آموزش ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
فصل ارسال اظهارنامه، معمولا سوالات بسیاری برای مودیان مالیاتی پیش میآید که برای پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل باید چه نکاتی را باید براساس قانون رعایت کنند. اصلا چه کسانی باید اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل ارسال کنند؟ نحوه ارسال اظهارنامه مالیاتی مشاغل چگونه است؟ در این مقاله به کلیهٔ نکات اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل و نحوه ارسال و آموزش تصویری آن میپردازیم.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی مجموعهای از فرمها است که افراد مشمول مالیات باید به صورت سالانه، عملکرد اقتصادی خود را در آن ثبت و برای سایت امور مالیاتی کشور ارسال کنند. به عبارتی باید کارنامه فعالیتهای اقتصادی خود را به سایت امور مالیاتی ارائه دهند و براساس درآمد خود، مالیات پرداخت کنند.
افراد مشمول ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
اصلا چه کسانی مشمول ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل هستند؟ در ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم به این نکته اشاره شده است. بر طبق ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، مودیان موضوع این فصل این قانون مکلفاند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیتهای شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای که به وسیله سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد، تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد به ادارهٔ امور مالیاتی محل شغل خود تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده (۱۳۱) این قانون پرداخت نمایند.
تفسیر ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم
به صورت خلاصه بر طبق این ماده از قانون، تمام کسانی که فعالیت اقتصادی دارند، موظف هستند که اظهارنامه مرتبط با فعالیت شغلی خود را برای یک سال آماده و اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. حالا که افراد مشمول اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل آشنا شدید، بهتر است که درباره گروهبندی مشاغل هم اطلاعات لازم را کسب کنید.
گروه بندی مشاغل
طبق تعریف سازمان امور مالیاتی اشخاص حقیقی که شغل و درآمد دارند؛ مشمول پرداخت این نوع مالیات میشوند. مانند اصناف، کسبهها، کارگاههای تولیدی و صاحبان کارخانهها و همچنین کلیه شرکتهای مدنی و کسانی که در مشاغل آزاد مشغول فعالیت هستند، مشمول مالیات بر درآمد مشاغل میشوند.
سازمان امور مالیاتی اشخاص مشمول پرداخت مالیات بر درآمد مشاغل را گروهبندی کرده و براساس درآمد به سه دسته تقسیم کرده است که میتوانید در مقاله مالیات بر درآمد مشاغل، گروه بندی مشاغل مالیاتی را به طور کامل مطالعه کنید. بعد از مطالعه وقتی گروهبندی کسبوکارتان را پیدا کردید، مدارکی که در زیر آوردهایم را برای ارسال اظهارنامه مشاغل آماده کنید تا خیلی سریع بتوانید، مراحل ارسال آن را انجام دهید.
مدارک مورد نیاز ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
مدارک لازم برای ارسال اظهارنامه مالیاتی مشاغل را میتوان به چند دسته تقسیمبندی کرد: مدارک شناسایی مرتبط با هویت اشخاص و شرکت، مدارک مرتبط با شرکت، مدارک و اطلاعات مرتبط با فعالیتهای مالی شرکت، اطلاعات بانکی و مدارک مالی سالهای قبل.
مدارک شناسایی هویت اشخاص و شرکت
- مدارک مرتبط با ثبتنام، نامکاربری، رمز عبور، کد رهگیری پیش ثبتنام الکترونیکی در سایت سازمان امور مالیاتی
- کپی کارت ملی و شناسنامه شخص حقیقی یا اعضای هیئت مدیره شرکت
- شناسه ملی کسبوکار، مجوز و پروانه کسب
- آخرین اساسنامه شرکت و موضوع فعالیت شرکت
- سند مالکیت محل شرکت یا اجارهنامه شرکت
- گواهی ترازنامه اشخاص حقیقی و حقوقی
- کارت بازرگانی
- ارائه کلیه قراردادها و تعهدات مالی با شرکتها و اشخاص در طی سال مالی مربوط
مدارک و اطلاعات مرتبط با فعالیتهای مالی شرکت
- صورت سود و زیان سال مالی شرکت یا شخص حقیقی
- مبلغ درآمد حاصل از فروش کالا یا ارائه خدمات
- صورت بهای تمام شده کالاها یا خدمات ارائه شده
- مبلغ خرید مواد اولیه، امکانات و تجهیزات
- مبلغ مالیاتهای پرداخت شده سالهای قبل
اطلاعات بانکی
- گواهی گردشهای حساب شرکت یا حساب شخصی صاحب کسبوکار
مدارک سالهای قبل
- شماره ثبت دفاتر قانونی و کد رهگیری آنها
- سند مالیاتهای پرداختنی که به سازمان امور مالیاتی تایید کرده باشد
- صورتحسابهای مرتبط با فعالیتها و تراکنشهای بانکی
حالا که با مدارک مورد نیاز برای ارسال اظهارنامه مالیات مشاغل آشنا شدیم، قصد داریم در مرحله بعد مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل را بررسی کنیم و ببینیم چه زمانی باید برای ارسال آن اقدام کنید.
مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
براساس ماده ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم صاحبان مشاغل باید تا آخر خرداد ماه اظهارنامه خود را برای سایت مالیات کشور ارسال کنند و مالیاتی که سازمان امور مالیاتی برای آنها مشخص میکند را پرداخت کنند. البته در برخی سالها گاهی زمان ارسال اظهارنامه برای چند روز یا چند هفته بیشتر تمدید میشود که در این صورت فرصت تمدید شده، آخرین زمان برای ارسال اظهارنامه است. حالا که مهلت ارسال اظهارنامه را یاد گرفتیم، در ادامه میخواهیم جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل را بررسی کنیم تا از جرایم ناشی از عدم ارسال اظهارنامه مشاغل آگاه شوید.
جریمه عدم ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
سازمان امور مالیاتی براساس قانون مالیات مستقیم، برای افرادی که اظهارنامه مشاغل خود را ارسال نمیکنند، جرایمی را در برخی از مادههای قانون در نظر گرفته است که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
- براساس ماده ۱۹۰ قانون مالیات مستقیم؛ اگر شخص مشمول مالیات مشاغل در پرداخت مالیات مشاغل تاخیر داشته باشند، مشمول جریمهای معادل ۲.۵ درصد مالیات برای هر ماه خواهد بود.
- اگر شخص مشمول پرداخت مالیات مشاغل، صورت سود و زیان و ترازنامه خود را به سازمان امور مالیاتی ارسال نکند، معادل ۲۰ درصد مالیات برای هر یک از مواردی که ذکر شده، جریمه خواهد شد.
- بر اساس تبصره ۳ ماده ۱۷۷ قانون مالیات مستقیم، هرکسبوکاری موظف است که نهایت تا ۴ ماه پس از شروع فعالیت اقتصادی باید مدارک خود را به سازمان امور مالیاتی تحویل دهند. اگر این ماده از قانون را رعایت نکنند، معادل ۱۰ درصد از مالیات قطعی جریمه خواهند شد. همچنین از کلیه معافیتها و تسهیلات مالیاتی محروم میشوند.
از قوانین جریمه عدم ارسال اظهارنامه مشاغل هم آگاه شدید، خاطرتان هست که قبل از جریمههای مالیاتی عدم ارسال اظهارنامه، درباره گروهبندی مشاغل صحبت کردیم و گفتیم که گروهبندی شغل خود را در مقاله مالیات مشاغل پیدا کنید؟ در ادامه درباره فرم تبصره ۱۰۰ که مشمول گروهی از صاحبان مشاغل میکنیم تا اگر شما در این دستهبندی قرار میگیرید از قوانین آن آگاه شوید.
فرم تبصره ۱۰۰
فرم تبصره ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم، یکی از امتیازی است که سازمان امور مالیاتی برای صاحبان مشاغل و اشخاص حقیقی که در گروهبندی مشاغل در دسته سوم قرار میگیرند، در نظر گرفته است. در دسته سوم گروهبندی مشاغل افرادی قرار میگیرند که درآمد آنها کمتر از ۱۰۰ میلیارد ریال است. در فرم تبصره ۱۰۰ قانون مالیات مستقیم، برای این افراد شرایط زیر در نظر گرفته شده است:
- برخی از مشاغلی که فروش سالانه کالاها و خدمات آنها حداکثر ۱۰ برابر معافیت موضوع ماده ۸۴ قانون مالیات مستقیم باشد، از انجام بخشی از تکالیف مالیاتی از قبیل نگهداری دفاتر قانونی، اسناد و مدارک موضوع این قانون و ارسال اظهارنامه مالیاتی معاف میشوند. مالیات این دسته از مودیان را تعیین و آنها مالیات تعیین شده را پذیرفته و وصول میکنند.
- در مواردی که صاحبان مشاغل کمتر از یک سال فعالیت اقتصادی داشته باشند، مالیات متعلق نسبت به مدت اشتغال محاسبه و وصول میشود.
پس اگر جزء گروهبندی دسته سوم برای اظهارنامه مشاغل هستید، بدانید که از ارسال اظهارنامه مشاغل معاف هستید. تا دیر نشده بهتر است که با نحوه ارسال اظهارنامه مشاغل آشنا شوید. ما در ادامه آموزش آن را به صورت تصویری برایتان آماده کردهایم تا با قسمتهای مختلف سامانه مودیان آشنا شوید.
نحوه ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل
اما چطور اظهارنامه مشاغل ارسال کنیم؟ برای ارسال اظهارنامه مشاغل طبق مراحل زیر در سایت سازمان امور مالیاتی اقدام به ارسال اظهارنامه کنید.
دریافت مشاوره مالیاتی
اگر در خصوص ارسال اظهارنامه مالیات مشاغل نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید، پیشنهاد میکنیم برای اینکه از پرداخت مالیات سنگین در امان بمانید، حتما از یک مشاور مالیاتی خبره و باتجربه در خصوص فعالیتهای مالی راهنمایی بگیرید. همچنین در نظر داشته باشید؛ مبلغی که بابت مشاوره پرداخت میکنید به مراتب برایتان کمهزینهتر از پرداخت مالیات تمام میشود و همچنین اگر اشتباهی در مخارج و هزینههای خود داشته باشید با کمک یک مشاور آن را شناسایی میکنید و در سالهای بعد تکرار نمیکنید!
ما در مجموعه محاسبان برای آسایش خاطر شما، شرایطی را فراهم کردهایم تا از هر کجای ایران بتوانید در کمترین زمان ممکن نوبت مشاوره مالیاتی رزرو کنید و مسائل مالی خود را در میان بگذارید. مشاوره مالیاتی موسسه حسابداری محاسبان به سه شیوه امکان مشاوره گرفتن را برای شما فراهم کرده است:
- مشاوره مالیاتی آنلاین
- مشاوره مالیاتی تلفنی
- مشاوره مالیاتی حضوری
برای رزرو مشاوره مالیاتی میتوانید از طریق صفحه مشاوره مالیاتی محاسبان اقدام کنید یا با شماره تلفن ۲۰۴۰-۰۳۱ تماس بگیرید.
جمعبندی
در این مقاله نحوه ارسال اظهارنامه مشاغل، افراد مشمول اظهارنامه مشاغل، مدارک مورد نیاز، زمان ارسال، نحوه ارسال آن را بررسی کردیم. اگر در خصوص ارسال اظهارنامه مشاغل سوالی دارید، میتوانید از طریق کامنت با ما در میان بگذارید تا شما را برای ارسال آن راهنمایی کنیم. راستی شما برای ارسال اظهارنامه مشاغل خود از چه کسانی کمک میگیرید؟
دیدگاهتان را بنویسید