حساب تفصیلی چیست و چه کاربردی دارد؟
حسابداران جهت ارائه گزارش دقیق و جامع برای تصمیم گیری به استفادهکنندگان، نیاز به ثبت رویدادهای مالی به صورت جزئی دارند که برای تمام افراد قابل درک باشد. دستهبندی حسابها به صورت کلی در حساب کل صورت میگیرد و جزئیترین شکل ارائه حسابها حساب تفصیلی است. دقیق ترین حالتهای طبقهبندی کدینگ حسابها از طبقه، گروه، کل، معین و تفصیلی تشکیل شده است. با توجه به نیاز شرکتهای مختلف، سطوح طبقه بندی حسابها و تفصیلیها میتواند گسترش پیدا کند.
حسابداری تفصیلی چیست؟
حساب تفصیلی به حسابی اطلاق میشود که در پایینترین سطح (سوم) سلسله مراتب حسابداری و بعد از حساب معین قرار دارد و اطلاعات مرتبط با جزئیات دقیقتر معاملات و تراکنشها را نمایش میدهد. تفصیل در لغت به معنای شرح دادن است. بنابراین حسابهای تفصیلی، جزئی ترین حساب های یک بنگاه اقتصادی هستند که تمام ریز اطلاعات را در برمیگیرند و توصیف کننده حسابهای کل و معین است. در هر بنگاه اقتصادی حساب تفصیلی کاملا بر اساس فعالیت آن مجموعه مشخص می شود، نام مشتریان، حسابهای بانکی و سایر سر فصلهای شخصی هر مجموعه در این سطح قرار میگیرد.
انواع حساب تفصیلی کدامند؟
با توجه به توضیحاتی که در مورد حساب تفصیلی یا تفصیلی داده شد این نوع حساب شامل انواع مختلفی می شود که عبارتند از:
1. حساب تفصیلی شناور یا یونیک
حساب تفصیلی شناور به صورتی است که با حسابهای معین مختلفی در ارتباط است. در واقع یک حساب تفصیلی شناور میتواند هم زمان با چند حساب معین در ارتباط باشد.
به طور مثال در حسابهای تفصیل آقای x را تعریف میکنیم و این شخص هم از فروشندگان و هم از خریدان شرکت است. با تعریف این شخص به صورت شناور میتوان آن را به حسابهای معین مختلف مانند حسابهای دریافتنی و پرداختنی اختصاص داد. در نتیجه حسابهای تفصیلی شناور در شرکتهایی که با سایر شرکتها دارای حسابهای متفاوتی هستند، باعث ایجاد نظم در حسابها و حسابرسی راحتتر میشوند.
2. حساب تفصیلی چند سطحی
حساب تفصیلی یا تفصیلی چند سطحی شامل زیر مجموعههای جزئیتری است که به صورت ریزتر طبقه بندی شده اند. در صورتی که حساب تفصیلی برای روشن شدن کالاها و خدمات کافی نباشد، از حساب تفصیلی چند سطحی استفاده میشود.
به طور مثال در گروه دارایهای جاری حساب کل موجودی نقد و بانک را داریم و در حساب معین بانکها حساب تفصیل بانک ملی را در اختیار داریم. بانک ملی دارای دو حساب جاری و یک حساب پس انداز است. در این صورت در سطح اول حساب تفصیلی جاری و حساب تفصیلی پس انداز را داریم و در سطح دوم هر یک از حسابهای جاری را به تفکیک تعریف میکنیم.
کاربرد حساب تفصیلی
به طور خلاصه میتوان گفت حساب تفصیلی در جزئیات خلاصه میشود و از حسابهای تفصیلی برای تکمیل اطلاعات و جزئیات حسابهای معین استفاده میشود. یعنی ریزترین اطلاعات از جمله اطلاعات مربوط به اشخاص یا شرکتهای طرف حساب شرکت و نوع ارتباط مالی با آنها را میتوان ثبت و مشخص کرد.
حساب های تفصیلی ماهیت جزئی دارند و پرداختن به جزئیات جهت تکمیل کردن صورتهای مالی و مشخص کردن ارتباطات بین آنها در حسابهای تفضیل حائز اهمیت است. با تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی به صورت تفصیلی، مدیران میتوانند الگوهای مصرف، پرداختها، درآمد و هزینه را بهتر درک کرده و راهکارهای بهینهسازی را برای بهبود عملکرد مالی اتخاذ کنند.
مزیت دیگر استفاده از حسابهای تفصیلی در گزارشدهی مالی، افزایش شفافیت و اعتماد عمومی است. با داشتن دادههای دقیق و جزئی در مورد هر حساب، اطلاعات مالی بنگاه اقتصادی به صورت شفافتری در اختیار مخاطبان قرار میگیرد و این امر باعث افزایش اعتماد و اطمینان در بین سرمایهگذاران، بانکها، مشتریان و دیگر ذینفعان میشود.
جمع بندی
حساب تفصیلی در حسابداری به معنای جزئی ترین دستهبندی حسابهای مالی است که دقیق ترین و جامع ترین اطلاعات را ارائه میکند تا مدیران و تصمیمگیران در بنگاههای اقتصادی بتوانند وضعیت مالی را به بهترین شکل ممکن تحلیل و ارزیابی کنند. اگر سوالی در رابطه با حساب های تفصیلی یا تفصیلی دارید کامنت بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید