برگ تشخیص مالیات چیست؟ مراحل اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی
بعد از اینکه فرایند پرپیچ و خم ارسال اظهارنامه مالیاتی را طی کنید، تازه به نتایج سازمان امور مالیاتی نزدیک میشوید که چقدر برایتان مالیات در نظر گرفته است. اداره امور مالیاتی، اطلاعات مربوط به میزان مالیات و مبلغ مالیات پرداختنی در برگ تشخیص مالیات ثبت میکند. در این مقاله میخواهیم یاد بگیریم که چطور برگه تشخیص مالیاتی را دریافت کنیم و اگر نسبت به آن اعتراضی داریم، چطور برای ثبت اعتراض اقدام کنیم؟ نکات ریز تا درشت برگ تشخیص مالیاتی را در این مقاله توضیح میدهیم.
تعریف برگه تشخیص مالیات
برگ تشخیص مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی صادر میشود و در آن مبلغ قطعی مالیات پرداختی بر اساس شغل و گردش حساب شخص تعیین میشود و برای مودی ارسال میشود. مبلغ مالیات مشخص شده برای مودی، بر اساس اطلاعاتی است که شخص ارسال کرده و پس از آن که سازمان امور مالیاتی آن اطلاعات را صحت سنجی میکند به صورت قطعی صادر میشود و میزان بدهی مودی به اداره مالیاتی، مشخص میشود. برگ تشخیص برای انواع مالیات مانند مالیات عملکرد، مالیات تکلیفی و مالیات حقوق صادر میشود.
انواع برگ تشخیص مالیات
برگ تشخیص مالیات بر اساس نوع فعالیت افراد باهم متفاوت است. به طور کلی ما سه نوع برگه تشخیص مالیات داریم که به شرح زیر است:
1. برگه تشخیص مالیات حقوق
برگ تشخیص مالیات حقوق برای شرکتها و سازمانهایی است که دارای پرنسل هستند. یعنی به عبارتی کارفرمایان وظیفه داند که در اظهارنامه مالیاتی، اطلاعاتی نظیر پرداخت حق بیمه کارکنان خود و میزان حقوق پرداختی به آنها را درج کنند. در صورتی که افراد در موعد مقرر شده نسبت به پرداخت مالیات اقدام نکنند یا کمتر از میزان تعیین شده، مالیات را پرداخت کنند. سازمان امور مالیاتی موظف است که برگه تشخیص مالیات حقوق را صادر کند و مبلغ مالیات و جریمه آن را دریافت کند.
۲. برگه تشخیص مالیات عملکرد
برگ تشخیص مالیات عملکرد؛ برای اشخاص حقیقی و حقوقیای است که مشغول یک فعالیت اقتصادی هستند. این نوع برگ تشخیص مالیات براساس میزان فروش و درآمد کالا یا خدمات و سود و زیان در یک سال مالی و همچنین براساس نوع فعالیت شخص و حتی محلی که در آن مشغول به فعالیت است، محاسبه میشود.
تمام این اطلاعات ابتدا توسط مودی از طریق اظهارنامه برای سازمان امور مالیاتی ارسال میشود و سپس بعد از صحتسنجی اطلاعات، اداره دارایی نسبت به صادر کردن برگ تشخیص مالیات عملکرد اقدام میکند. در صورتی که مودی نسبت به مبلغ تعیین شده اعتراض داشته باشد، میتواند آن را از طریق سازمان امور مالیاتی ثبت کند. همچنین اگر در زمان مقرر شده مالیات خود را پرداخت کند، مشمول ۴۰ درصد بخشودگی جرایم مالیاتی میشوند.
۳. برگه تشخیص مالیات تکلیفی
مالیات تکلیفی بسیار گسترده است و به درآمد اشخاص تعلق میگیرد، اما پرداخت کردن آن به سازمان دارایی بر عهده شخصی به غیر از مودی است. یکی از سادهترین انواع مالیات تکلیفی همان مالیات حقوق است که کارفرما به دولت ارائه میکند و از حقوق کارگر کسر میشود.
مالیات تکلیفی شامل انواع مالیات نظیر مالیات بر درآمد اجاره، مالیات مضاربهای، مالیات نقلوانتقال سهام، مالیات حقالوکاله، مالیات حقوق و مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوق خارج از ایران میشود. مبلغ مالیات بر اساس نوع شغل و درآمد افراد محاسبه میشود و اگر شخصی نسبت به مبلغ آن اعتراض داشته باشد، یک ماه فرصت دارد که به صورت مکتوب اعتراض خود را به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. اگر از این زمان بگذرد، برگ تشخیص مالیات تکلیفی قطعی میشود.
سامانه ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی
اما چطور برگ تشخیص مالیاتی را دریافت کنیم؟ برای این کار باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا به سایت سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید. my.tax.gov.ir
- در مرحله دوم کد ملی، رمز عبور و کد امنیتی را وارد کنید تا وارد سامانه مالیاتی کشور شوید.
- در این مرحله یک کد ۶ رقمی برای شما sms میشود که باید آن را در کادر وارد کنید و روی ورود به سامانه کلیک کنید.
