اظهارنامه مالیات بر ارث چیست؟
هنگامی که فردی فوت می کند، ممکن است از او، دارایی هایی باقی بماند که به عنوان ارث، به وراث شرعی و قانونی وی تعلق گیرد و بدین ترتیب، آن ها بر حسب حصه و سهم قانونی خود، مالک بخشی از ماترک متوفی شده و می توانند در آن، تصرف کنند که البته این امر، مستلزم پرداخت مالیات بر ارث است. از این رو، اظهارنامه مالیات بر ارث، باید، تقدیم سازمان امور مالیاتی گردد که این امر، تنها با داشتن آگاهی و اطلاعات در خصوص نحوه ثبت، سامانه مخصوص این امر و چگونگی تکمیل فرم ماده 26 و 34 اظهارنامه مالیات بر ارث، ممکن و میسر است.
قانون قدیم مالیات بر ارث برای افرادی که قبل از فروردین ۹۵ فوت شده بودند، متفاوت بود و سهم هر ورثه بعد از قیمتگذاری اموال متوفی و کسر دیون و هزینهها مشخص میشد. پس از اعمال معافیتها طبق جدول قانون مالیاتهای مستقیم، میزان مالیات بر ارث هر ورثه پرداخت میشد. بعد از پرداخت مالیات، گواهی واریز مالیات بر ارث صادر و انتقال ارث انجام میشد. اما در قانون جدید برای متوفیان بعد از یک فروردین سال ۹۵ اعمال میشود، بر طبق گروهبندی اموال متوفی، نرخهای متفاوتی برای مالیات در نظر گرفته میشود.
ماده 26 قانون مالیات بر ارث
مطابق ماده 26 قانون مالیات های مستقیم وراث متوفی “منفردا یا مجتمعا” یاولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها موظفند به منظور کسر هزینه های کفن و دفن در حدود عرف و عادات و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک موضوع ماده “۱۷“ این قانون، ظرف مدت یک سال از تاریخ فوت متوفی اظهارنامه های حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی ها طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه می شود به انضمام مدارک به اداره امور مالیاتی صلاحیتدار تسلیم نماید.
ماده ۳۴ قانون مالیات بر ارث
اشخاص زیر مجاز نیستند قبل از أخذ گواهی پرداخت مالیات مربوط موضوع این قانون، اموال و دارایی های متوفی را به وراث یا موصی له تسلیم کنند و یا به نام آنها ثبت ویا معاملاتی راجع به اموال و دارایی های مزبور انجام دهند:
- بانک ها و سایر موسسات مالی و اعتباری، شرکت ها، موسسات، نهادهای عمومی غیردولتی و سایر اشخاص حقوقی دولتی و غیردولتی که وجوه نقد یا سفته یا جواهرو یا هرنوع مال دیگراز متوفی نزد خود دارند.
- ادارات ثبت اسناد و املاک موقعی که مال غیرمنقول را به اسم وراث یا موصی له ثبت می نماید.
- دفاتر اسناد رسمی موقعی که می خواهند تقسیم نامه یا هر نوع معامله وراث راجع به اموال و دارایی های متوفی را ثبت نمایند.
- شرکت هایی که متوفی در آنها مالک سهام یا سهم الشرکه می باشد.
- شرکت های کارگزاری، صندوق های سرمایه گذاری و سایرنهادهای مالی
- صندوق های دادگستری و صندوق های ادارات ثبت اسناد و املاک کشور
فرم ماده 34 اظهارنامه مالیات بر ارث
چگونگی تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارث
در سالهای اخیر برای تسهیل در امور مودیان، سامانههای الکترونیکی برای انجام تکالیف مالیاتی مانند ثبت و ارسال اظهارنامههای مالیاتی ایجاد شده است؛ بنابراین هماکنون اظهارنامه مالیاتی انحصار وراثت از طریق غیرحضوری هم تکمیل و ارسال میشود. نحوه تکمیل فرم مالیات بر ارث و ارسال این اظهارنامه عبارت است از:
- مرحله اول: انجام ثبت نام در درگاه ملی خدمات مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir و دریافت نام کاربری و رمز عبور
- مرحله دوم: تهیه کردن اسناد و مدارک لازم برای تکمیل اظهارنامه مالیاتی ارث
- مرحله سوم: ورود به سامانه مالیات بر ارث که از دو طریق قابل انجام است در روش اول مراجعه به سامانه اظهارنامه مالیاتی ارث به آدرس ersportal.tax.gov.ir و روش دوم مراجعه به سامانه مایتکس، در منوی “داشبورد مالیاتی” انتخاب گزینه “اظهارنامهها” و انتخاب گزینه “ارث”
- مرحله چهارم: در این مرحله بر اساس زمان تکمیل اظهارنامه یکی از دو فرم زیر انتخاب میشود. فرم ۲۶ مالیات بر ارث برای افرادی که از تاریخ فوت آنها یک سال یا کمتر گذشته باشد و فرم ۳۴ برای افرادی که بیش از یک سال از تاریخ فوت آنها گذشته باشد.
- مرحله پنجم: ایجاد فرم اظهارنامه جدید با کلیک بر علامت “+” و کامل کردن اطلاعات جداول مربوط به اظهارنامه
- مرحله ششم: تایید نهایی اظهارنامه بعد از کامل کردن همه جداول و اطمینان از درستی آنها
توجه داشته باشید که پس از تکمیل، ثبت نهایی و ارسال اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر ارث و با دریافت پیامک کد رهگیری سیستمی همراه با اصل مدارک به اداره امور مالیاتی مربوطه مراجعه نمایید.
مدارک لازم برای اظهارنامه مالیات بر ارث
- رونوشت یا تصویر گواهی شده اسناد مربوط به بدهی ها و مطالبات متوفی
- رونوشت یا تصویر گواهی شده کلیه اوراقی که مثبت حق مالکیت متوفی نسبت به اموال و حقوق مالی
- رونوشت یا تصویر گواهی شده آخرین وصیت نامه متوفی اگر وصیت نامه موجود باشد
- در صورتی که اظهارنامه از طرف وکیل یا قیم یا ولی داده شود رونوشت یا تصویر گواهی شده وکالت نامه یا قیم نامه
- رونوشت یا تصویر گواهی فوت از مراجع ذیربط
مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارث
قبل از سال ۹۵ قانون قدیم وجود داشت و مهلت ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث در نهایت تا شش ماه بعد از فوت متوفی بود و اگر اظهارنامه در موعد مقرر ارائه نمیشد، مشمول جریمه میشدند. در قانون جدید و بر اساس ماده ۲۶ ق.م.م، ارائه اظهارنامه تا یک سال هم امکانپذیر است و اگر آن اظهارنامه تا یک سال ارائه نشود، وراث جریمه نمیشوند.
سوالات متداول
1. فقط میدانیم که شخص متوفی دارای چند حساب در بانکهای مختلف میباشد ولی اطلاعی از شماره حساب بانکی، نوع حساب بانکی و مبلغ آن نداریم. برای ثبت حسابهای بانکی مزبور در بخش ماترک متوفی چکار باید کرد؟
چنانچه اطلاعاتی در مورد حسابهای بانکی متوفی ندارید، نوع حساب را پس انداز انتخاب کنید، سپس شماره حساب را یک عدد فرضی ثبت کنید و پس از ثبت نهایی و دریافت کد رهگیری در زمان مراجعه حضوری به اداره امور مالیاتی مربوطه، آنها را در جریان مورد مزبور قرار داده تا ایشان ضمن استعلام از بانک، جزئیات حساب بانکی را دریافت نمایند.
2. پس از ثبت نهایی اظهارنامه نمیتوان نسبت به حذف، ویرایش و اصلاح اطلاعات ثبت شده اقدام نمود؟
نانچه اظهارنامه شما تأیید نهایی شده و کد رهگیری سیستمی دریافت نموده باشید، امکان ویرایش توسط شما وجود نخواهد داشت.
به منظور حذف، اضافه و یا تغییر در اطلاعات لازم است یا یک اظهارنامه جدید را تکمیل و ثبت نهایی نمایید که در این صورت کد رهگیری سیستمی اظهارنامه جدید ملاک عمل خواهد بود و یا این که به اداره امور مالیاتی مربوطه مراجعه نموده و با ارائه درخواست به اداره مربوطه، تقاضای اصلاحات مورد نیاز نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید