بیمه از کار افتادگی چیست؟ مراحل دریافت بیمه از کار افتادگی
یکی از خدماتی که سازمان تامین اجتماعی به بیمه شدگان ارائه میدهد، بیمه از کار افتادگی تامین اجتماعی است. زمانی که فردی تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی باشد و در محیط کار یا خارج از کار دچار حادثه یا بیماری شود و توانایی کار کردن نداشته باشد، بیمه از کار افتادگی به او تعلق میگیرد. ما در این مقاله قرار است درباره بیمه از کار افتادگی، انواع آن، نحوه درخواست و حقوق بیمه از کار افتادگی صحبت کنیم.
بیمه از کارافتادگی چیست؟
از کارافتادگی همانطور که در معنی روزمره با آن آشنا هستیم به معنی از دست دادن توانایی انجام کار است. اما از نظر قوانین تامین اجتماعی، تعریف آن تخصصیتر میشود. بیمه از کار افتادگی یکی از خدمات تامین اجتماعی برای کارگران و کارمندانی است که در حین خدمت دچار آسیب شدهاند و نمیتوانند مانند قبل به شغل خود ادامه دهند. تامین اجتماعی در این شرایط به افراد حقوقی را تحت عنوان مستمری پرداخت میکند و شخص دیگر لازم نیست تا زمان بازنشستگی منتظر باشد.
بیشتر بخوانید: سن جدید بازنشستگی
انواع بیمه از کار افتادگی تامین اجتماعی
بیمه از کارافتادگی طبق قانون تامین اجتماعی دو نوع است.
1. از کار افتادگی کلی
طبق ماده ۲ قانون تامین اجتماعی بند ۱۳، از کارافتادگی کلی یعنی کاهش قدرت کار بیمه شده (از دست دادن حداقل ۶۶ درصد قدرت کار) به نحوی که نتواند با اشتغال به کار ثابت یا کار دیگری بیش از یک سوم درآمد قبلی خود را به دست آورد.
2. از کار افتادگی جزئی
طبق ماده ۲ قانون تامین اجتماعی بند ۱۴، از کارافتادگی جزئی یعنی کاهش قدرت کار بیمه شده (از دست دادن ۳۳ تا ۶۶ درصد قدرت کار) به نحوی که با اشتغال به کار ثابت یا کار دیگر فقط قسمتی از درآمد خود را کسب کند.
نحوه درخواست بیمه از کار افتادگی تامین اجتماعی
زمانی که شخص دچار آسیب یا بیماری شود ابتدا باید تحت درمانهای لازم قرار گیرد. در صورتی که بعد از درمانهای انجام شده بهبود نیابد باید از پزشک گواهی دریافت و به یکی از شعبههای تامین اجتماعی مراجعه کند. اگر مدارک از سوی سازمان تایید شود به کمیسیون پزشکی ارجاع داده میشود. در مرحله بعدی به متقاضی نوبت میدهند تا در جلسه کمیسیون حاضر شود و شرایط و میزان از کار افتادگی وی مورد بررسی قرار گیرد و برای دریافت مستمری، حقوقی را تعیین کنند.
با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی، تمامی مراحل اعلام و ارسال مدارک برای دریافت مستمری از طریق سایت es.tamin.ir قابل دسترس است و میتوانید با ثبتنام، مراحل بیمه از کار افتادگی را طی کنید. فقط برای اقدام چه از طریق سایت و چه حضوری باید مدارکی که در ادامه میگوییم را آماده کنید و برای بیمه ارسال نمایید.
مدارک لازم برای درخواست بیمه از کار افتادگی
یکی از شرایط درخواست بیمه از کار افتادگی تامین اجتماعی تهیه مدارک لازم برای ارائه به بیمه است که بهتر است با آن آشنا شوید. فهرست مدارک لازم بیمه از کارافتادگی به شرح زیر است:
- پرونده پزشکی شخص بیمه شده. شامل تمام مدارک کلینیک و پاراکلینیک، نظرات پزشکان معالج، شرح و سابقه بیماری، تاریخ شروع بیماری و تشخیص بیماری، درمانهای انجام شده، نتیجه درمانهای انجام شده و نظر نهایی درباره بیماری فرد.
- گواهی پزشکی با شرح غیرقابل درمان بودن بیماری پس از انجام خدمات درمانی توسط شخص بیمه شده.