- حالا از منوی سمت راست، گزینه کارتابل ابلاغ الکترونیکی را انتخاب کنید.
- سپس از آن گزینه نمایش برگه ابلاغ را کلیک کنید تا میزان برگ تشخیصهای مالیاتی صادر شده توسط سازمان امور مالیاتی نمایش داده شود. حالا میتوانید برای مشاهده و چاپ برگه تشخیص اقدام کنید.
نحوه اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی
شما نسبت به برگ تشخیص مالیاتی که برایتان صادر شده اعتراض دارید، نهایت تا ۳۰ روز فرصت دارید که به صورت حضوری و مکتوب یا به صورت الکترونیکی اعتراض خود را ثبت کنید. همچنین در نظر داشته باشید که برای ثبت اعتراض نسبت به مبلغ تعیین شده باید دلایل و مستندات کافی برای ارائه داشته باشید.
اگر میخواهید از طریق سایت امور مالیاتی نسبت به ثبت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی اقدام کنید، مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا وارد سایت my.tax.gov.ir شوید.
- در این مرحله کد ملی و رمز عبور و کد امنیتی را برای ورود به سایت وارد کنید.
- در این مرحله برای شما یک کد ۶ رقمی پیامک میشود و بعد از ثبت کد ۶ رقمی وارد سامانه میشوید.
- در کارتابل شخصی خود از منوی سمت راست، روی گزینه درخواستها کلیک کنید.
- در این مرحله برای ثبت اعتراض روی گزینه ثبت اعتراضات و شکایات کلیک کنید.
- بعد از آن در قسمت ستون انتخاب پرونده، پرونده مورد نظر خود را انتخاب کنید و پروندهای که قصد دارید به برگه تشخیص آن اعتراض کنید را وارد کنید.
- در مرحله بعد روی گزینه اعتراض به ممیز مالیاتی کلیک کنید.
- در مرحله آخر شماره پرونده مالیاتی را وارد کنید، سپس اعتراض خود را بنویسید و مدرک و مستندات خود را آپلود کنید و سپس آن را ثبت کنید.
- بعد از آن یک کد رهگیری از سمت سایت به شما داده میشود که آن را یادداشت کنید تا بتوانید بعد از طریق سایت، نتیجه اعتراض خود را پیگیری کنید.
زمان پرداخت برگه تشخیص مالیات
براساس ماده ۲۳۸ قانون مالیات های مستقیم و ماده ۲۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم، همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، ظرف ۳۰ روز از ابلاغ برگ تشخیص مالیاتی است و اگر موردی در ظرف این ۳۰ روز نسبت به اعتراض گذاشتن یا پرداخت مالیات اقدام نکند، مبلغ تعیین شده توسط سازمان قطعی میشود و مودی وظیفه دارد که برای پرداخت مالیات هرچه سریعتر اقدام کند.
نحوه پرداخت برگ تشخیص مالیات
برای پرداخت برگه تشخیص مالیات، میتوانید از طریق سایت سازمان امور مالیاتی برای پرداخت اقدام کنید. مراحل پرداخت برگ تشخیص مالیات را در ادامه آوردهایم:
- ابتدا وارد سایت my.tax.gov.ir شوید.
- سپس در این مرحله کد ملی و رمز عبور و کد امنیتی را برای ورود به سایت وارد کنید.
- در این مرحله برای شما یک کد ۶ رقمی پیامک میشود و بعد از ثبت کد ۶ رقمی وارد سامانه میشوید.
- وقتی وارد منوی شخصی خود میشوید، روی گزینه پرداخت قبضهای مالیاتی کلیک کنید.
- در این مرحله بعد از مشاهده قبض مالیاتی میتوانید برای پرداخت روی آن کلیک کنید تا وارد درگاه پرداخت الکترونیکی شوید.
جمعبندی
در این مقاله نکات ریز و درشت برگ تشخیص مالیاتی را بررسی کردیم. چنانچه در خصوص مبلغ مالیات تعیین شده برای کسبوکارتان با مشکل مواجه شدهاید یا نمیدانید که برای ثبت اعتراض چه کنید، میتوانید از مشاوره مالیاتی محاسبان اصفهان که به صورت مشاوره مالیاتی تلفنی، مشاوره مالیاتی آنلاین و مشاوره مالیاتی حضوری در دسترس است برای دریافت مشاوره مالیاتی اقدام کنید.
جالب است که بدانید، خیلی از اوقات، مبلغ مالیاتهای سنگین به دلیل عدم آگاهی صحیح از قوانین مالیاتی است و با یک مشاوره شما از پرداخت و جریمههای سنگین مالیاتی در امان میمانید.
سوالات متداول
۱. برای ثبت اعتراض برگه تشخیص مالیاتی به کدام سایت مراجعه کنیم؟
my.tax.gov.ir
۲. برای ثبت اعتراض به مبلغ مالیات چند روز فرصت است؟
تا ۳۰ روز بعد از صدور برگه تشخیص توسط سازمان امور مالیاتی
دیدگاهتان را بنویسید