فسخ قرارداد کار [0 تا 100]؛ نحوه فسخ قرارداد و شرایط لازم!
![فسخ قرارداد کار [0 تا 100]؛ نحوه فسخ قرارداد و شرایط لازم! 1 فسخ قرارداد](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2023/11/Termination-of-Contract.jpg)
ماده 25 قانون کار فسخ قرارداد به صورت یک جانبه را از ناحیه هریک از طرفین (کارگر و کارفرما) غیر مجاز دانسته است. در مقابل ماده 11 قانون کار حق فسخ یک جانبه قرارداد را پیش بینی نموده است.
طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین کنند. در خلال این دوره هریک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارت باشد، رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که فسخ قرارداد از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.
نکته مهم
مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و با تخصص سطح بالا سه ماه میباشد.
شایان ذکر است که الحاقی 86/5/7 قانون کار یعنی بند (ح) از ماده 10 شرایط و نحوه فسخ قرارداد را نیز جزء مواد تنظیم قرارداد کار قرار داده است. البته این شرایط نباید جزء شروط باطل یا خارج از چهارچوب قانون کار باشد.
شروطی که باطل است اما باعث فسخ قرارداد کار نمیشود!
![فسخ قرارداد کار [0 تا 100]؛ نحوه فسخ قرارداد و شرایط لازم! 2 شروط باطل, عدم فسخ قرارداد کار](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2023/11/شروطی-که-باطل-است-اما-باعث-فسخ-نمیشود-1024x576.jpg)
1. در نظر گرفتن مزایایی کمتر از مزایای قانون برای کارگر
به طور کلی قانون کار شامل مزایای رفاهی میباشد که کارگران و کارمندان مشمول این قانون محق به استفاده از آن هستند همانند: مرخصی، حقوق مبنا، تعطیلات و… .
نکته مهم
به همین خاطر کلیه شروطی که کمتر از مزایای در نظر گرفته شده قانون در قرارداد کار درج گردد، آن شروط باطل است ولی قرارداد کار صحیح میباشد.
به طور مثال در قرارداد کار، درج شده کارگر تنها میتواند از 10 روز مرخصی در طول سال استفاده نماید. با توجه به تصریح قانون (30 روز مرخصی با احتساب 4 جمعه) در قانون کار، به دلیل این شرط حق قانونی کارگر را تنزل داده است و شرط باطل میباشد اما قرارداد کار صحیح است. ماده قانونی در خصوص مرخصی در خصوص کارگر نیز جاری میباشد.
2. شرطی که انجام آن غیر مقدور میباشد
اینگونه شرایط به نوعی میباشد که انجام آن، مافوق قدرت طرفین باشد. البته باید این را در نظر گرفت که اگر شرطی را غیر مقدور میدانیم باید آن کار از عهده هیچ کسی برنیاید و نه اینکه کارگر خاص نتواند انجام دهد.
به طور مثال حجمی از کار برای کارگر تعیین شده باشد که انجام آن مافوق قدرت وی باشد یا کارفرما متعهد شود مزایایی پرداخت کند که از پرداخت آن ناتوان باشد. این گونه شروط باطل بوده ولی قرارداد کار، صحیح میباشد.
3. شرطی که نامشروع باشد
شروطی که شرعاً یا قانوناً انجام آن منع شده است جزء شروطی است که باطل است اما قرارداد کار را باطل نمی کند.
به طور مثال نمیتوان به استناد قرارداد از کارگری که به عنوان راننده استخدام میشود خواست که در کنار کار اصلی مواد مخدر یا آشامیدنیهایی را که حرمت شرعی دارند حمل و نقل نماید.
دوره آزمایشی
![فسخ قرارداد کار [0 تا 100]؛ نحوه فسخ قرارداد و شرایط لازم! 3 فسخ قرارداد در دوره آزمایشی](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2023/11/فسخ-قرارداد-در-دوره-آزمایشی-1024x576.jpg)
در قانون کار از قرارداد آزمایشی نامی برده نشده بلکه در ماده ۱۱ قانون کار مدتی از بدو کار به عنوان دوره آزمایشی پیشبینی گردیده است.
ماده 11 قانون کار: طرفین میتوانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین کنند. در خلال این دوره هریک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارت باشد، رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که فسخ قرارداد از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود.