- مدارک هویتی شامل کارت ملی، شناسنامه، عکس و…
- مدارک ثبت نام شخص در بیمه تامین اجتماعی و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی
- رایهای صادر شده از کمیسیونهای پزشکی مذکور مطابق ماده ۹۱ قانون تامین اجتماعی
بعد از درخواست و ارائه مدارک چطور برای پرداخت مستمری به شخص بیمه شده تصمیمگیری میشود؟ نظریه کمیسیون پزشکی تعیین کننده اقدامات قانونی برای پرداخت مستمری است. پس لازم است که شخص در تهیه و تنظیم اسناد و نگهداری از آنها به دقت پیش برود و تا زمانی که رای مطابق قانون و مقررات تامین اجتماعی برای او صادر شود از اسناد و مدارک محافظت کند تا در صورت لزوم و تغییر رای آراء، آنها را به کمیسیون ارائه دهد.
حقوق بیمه از کار افتادگی چقدر است؟
حقوق بیمه از کارافتادگی مانند جدول زیر محاسبه میشود:
از کار افتادگی کلی ناشی از کار | یک سی ام مزد ماهیانه (حقوق) x سنوات پرداخت حق بیمه |
از کار افتادگی جزئی | درصد از کارافتادگی x مبلغ مستمری از کارافتادگی کلی استحقاقی |
غرامت نقص عضو | 36 برابر مستمری مقرر در ماده ۷۲ قانون بیمه تامین اجتماعی x درصد از کارافتادگی |
چه عواملی باعث ایجاد از کار افتادگی میشود؟
ار کارافتادگی میتواند بر اثر بیماریها (عادی یا حرفهای) و یا حوادث (ناشی از کار یا غیرناشی از کار) رخ دهد. منظور از بیماریهای عادی، بیماریهایی است که در حین کار رخ داده است. مانند آسیب دیدن کارگران در ساختمان محل کار یا حتی آسیبهایی که متاسفانه سبب قطع عضو، شکستگی یا جراحت، آسیبهای چشمی، ارتوپدی و… میشود. منظور از بیماریهای حرفهای، بیماریهایی است که زمان بروز کار پیش نیامده، اما مربوط به شرایط فعلی شخص بیمه شده است مانند بیماریهای خونی، عفونی، اعصاب و روان، قلبی، پوستی و… .
بیشتر بخوانید: مشاهده سابقه بیمه تامین اجتماعی
مرجع تشخیص از کارافتادگی
طبق ماده 70 قانون تامین اجتماعی، مرجع تشخیص از کارافتادگی کمیسیونهای پزشکی مذکور در ماده 91 قانون میباشند، بدین معنی که پزشک معالج پس از انجام خدمات توانبخشی و درمان چنانچه فرد بیمهشده را غیرقابل علاج تشخیص دهد، این امر را گواهی مینماید و سپس کمیسیونهای پزشکی بر اساس آن اعلام نظر و اقدام به صدور رأی مینمایند.
در ماده 91 قانون تامین اجتماعی جایگاه کمیسیونهای پزشکی مشخص و مقرر شده است:
برای تعیین میزان از کارافتادگی جسمی و روحی بیمهشدگان و افراد خانواده آنها کمیسیونهای بدوی و تجدید نظر پزشکی تشکیل خواهد شد، ترتیب تشکیل و تعیین اعضا و ترتیب رسیدگی و صدور رای بر اساس جدول میزان از کارافتادگی طبق آیین نامهای خواهد بود که به پیشنهاد سازمان و تصویب شورایعالی رسیده است.
طبق ماده یک آیین نامه اجرایی، تشکیل کمیسیونهای پزشکی بدوی و تجدید نظر به عهده سازمان تامین اجتماعی خواهد بود. برحسب فراهم بودن امکانات در یکی از واحدهای سازمان و یا یکی از مراکز درمانی بنا به تشخیص سازمان، این کمیسیونها طبق ماده 2 این آییننامه باید تشکیل گردند. چنانچه امکان تشکیل کمیسیونهای پزشکی بدوی و تجدید نظر با توجه به شرایط مندرج در این آییننامه فراهم نباشد، لازم است سازمان فرد بیمهشده را به یکی از نزدیکترین کمیسیونهای متشکله در سیار شهرستانها معرفی نماید.(ماده3)
کمیسیون پزشکی بدوی “موضوع ماده 4 آیین نامه”
کمیسیونهای پزشکی بدوی با حضور افراد زیر تشکیل میشود:
- یک نفر پزشک متخصص جراحی عمومی به عنوان عضو و رئیس کمیسیون به پیشنهاد مدیر درمان و تصویب معاونت درمان با ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای فنی پزشکی.
- یک نفر پزشک متخصص داخلی به عنوان عضو ثابت به پیشنهاد مدیر درمان و ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای پزشکی.
- یک نفر پزشک متخصص در رشته بیماری مربوطه به عنوان عضو به پیشنهاد مدیر درمان و ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای پزشکی.
- مشاور با پیشنهاد اداره کل تامین اجتماعی استان و ابلاغ معاونت درمان.
- منشی با ابلاغ مدیر درمان که وظیفه تهیه و تنظیم و تایپ صورتجلسهها را عهده دار خواهد بود.
کمیسیونهای تجدید نظر “موضوع ماده 5 آیین نامه”
کمیسیونهای تجدید نظر با حضور افراد زیر تشکیل میشود:
- یک نفر پزشک متخصص جراحی عمومی به پیشنهاد معاونت درمان و تصویب مدیر عامل سازمان با ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای فنی پزشکی به عنوان عضو و رئیس کمیسیون.
- یک نفر پزشک متخصص داخلی به عنوان عضو ثابت به پیشنهاد مدیر درمان و ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای فنی و پزشکی.
- یک نفر پزشک متخصص در رشته بیماری مربوطه به پیشنهاد مدیر درمان و ابلاغ دفتر تشکیل کمیسیونهای پزشکی.
- مشاور به پیشنهاد اداره کل تامین اجتماعی استان و ابلاغ معاونت درمان.
- منشی به ابلاغ مدیر درمان که وظیفه تایپ، تهیه و تنظیم صورتجلسهها را عهدهدار خواهد بود.
روش ارجاع پرونده به کمیسیون پزشکی
امور مربوط به ارجاع پرونده به کمیسیون های پزشکی، توسط مسئول یا متصدی کمیسیون های پزشکی که تحت نظر مسئول فنی در شعبه انجام وظیفه می نماید، صورت می پذیرد . مسئول یا متصدی کمیسیون های پزشکی پس از دریافت اظهار نظر پزشک معالج مبنی بر از کار افتادگی بیمه شده یا افراد تحت تکفل وی اطلاعات مربوطه را از پرونده فنی استخراج و سپس فرمها را در اختیار ذینفع جهت تکمیل قسمت اطلاعات پزشکی توسط پزشک معالج قرار می دهد تا پس از تکمیل به شعبه برگرداند .
بعد از تایید استحقاق، مسئول کمیسیون های پزشکی شعبه خلاصه ای از پرونده راجع به بیماری ، فرم های تعیین میزان از کار افتادگی بیمه شده و مدارک مورد لزوم کمیسیون را به محل تشکیل کمیسیون پزشکی ارسال می نماید. بیمه شده برای آگاهی از تاریخ به محل تشکیل کمیسیون راهنمایی می شود و در صورتی که محل تشکیل کمیسیون شهرستان دیگری باشد، هزینه سفر و اقامت بیمار و همراه (در صورت نیاز ) در شهرستان محل تشکیل کمیسیون پرداخت می شود.
در صورت اعزام بیمه شده به شهرستان دیگر هزینه سفر و اقامت بیمار و همراه (در صورت نیاز به داشتن همراه) با رعایت مقررات عام تامین اجتماعی از محل سهم درمان پرداخت خواهد شد. نظریه کمیسیون پزشکی ملاک اقدامات قانونی واحدها در برقراری انواع مستمریها است، بنابراین در این زمینه میباید مراقبت و دقت کافی مبذول تا رای مطابق قانون و مفاد آیین نامه و مقررات صادر گردد. با توجه به اهمیت رای کمیسیون و جایگاه ویژه آن موارد زیر پیرامون نحوه تنظیم و انشای متن و صدور رأی بیان میشود.
تاریخ برقراری مستمری از کار افتادگی
در مبحث از کار افتادگی تاریخ برقراری که مصادف با تاریخ از کار افتادگی است، حائز اهمیت بوده و ملاک انجام مقررات قانونی قرار می گیرد . تشخیص و اعلام از کار افتادگی در زمره وظایف کمیسیون های بدوی و تجدید نظر است. از طرفی ماهیت کمیسیون های مزبور متفاوت و الزاماً در دو مقطع زمانی مختلف تشکیل می شود، بر اساس نوع بیماری، از کار افتادگی و سایر عوامل ذی مدخل اقدام به صدور رأی می نمایند که مجموعه این عوامل بعضاً در شناخت تاریخ برقراری ابهاماتی ایجاد می نماید لذا ضروری است بدانیم:
1- در مواقعی که نظریه کمیسیون بدوی مستند برقراری مستمری باشد ، تاریخ برقراری ، از تاریخ تشکیل آخرین کمیسیون پزشکی بدوی که منجر به صدور رأی از کار افتادگی کلی گردیده خواهد بود .
2- آراء کمیسیون های تجدید نظر جایگزین آراء کمیسیون های بدوی می باشند، بنابراین این گونه آراء از تاریخ رأی کمیسیون بدوی قابل اجرا می باشند.
