تشکیل پرونده مالیاتی
پرونده مالیاتی چیست و تشکیل پرونده مالیاتی چه اهمیتی دارد؟
اولین و ابتدایی ترین موضوع مالیاتی که شاید بتوان به عنوان تکالیف مالیاتی هم بیان شود تشکیل پرونده مالیاتی است که برای تمام مودیان مطرح است. با توجه به ماده 1 قانون مالیات های مستقیم افراد ماده 1 مشمول تشکیل پرونده میباشند. نکته حائز اهمیت این است که شناسایی افراد برای تشکیل این پرونده بسیار مهم است اما با توجه به واقعیت، شناسایی افراد برای تشکیل پرونده مالیاتی سخت و پیچیده است، منتها امری واجب برای همه افراد مشمول می باشد زیرا که منفعت تشکیل پرونده مالیاتی بیشتر از نبود آن است.
در تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس قانون مالیات های مستقیم، تمام فعالان اقتصادی ملزم به تشکیل پرونده و انجام تکالیف مالیاتی میباشند.
عدم تشکیل پرونده مالیاتی میتواند باعث چالش های زیادی شود، مانند عدم تعامل قانونی با دیگر کسب و کارها، عدم انجام تکالیف مالیاتی و پرداخت جریمه های سنگین است همچنین نقص در تکالیف مالیاتی میتواند منجر به توقیف اموال و حتی ممنوعالخروجی افراد شود.
دلیل تشکیل پرونده مالیاتی
اصلیترین دلیل برای تشکیل پرونده مالیاتی، عدم دچار شدن مودی از محرومیتهای قانونی هست. بطور مثال اگر یک شرکت کد اقتصادی نداشته باشد حق امضای قراردادهای قانونی و تجاری را ندارد. یا اگر اشخاص حقیقی و حقوقی تشکیل پرونده مالیاتی ندهند، نمیتوانند ارسال اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کنند و در صورت عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی، پرداختی برای مالیات صورت نمیگیرد و فرد هم بدهکار میشود و هم جریمه مالیاتی پرداخت میکند.
اگر شرکت یا موسسه پرونده مالیاتی نداشته باشد، جریمه سنگین میشود و حتی میتواند نشان دهنده فرار مالیاتی نیز باشد. حتی در صورت عدم فعالیت شرکت باز هم تشکیل پرونده ضروری است زیرا در غیر این صورت مشمول جریمه خواهد شد.
مهلت تشکیل پرونده مالیاتی
مهلت تشکیل پرونده مالیاتی بستگی به حقیقی یا حقوقی بودن افراد میباشد که در حقوقی ها با توجه به تبصره ماده 48 قانون مالیات های مستقیم الزام به پرداخت حق تمبر سهام خود هستند که باید ظرف 2 ماه از تاریخ ثبت قانونی شرکت پرداخت شود.
مهلت تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی
بر اساس تبصره 3 ماده 177 قانون مالیاتهای مستقیم، اعضای بنگاه اقتصادی مکلفند ظرف مدت چهار ماه از تاریخ شروع فعالیت (صدور پروانه اشتغال بکار مهندسی) براساس آدرس درج شده در پشت پروانه اشتغال بکار خود برای تشکیل پرونده مالیاتی اقدام نمایند.
مدارک لازم جهت تشکیل پرونده مالیاتی
برای تشکیل پرونده مالیاتی ابتدای کار شخص باید در سامانه https://tax.gov.ir ثبت نام نماید و پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهد.
در هنگام ثبت نام ابتدایی ترین مورد مورد نیاز شماره موبایل به نام مودی باشد.