تبصره: مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص بالا سه ماه میباشد. در ماده ۲۵ قانون کار آمده است هرگاه قرارداد برای مدت موقت و یا برای انجام کار معین منعقد شده باشد هیچ یک از طرفین به تنهایی حق فسخ قرارداد را ندارد.
![فسخ قرارداد کار [0 تا 100]؛ نحوه فسخ قرارداد و شرایط لازم! 4 فسخ قرارداد کار](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2023/11/نکته-فسخ-قرارداد-آزمایشی-1024x576.jpg)
❓ سوالی که پیش میآید این است که این دو ماده قانونی چطور قابل جمع خواهد بود و در عمل و قراردادهای منعقده مغایرتی با یکدیگر پیدا نخواهند کرد؟ برای روشن شدن این مطلب به ذکر مثالی میپردازیم:
فردی با کارفرمای خود در بدو کار یک قرارداد ۶ ماهه منعقد مینماید. وی کارگر ساده میباشد و در یکی از بندهای قرارداد به ماده ۱۱ قانون کار و پیش بینی دوره آزمایشی اشاره گردیده است و مورد موافقت طرفین نیز قرار گرفته است. حال اگر در خلال دوره آزمایشی یعنی یک ماه اول، کارگر اقدام به فسخ قرارداد نماید از نظر قانونی منعی وجود نداشته و مطالبات او فقط شامل مدت کارکرد میباشد. اما چنانچه کارفرما در خلال دوره آزمایشی پیش بینی شده اقدام به فسخ قرارداد نماید میبایست مطالبات یک ماه دوره آزمایشی را به طور تمام و کمال پرداخت نماید؛ اگرچه کارگر کمتر از یک ماه کارکرد داشته باشد.
نکته مهم
مطالبات دوره آزمایشی کلیه امتیازات مقرر در قانون کار و مقررات تبعی آن از جمله سنوات، عیدی، حق مسکن، بیمه و… میباشد و دوره آزمایشی جزء سابقه کار فرد محسوب میگردد.
حال در مثال فوق چنانچه پس از سپری شدن دوره آزمایشی مورد موافقت طرفین، کارگر ادامه همکاری دهد؛ ضمن اینکه دوره آزمایشی نیز همانگونه که ذکر شد جزء سابقه فرد محسوب میگردد، طرفین قرارداد مستند به ماده ۲۵ قانون کار تا پایان قرارداد کار موقت به تنهایی حق فسخ قرارداد را نخواهند داشت.
قرارداد کار موقت چیست؟
فرض کنید فرد مورد نظر در مثال بالا قرار داد ۶ ماهه اول خود را سپری نماید و در پایان قرارداد با کارفرمای خود تسویه حساب و قطع همکاری نکند و قرارداد ۶ ماهه دیگری منعقد نمایند. در این صورت دیگر پیش بینی دوره آزمایشی در قرارداد دوم به بعد به شرط عدم تسویه حساب و قطع همکاری محلی از قانون نخواهد داشت و معتبر نخواهد بود.
نکته مهم
به دلیل اینکه در قانون کار نامی از قرارداد کار آزمایشی برده نشده، طرفین نمیتوانند قرارداد کار موقتی را به نام قرارداد کار آزمایشی با هم منعقد نمایند. علت این مورد هم ماده ۲۵ قانون کار و عدم امکان فسخ قرارداد از طرفین در قراردادهای مدت موقت یا کار معین میباشد.
نکته مهم
پیش بینی دوره آزمایشی در قراردادهایی معتبر خواهد بود که مدت قرارداد موقت از دوره آزمایشی تعریف شده در ماده ۱۱ قانون کار و تبصره آن بیشتر باشد. همچنین قرارداد تنظیمی باید اولین قرارداد منعقده بین طرفین و یا اولین قرارداد بعد از تسویه حساب کامل بین طرفین باشد.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
باسلام و احترام
مدت آزمایشی برای قراردادهای دائم است یا در قراردادهای مدت موقت نیز امکانش وجود دارد؟ در صورتیکه در قرارداد مدت موقت مدت زمان قراداد رو میتوان به عنوان آزمایشی در نظر گرفت.
درود بر شما
برای قرارداد موقت هم امکان دارد برای کارگر ساده نهایت یک ماه و برای کارگران متخصص نهایت 3 ماه.
کل مدت قرارداد را نمیتوان دوره آزمایشی در نظر گرفت.