3- اگر در متن رأی کمیسیون تجدید نظر تاریخ مشخصی به عنوان تاریخ از کار افتادگی معین و اعلام شده باشد ، تاریخ مزبور تاریخ برقراری خواهد بود.
4- چنانچه در مرحله اول تشکیل کمیسیون تجدید نظر بر حسب نظر کمیسیون مذکور، انجام و پیگیری اقدامات درمانی و تکمیل مدارک توصیه و تجویز گردد و در مرحله دوم تشکیل کمیسیون ، با توجه به اسناد مدارک رأی از کارافتادگی صادر شود، در این قبیل موارد تاریخ برقراری مستمری (تاریخ از کار افتادگی) تاریخ آخرین کمیسیون تجدید نظر خواهد بود ، در این قبیل موارد تاریخ برقراری مستمری (تاریخ از کار افتادگی) تاریخ آخرین کمیسیون تجدید نظر خواهد بود.
5- اگر فاصله زمانی میان تشکیل جلسات کمیسیون های پزشکی بدوی و تجدید نظر به بیش از دو ماه برسد، در این صورت تاریخ از کار افتادگی (تاریخ برقراری) از کمیسیون تجدید نظر استعلام گردد .
6- تاریخ پرداخت مستمری عموماً با تاریخ برقراری انطباق دارد ولیکن تأثیر کمیسیون های بدوی و تجدید نظر در نحوه تعیین تاریخ برقراری باعث ایجاد تغییرات در پرداخت مستمری می شود که عبارت است از:
اگر فاصله میان تاریخ برقراری و پرداخت به بیش از دو ماه برسد و بیمه شده پس از تشخیص و اعلام از کار افتادگی همچنان شاغل باشد ، با اعلام ترک کار و قبل از پرداخت مستمری پایدار بودن موضوع از کار افتادگی کلی می باید از کمیسیون استعلام و سپس مستمری پرداخت شود.
تاریخ برقراری مستمری از کار افتاده جزئی
تشخیص و تعیین تاریخ برقراری (تاریخ تحقق از کار افتادگی جزیی ) با صرف نظر از نوع کمیسیون (بدوی و تجدیدنظر) در همه حال از تاریخ پایان معالجات و تحقق از کار افتادگی جزیی و بر عهده کمیسیون های پزشکی ذیربط قرار دارد که موظفند در متن رأی صادره تاریخ مزبور را معین و اعلام دارند .
جمعبندی
در این مقاله از وبلاگ موسسه حسابداری محاسبان درباره بیمه از کار افتادگی، انواع آن، نحوه دریافت و حقوق آن صحبت کردیم. چنانچه در خصوص دریافت مستمری بیمه از کار افتادگی سوالی دارید، میتوانید از طریق کامنت با ما در ارتباط باشید، کارشناسان و استادان مجموعه پاسخگوی سوالات شما هستند. همچنین اگر نیاز به مشاوره در خصوص مسائل قانون کار و بیمه دارید، میتوانید مشاوره بیمه تلفنی دریافت نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام من در کارخانه دوچار صانحه شودم وسه تا از انگشتان دست راست قطع شده انگشت وسط یک ونیم بند اونیکه ها یک بند کمسیون پزشکی برام ۱۵٪غرامت نقص عضو تامین اجتماعی زدی میخواستم بدونم با ۶سال سابقه بیمه میزان این غرامت چقدر میشه ممنون میشم اگر جواب بدین تکراری نیست
سلام وقتتون بخیر
غرامت نقص عضو توسط خود سازمان تامین اجتماعی و بر اساس جدولهای در دسترس خود سازمان تشخیص داده میشود.
سلام وقتتون بخیر
باید از طریق طرح مسئله در سازمان تامین اجتماعی اقدام و با شرکت در کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی این مورد بررسی شود.
سلام
گوش من از سال ۹۷ صوت میکشد هر سال هم بدتر میشود شنواییم میاد پایین صدای گوشم میره بالا و چندین بارهم دکتر رفتم گفتن برای این بیماری دارو وجود ندارد
دیگر واقعاً نمیتوانم تحمل کنم آیا من میتوانم بیمه کار افتاده بگیرم؟
بیمه کارگر ساختمانی هستم
لطفاً برام راهنمایی کنید 0912****418
سلام وقتتون بخیر
شما میتوانید برای درخواست خود در سازمان تامین اجتماعی طرح موضوع نمایید تا در کمیسیون پزشکی این سازمان بررسی شود.
سلام وقتتون بخیر
باید در تتمین اجتماعی درخواست دهید تا با طرح در کمیسیون پزشکی در مورد شما تصمیم گیری شود.
خوب است ممنونیم از زحماتی که برای بیمه شدگان تامین اجتماعی این برنامهها را به کار می گیرید