تغییر مالکیت کارگاه
گاها برای برخی از ما پیش آمده است که خواسته باشیم کارگاه در حال کاری را، از صاحب قبلی آن خریداری نماییم و یا در کارگاهی کار کردهایم که تغییر مالکیت کارگاه در آن اتفاق افتاده باشد. در این شرایط یکی از مهمترین دغدغههای ما در هر کدام از جایگاههای فوق آن است که اتفاقات بعد از تغییر تا چه میزان میتواند به ضرر ما باشد چراکه قبل از تغییر مالکیت کارگاه، توافقی بین مدیریت و کارگران بوده است که ممکن است این توافق بین مدیریت جدید و کارگران قابل قبول نباشد و این اتفاق خود میتواند منشا اختلافات جدیتری شود.
ماده 12 قانون کار تغییر مالکیت کارگاره
هر نوع تغییر حقوقی در وضع مالکیت کارگاه، از قبیل فروش یا انتقال به هر شکل، تغییر نوع تولید، ادغام در مؤسسه دیگر، ملی شدنکارگاه، فوت مالک و امثال اینها، در رابطه قراردادی کارگرانی که قراردادشان قطعیت یافته است مؤثر نمیباشد و کارفرمای جدید، قائم مقام تعهدات و حقوق کارفرمای سابق خواهد بود.
انواع قرارداد کار را بشناسید!
در این ماده بیان مینماید که چنانچه تغییر مالکیت کارگاه رخ دهد بدون در نظر گرفتن دلیل آن اعم از آنکه فروش کارگاه باشد یا تغییر در نوع کارگاه، ادغام با موسسات دیگر، ملی شدن و یا حتی فوت مالک کارگاه، مالک جدید تماما مسئولیت تعهدات کارفرمای قبلی را بر عهده دارد و نمیتواند از انجام تعهدات قطعیت یافته قبلی سر باز بزند. اما چنانچه این اتفاق رخ دهد کارگران میتوانند با طرح درخواست خود در اداره کار، قضاوت در این مورد را به آن اداره سپرده و حقوق خود را مطالبه نمایند.
منظور از تغییر مالکیت کارگاه چیست؟
در ابتدای ماده 12 قانون کار شاهد آن هستیم که از لفظ هر نوع تغییر حقوقی استفاده شده است که معنای آن این است که هر تغییری مانند هر نوع بیع، اجاره، شراکت و یا حتی فوت و یا جنون کارفرمای قبلی را شامل میشود.
همچنین با توجه به بحث وابستگی کارگر به کارفرما، میتوان ادامه ماده 12 قانون کار مرتبط با تغییر مالکیت کارگاه را بهتر درک نمود چرا که در این ماده نیز ذکر گردیده تا زمانی که کارگر در آن کارگاه مشغول به کار است تغییر مالکیت کارگاه و شخص کارفرما اهمیتی ندارد و هرکسی که به عنوان کارفرما در آن کارگاه مشغول به فعالیت شود همچنان باید متعهد به توافقات کارفرمای قبلی باشد.
تعهدات قبلی قانون تغییر مالکیت کارگاه
منظور از تعهدات قبلی بیان شده در ماده 12 قانون کار و مرتبط با بحث تغییر مالکیت کارگاه، هرگونه تعهد از قبیل مالی یا غیر مالی میباشد. به عنوان مثال ممکن است کارفرمای قبلی با همه کارگران یا برخی از آنان برای پرداخت مزایای اختیاری از قبیل حق ایاب و ذهاب یا هر مورد دیگری به توافق رسیده باشد و این توافق تا پایان قرارداد باشد. در این بین و در طول مدت قرارداد تغییر مالکیت کارگاه رخ میدهد.
حقوق و مزایا کارگر
در این شرایط کارفرمای جدید امکان آنکه مزایای کارگران را قطع نماید ندارد. حتی در مواردی ممکن است این مزایا بصورت غیر نقدی بوده باشد و کارفرما بصورت دلخواه آن را اجرا مینموده است. به عنوان مثال کارفرمایی برای کارگران خود ناهار تهیه مینموده است با این وجود که این مورد در توافقات خاصی بین کارگران و کارفرما تعیین وضعیت نشده بود. در زمانی که تغییر مالکیت کارگاه رخ دهد، کارفرما و مالک جدید ممکن است امکان آنکه ناهار پرسنل را قطع کند نداشته باشد چراکه امکان دارد آن مورد به عرف تبدیل شده باشد.
عرف در زمانی رخ میدهد که شش ماه متوالی به صورت مستمر و یا سه سال به صورت غیرمستمر تکرار شود. یعنی چنانچه بحث ارائه ناهار به کارگران هر روز و به مدت 6 ماه انجام شده باشد این عمل تبدیل به عرف کارگاه شده است و دیگر مالک و کارفرمای جدید نمیتواند با استناد به تغییر مالکیت کارگاه این موارد را پرداخت یا ارائه ننماید.
عرف فقط در شرایطی قابل تغییر است که یا با موافقت کلیه کارگران انجام پذیرد و یا کارفرما درخواست برداشته شدن عرف را به اداره کار ارائه نموده و در صورت موافقت اداره کار، امکان تغییر در عرف کارگاه وجود دارد.
پس در زمان تغییر مالکیت کارگاه، مالک جدید میبایست حتما نسبت به این موارد و توافقات و عرفهای موجود و البته دیگر تعهدات کارفرمای سابق اطلاع پیدا کرده و با آگاهی کامل نسبت به تغییر مالکیت کارگاه تصمیمگیری و اقدام نماید.
تغییر مالکیت کارگاه قانون تامین اجتماعی
تا اینجای کار در مورد تغییر مالکیت کارگاه در حوزه قانون کار صحبت شده است اما تبعات این تغییر به همینجا ختم نمیشود. تغییر مالکیت کارگاه در موارد دیگری مانند قانون تامین اجتماعی نیز تاثیر گذار است. به عنوان مثال در قانون تامین اجتماعی بیان شده است چنانچه در بحث تغییر مالکیت کارگاه، کارفرمای جدید مطابق قانونهای موجود عمل ننماید و شرایط را مطابق با قوانین پیشبینی شده پیش نبرد، در بحث بدهیهای احتمالی ممکن است با کارفرمای قبلی مسئولیت تضامنی پیدا کند.
یعنی به این صورت که اگر مراحل قانونی تغییر مالکیت کارگاه سپری نشده باشد و دارای تعهداتی از قبیل حقوق معوق یا بدهی حق بیمه بابت لیست یا ضرایب قراردادها باشد، چنانچه سازمان مربوطه به کارفرمای سابق دسترسی پیدا ننماید به سراغ کارفرمای فعلی رفته و با استناد به انتقال تعهدات در زمان تغییر مالکیت کارگاه، دریافت مبالغ بابت بدهی را از وی مطالبه مینماید و کارفرمای جدید را ملزم به پرداخت مینماید.
تعهدات در تغییر مالکیت
چنانچه شما به عنوان کارگر در مجموعهای مشغول به کار هستید که بحث تغییر مالکیت کارگاه به هر نحوی اعم از انتقال مالکیت، خرید و فروش، تغییر شغل و یا حتی فوق مالک در آن مطرح است نباید نگران انجام تعهدات توافق شده در زمان مالکیت جدید باشید. چرا که طبق قانون مالک جدید نیز مسئول ادامه اجرای تعهدات سابق میباشد و چنانچه این اتفاق رخ نداد میتوانید با مراجعه به اداره کار حقوق خود را مطالبه نمایید.
اما چنانچه شما قرار است در پروسه تغییر مالکیت کارگاه به عنوان مالک جدید قرار بگیرید باید حتما مراقب باشید تا تکالیف قانونی پیش از تغییر مالکیت کارگاه به درستی و به طور کامل انجام شود و همچنین تمامی تعهدات را به درستی بشناسید تا در آینده تعهدات ناخواسته و برخلاف میل شما ایجاد نشود.
دیدگاهتان را بنویسید