- کدپستی محل فعالیت
- اطلاعات هویتی مودی
- اطلاعات شغلی مودی
- اطلاعات حساب بانکی تجاری
- اطلاعات هویتی مالک برای ملک های استیجاری
مراحل تشکیل پرونده مالیاتی
چند سال اخیر، به منظور کاهش حضور فیزیکی مودیان مالیاتی و راحت تر شدن دسترسی مودیان به پرونده مالیاتی، سازمان امور مالیاتی برای تسهیل امور مودیان سامانه https://tax.gov.ir را راه اندازی کرده است. یکی از اصلیترین این فرآیندها، عملیات تشکیل پرونده مالیاتی است که در ادامه به مراحل تشکیل پرونده مالیاتی میپردازیم:
مراحل تشکیل پرونده مالياتي برای اشخاص حقیقی
- اشخاص حقیقی ابتدا باید برای مالیات عملکرد، وارد سایت tax.gov.ir شده سپس از قسمت خدمات اصلی مالیاتی، گزینه پیش ثبت نام و ثبتنام الکترونیک که اولین قدم برای ثبت نام پرونده مالیاتی است، انتخاب شود.
- پس از این مرحله فرد باید آدرس خود را اعلام کند که به واسطه کد پستی انجام میگیرد.
- در مرحله بعد فرد وارد پرونده خود میشود، در این مرحله باید کلیه اطلاعات خود را از طریق تب های موجود در پرونده از قبیل وارد کردن سریال کد ملی و تاریخ شروع فعالیت، مشخص کردن محل فعالیت روی نقشه، وارد کردن کد آیسیک پروانه کسب، وارد کردن اینتاکد، مشخص کردن مشمولیت ارزش افزوده و مشخص کردن شماره حساب تجاری شخص در پرونده مالیاتی.
مراحل تشکیل پرونده مالياتي برای اشخاص حقوقی
بر اساس قوانین تجارت، هر شخصیت حقوقی، پس از تاسیس و ثبت شرکت، نیاز به تشکیل پرونده دارد و باید تا دو ماه پس از تاسیس شرکت، برای تشکیل پرونده مالیاتی و پرداخت حق التمبر مالیات سرمایه اقدام کند. نحوه تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی با مراحل تشکیل پرونده افراد حقیقی یکی است.
نکات مهم برای تشکیل پرونده مالیاتی
- آدرس دقیق محل فعالیت: یکی از نکات مهم آدرس دقیق و درست دفتر شرکت هست که نیاز به اجاره نامه یا سند مالکیت مرتبط با شرکت وجود دارد که در این مورد مطمئن بودن کدپستی شرکت و عدم مغایرت آن با آدرس گفته شده نکته بسیار حائز اهمیت میباشد.
- اعلام عدم فعالیت شرکت: اگر شرکت در سال مالی گذشته هیچ فعالیتی نداشته باشد ، لازم است به اداره امور مالیاتی عدم فعالیت شرکت اعلام شود.
- اجاره نامه: اگر شخص حقیقی یا حقوقی مکانی را اجاره کرده باشد،اطلاعات شخص مالک در پرونده مالیاتی باسد درج شود.
- زمان شروع فعالیت: برای اشخاص حقوقی اگر فاصله بین تاریخ تأسیس شرکت و تشکیل پرونده مالیاتی بیش از 2 ماه شود،مشمول جریمه عدم پرداخت حق تمبر شرکت میشود.
- برای اشخاص حقیقی تاریخ شروع نیز مورد اهمیت میباشد زیرا تا 4 ماه فرصت تشکیل پرونده مالیاتی را دارند در غیر این صورت مشمول جریمه ای معادل 10 درصد مالیات قطعی و محرومیت از معافیت های مالیاتی میشود.
- زمان انتخاب مشمولیت ارزش افزوده در نظر گرفتن مرحله فراخوان مورد اهمیت بسیار می باشد.
- در رابطه با حساب بانکی، نکته مهم معرفی حساب بانکی می باشد که با آن فعالیت تجاری بنگاه اقتصادی انجام میگیرد.
استعلام پرونده های مالیاتی
برای استعلام پرونده مالیاتی لازم است به سایت سازمان امور مالیاتی به آدرس tax.gov.ir مراجعه کنید در صفحه ابتدایی کلیه پرونده های مودی نمایش داده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید