تخلفات کار و کارگر
همیشه و در هر کارگاهی ممکن است تخلفات کار و کارگر شکل بگیرد که این اتفاق میتواند عمدی یا سهوی باشد و یا میتواند از عدم آگاهی یا قصور باشد. همیشه این اتفاقات از جانب کارگران برای کارفرما اذیت کننده است اما گاهی این قصور یا اشتباه میتواند اینقدر ناراحت کننده باشد که کارفرما مجبور به واکنش شود و در این مرحله پس از واکنش کارفرما میتواند اختلافات جدیتری شکل گیرد.
تخلفات کار و کارگر در ماده 27 قانون کار
طبق ماده ۲۷ قانون کار هرگاه کارگر در انجام وظائف محوله قصور ورزد و یا آییننامههای انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی نقض نماید کارفرما حق دارد درصورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق کارگر را بهعنوان “حق سنوات” به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ نماید.
تبصره ۱- کارگاه هایی که مشمول قانون شورای اسلامی کار نبوده و یا شورای اسلامی کار و یا انجمن صنفی در آن تشکیل نگردیده باشد یا فاقد نماینده کارگر باشند اعلام نظر مثبت هیات تشخیص (موضوع ماده ۱۵۸ قانون کار) در فسخ قرارداد کار الزامی است.
تبصره ۲ – موارد قصور و دستورالعمل ها و آییننامه های انضباطی کارگاه ها به موجب مقرراتی است که با پیشنهاد شورای عالی کار به تصویب وزیر کار و امور اجتماعی خواهد رسید.
طبق این ماده قانون کار چنانچه کارگری در انجام امور محوله توسط کارفرما به وی دچار قصور ورزیدن یا کوتاهی شود، کارفرما میبایست در ابتدا به وی تذکر دهد و پس از تذکر و درج کتبی در پرونده چنانچه تخلفات کار و کارگر در آیین نامه انضباطی پیش بینی شده باشد و البته توسط اداره کار مورد تایید قرار گرفته باشد، کارفرما میتواند با دریافت نظر مثبت شورای اسلامی کار، قرار کارگر را فسخ نماید.
اما باید در نظر داشت که حتما میبایست این تخلفات کار و کارگر در آیین نامه انضباطی از پیش تعیین شده باشد و البته درجه آن تخلف نیز مشخص گردیده باشد تا کارفرما بتواند پس از طی مراحل تذکرات به کارگر، وی را اخراج و قرارداد او را فسخ نماید.
اما در گاهی اوقات ممکن است تخلفات کار و کارگر به نحوی باشد که کارفرما نسبت به شکایت از کارگر از راه قضایی اقدام نماید. در این شرایط قانون چنانچه کارگر توقیف گردد، کار کارفرما را ملزم به پرداخت حداقل نیمه از حقوق کارگر به خانواده وی نموده است تا خانواده تحت تکفل وی بتوانند در این مدت با حداقل ها، زندگی خود را بگذرانند تا پس از بازگشت کارگر تکلیف این مبالغ پرداختی مشخص گردد.
در این شرایط چنانچه کارگر در دادگاه و در جریان شکایت کارفرما با تخلفات کار و کارگر محکوم گردد، کارگر میبایست مبالغ پرداختی کارفرما که همان 50% حقوق بوده است را به وی عودت نماید. اما چنانچه کارگر در جریان آن شکایت تبرئه گردد و تخلفات کار و کارگر اثبات نشود، کارفرما میبایست مابقی حقوق آن مدت را نیز به او پرداخت نماید.
نکته حائز اهمیت دیگر در بحث تخلفات کار و کارگر آن است که هر تخلفی را باید با توجه به نوع کار و کارگاه آن سنجید. یعنی ممکن است تخلفی در یک کارگاه تخلف یدرجه 3 محسوب شود و از دید تخلفات کار و کارگر دارای حداقل جریمه قرار گیرد و یا ممکن است همان تخلف در کارگاه و شغلی دیگر در رده تخلفات کار و کارگر درجه 1 قرار گرفته و دارای بیشترین جریمه شود.
به عنوان مثال سیگار کشیدن در یک کارگاه تراشکاری میتواند از نظر تخلفات کار و کارگر دارای رتبه تخلف درجه 3 باشد اما همین اقدام برای کارگران پمپ بنزین در درجه 1 تخلفات کار و کارگر قرار گرفته و میتواند حتی منجر به اخراج ایشان شود. پس در مشخص نمودن جریمه تخلف و همچنین اخطارهای لازم برای آن میبایست نوع کار و کارگاه را در انواع تخلفات کار و کارگر در نظر گرفت.
پس بهتر است و البته لازم است برای دسته بندی تخلفات کار و کارگر، خطرات ایجاد شده با هر تخلف را پیشبینی کرده و عواقب آن را شناسایی کنیم تا بتوانیم تنبیه متناسب با آن تخلفات کار و کارگر را مشخص نماییم.
پس از دستهبندی و متناسب سازی تخلفات کار و کارگر در آیین نامه انضباطی میبایست آیین نامه به تایید اداره کار رسانید تا در آینده بتوان به آن استناد کرده و از آن استفاده کرد. در زمانی که این کار انجام گردد، کارفرما میتواند با طی نمودن مراحل توبیخ کارگر و دادن اخطاریه و درج در پرونده مطابق با آیین نامه تایید شده، اخطارات لازم را به کارگر داده و در صورت تکرار تخلفات کار و کارگر حتی او را اخراج نماید.
جمع بندی
در بیشتر مواقع، قانون کار فضا را برای کارگران فراهم آورده است چرا که معتقد است کارگران قشر ضعیفتری نسبت به کارفرمایان هستند و نیاز به حمایت بیشتری دارند اما در مواقع مورد نیاز کارفرمایان را فراموش نکرده است و حمایتهای لازم را از ایشان نیز نموده است. به عنوان مثال هرچند قانون کار اخراج کارگران را غیر قابل قبول میداند اما چنانچه از کارگر قصور سر بزند و یا تخلفات کار و کارگر محرز گردد، قانون کار با رعایت پیشبینی های ذکر شده به کارفرما اجازه داده است تا در مواردی حتی به فسخ قرارداد و اخراج کارگر نیز اقدام نماید تا بیش از پیش متضرر نگردد.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
بسیار عالی بود ممنون از مطالب خوبتون
سلام
ممنون از نظر خوبتون