالیات
در صورتی که در طول سال مالی، مالیات بر درآمد، مالیات بر ارزش افزوده یا سایر مالیاتها بیش از مبلغ واقعی بدهی پرداخت شده باشد، شخص میتواند درخواست استرداد مبلغ مازاد را ثبت کند.
اعتبار مالیاتی
اعتبار مالیاتی، امتیازی است که در زمانهای خاص از سوی دولت برای تشویق بعضی از فعالیتها به گروههای مالیاتی تعلق میگیرد. این اعتبار بهطور مستقیم موجب کاهش مبلغ بدهی مالیاتی میشود.
اصلاح اظهارنامه مالیاتی
زمانی که مودی اطلاعات اشتباهی در اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی ارسال میکند، باید اشتباهات را اصلاح کرده و درخواست استرداد مبلغ اضافی را ثبت کند.
معافیتهای قانونی مالیات
گاهی مودیان، معافیتهای مالیاتی را فراموش میکنند و ممکن است از آن استفاده نکرده و به اشتباه مالیات پرداخت کنند، در چنین حالتی امکان درخواست استرداد وجود دارد.
بهروزرسانی قوانین
آگاهی از تغییرات قوانین مالیاتی میتواند منجر به کاهش مالیات پرداختی مودی شود.
مالیات بر ارث
در مواردی که مالیات بر ارث پرداخت شده بیشتر از مبلغ واقعی باشد، امکان درخواست استرداد مبلغ اضافی وجود دارد.
انواع استرداد مالیاتی
بر اساس قوانین مالیاتی در ایران موارد زیر شامل استرداد میشوند و سازمان باید اضافه دریافتی را به آنها برگشت دهد:
مالیات تکلیفی
مالیات تکلیفی مبلغی است که کارفرما از حقوق و دستمزد کارمند کسر میکند و مستقیماً به حساب سازمان مالیاتی واریز میکند. مالیات تکلیفی نوعی از مالیات است که پرداخت آن بر عهدهٔ فردی غیر از فرد اصلی است.
مالیات بر درآمد نوعی مالیات تکلیفی است که شناسایی مبلغ مالیات و پرداخت آن بر عهده کارفرما است. همچنین، مسئولیت طیکردن مراحل دریافت استرداد مالیات هم بر عهده کارفرما میباشد.
مالیات ارزش افزوده و عملکرد
مالیات بر ارزش افزوده (VAT) از مالیاتهای غیرمستقیم است که تولیدکنندگان به مواد خام اضافه میکنند و به عنوان یک کالا، خدمات یا محصول به مصرف کننده ارائه میدهند.
مالیات عملکرد از کسب و کارها دریافت میشود. مشمولان این نوع مالیات ۳ گروه مصرفی، درآمد و صنعتی هستند که باید در بازهٔ زمانی تعیین شده، مالیات ارزش افزوده خود را پرداخت کنند.
در صورتی که مودی مبلغ بیشتری از مالیات مورد نظر پرداخت کند، این مبلغ مازاد برای دورههای مالی بعدی محاسبه خواهد شد. همچنین، اگر مودی درخواست کند، مبلغ اضافی قابل برگشت است.
چه مدارکی برای درخواست استرداد مالیاتی مورد نیاز است؟
اسناد و مدارکی که برای درخواست استرداد مالیاتی مورد نیاز است، به شرح زیر است:
- برگه مفاصا حساب مالیاتی تا زمان استرداد.
- گواهی مالیات بر ارزش افزوده.
- لیست تمام مالیاتها که تاریخ استرداد مشخص شود.
- اسناد و مدارک دریافت شده پس از پرداخت وجوه لازم.
مالیات غیرقابل استرداد چیست؟
مالیات غیرقابل استرداد به مالیاتی گفته میشود که بعد از پرداخت، امکان بازگشت یا استرداد آن وجود ندارد، زیرا این مالیات به دلایل خاصی توسط سازمان مالیاتی مشخص میشود:
- در حالتی که مالیات و عوارض ارزش افزوده پرداختی به بهای تمام شده دارایی اضافه شود.
- در مواردی که مودی به ارائه خدمات یا عرضه کالاهای معاف مشغول است، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید و تولید محصولات قابل استرداد نیست.
روش ثبت درخواست استرداد مالیاتی در سامانه
- وارد سامانه مالیات بر ارزش افزوده شوید
- گزینه ثبت درخواست استرداد را انتخاب کنید
- نام کاربری و رمز ورود را وارد کنید
- فرم درخواست استرداد را تکمیل کنید
- مدارک مورد نیاز را ارسال کنید
- پس از تکمیل اطلاعات درخواستی گزینه ثبت نهایی را انتخاب کنید
- رسیدگی به اظهارنامه شما تا ۱۵ روز پس از ثبت درخواست قابل استرداد است؛ و ابلاغ برگ استرداد تا ۷ روز پس از رسیدگی صادر میشود.
پس از آن شما یا مبلغ قابل استرداد را که در برگه استرداد ذکر شده، قبول کرده و مراحل را تکمیل میکنید یا نسبت به مبلغ استرداد تعیین شده اعتراض دارید.
سخن پایانی
در این مقاله، استرداد مالیاتی و نحوه ارسال آن را بررسی کردیم. همانطور که گفته شد استرداد مالیات به نوعی حمایت سازمان مالیاتی از کسبوکارها است و البته استفاده از این امتیاز در گرو ثبتنام در سامانه مودیان و انجام به موقع تکالیف مالیاتی سازمان است.
سوالات متداول
۱. نحوه ثبت درخواست استرداد مالیاتی چگونه است؟
در سامانه my.tax.gov.ir درخواست خود را ثبت کنید و پس از ارسال مدارک مورد و تأیید سازمان، مبلغ مازاد پرداختی به شما استرداد میشود.
دیدگاهتان را بنویسید