نکات مهم اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل

با نزدیک شدن به فصل اظهارنامههای مالیاتی بر آن شدیم تا در این مقاله از سری مقالههای آموزش مالیات به بررسی 6 ماده بسیار مهم اظهارنامه مالیات بر درآمد بپردازیم. 6 ماده اظهارنامه مالیات بر درآمد عبارتند از:
- ماده 100
- ماده 177
- ماده 178
- ماده 179
- ماده 192
- ماده 193
که در ادامه به بررسی آنها پرداخته شده است.
مادههای اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
ماده ۱۰۰: مؤدیان موضوع این فصل این قانون مکلفاند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای که به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد، تنظیم و تا آخر خردادماه سال بعد به اداره امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را بهنرخ مذکور در ماده ۱۳۱ این قانون پرداخت نمایند.
ماده ۱۷۷: مؤدیان مالیاتی میتوانند اظهارنامههای موضوع این قانون ( اظهارنامه مالیات بر درآمد ) را که حسب مورد مکلف به تسلیم آن هستند، بهتفکیک با اخذ رسید به اداره امور مالیاتی محل سکونت تسلیم نمایند. دراینصورت اداره امور مالیاتی مذکور باید مراتب را در پرونده مؤدی منعکس نموده و اظهارنامه تسلیمی را ظرف سه روز برای اقدام به اداره امور مالیاتی ذیربط ارسال دارد. تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد به اداره امور مالیاتی محل سکونت از لحاظ آثار مترتب در حکم تسلیم آن به اداره امور مالیاتی مربوط خواهد بود. حکم این ماده شامل مواردی نیز که مؤدی اظهارنامه خود را اشتباهاً به اداره امور مالیاتی دیگری در شهرستان مربوط تسلیم نماید، خواهد بود.
تبصره ۱: هرگاه آخرین روز مهلت یا موعد مقرر برای تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد یا سایر اوراقی که مؤدی مالیاتی بهموجب مقررات مکلف به تسلیم آن است، مصادف با تعطیل یا تعطیلات رسمی یا عمومی شود، اولین روز بعد از تعطیل یا تعطیلات مزبور برحسب مورد جزء مهلت یا موعد مقرر جهت تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد یا اوراق مذکور محسوب خواهد شد.
تبصره ۲: تسلیم اظهارنامه و پرداخت مالیات مؤدیانی که در خارج از ایران اقامت دارند و همچنین مؤسسات و شرکتهایی که مرکز اصلی آنها در خارج از کشور است، چنانچه دارای نماینده در ایران باشند، به عهده نماینده آنها خواهد بود.
تبصره ۳: صاحبان مشاغل مکلفاند ظرف چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت مراتب را کتباً به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند.
عدم انجامدادن تکلیف فوق در مهلت مقرر مشمول جریمهای معادل ۱۰ درصد مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و معافیت مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود. این حکم درمورد صاحبان مشاغلی که برای آنها ازطرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است، نخواهد بود.
ماده۱۷۸: در مواردی که اظهارنامه مالیات بر درآمد یا سایر اوراقی که مؤدی مالیاتی بهموجب مقررات مکلف به تسلیم آن میباشد، بهوسیله اداره پست واصل میگردد، تاریخ تسلیم به اداره پست در صورت احراز، تاریخ تسلیم به مراجع مربوط تلقی خواهد شد.
ماده ۱۷۹: در صورتی که مؤدی محلهای متعدد برای سکونت خود داشته باشد، مکلف است یکی از آنها را بهعنوان محل سکونت اصلی معرفی نماید؛ وگرنه اداره امور مالیاتی میتواند هریک از محلهای سکونت مؤدی را محل سکونت اصلی تلقی نماید.
ماده ۱۹۲: در کلیه مواردی که مؤدی یا نماینده او که به موجب مقررات این قانون از بابت پرداخت مالیات مکلف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی است، چنانچه نسبتبه تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکند، مشمول جریمه غیر قابل بخشودگی معادل ۳۰ درصد مالیات متعلق برای اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل موضوع این قانون و ۱۰ درصد مالیات متعلق برای سایر مؤدیان میباشد.
حکم این ماده درمورد درآمدهای کتمانشده در اظهارنامههای تسلیمی و یا هزینههای غیرواقعی نیز جاری است.
تبصره: سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تکالیف و وظایف مؤدیان مالیاتی درمورد نحوه تنظیم و مواعد زمانی تسلیم اظهارنامه مالیاتی را ازطریق رسانه ملی، روزنامههای کثیرالانتشار و سایر وسایل ارتباط جمعی به اطلاع عموم برساند.
ماده ۱۹۳: مؤدیانی که به موجب این قانون و مقررات مربوط به آن مکلف به نگهداری دفاتر قانونی هستند، در صورت عدم تسلیم ترازنامه و حساب سود و زیان یا عدم ارائه دفاتر، مشمول جریمهای معادل ۲۰ درصد مالیات برای هریک از موارد مذکور خواهند بود.
تبصره: عدم تسلیم اظهارنامه مالیات بر درآمد ، ترازنامه و حساب سود و زیان در دوره معافیت موجب عدم استفاده از معافیت مقرر در سال مربوط خواهدشد.
دیدگاهتان را بنویسید