حساب کل چیست؟
در حسابداری دوبل و دوطرفه، حسابها را در سطوح مختلف طبقهبندی و گروهبندی میکنیم که از گروه حساب شروع میشود و در سطح بعدی حساب کل قرار میگیرد. طبقهبندی حسابها در حسابداری را کدینگ حسابداری میگویند. کدینگ یا اصطلاحا کدبندی در قسمتهای مختلف علم حسابداری استفاده میگردد. برای مثال در شاخه علم حسابداری انبار، کالاها و خدمات را در نرم افزار کدبندی و تقسیمبندی مینماییم.
در حسابداری 5 گروه اصلی حساب داریم که عبارتند از:
- گروه داراییها
- گروه بدهی ها
- گروه حقوق مالکانه
- گروه درآمدها
- گروه هزینه ها
سطح بعدی که در حسابداری استفاده میشود سطح حساب کل است و بعد از گروه حساب، حسابها را در سطح کل تعریف مینماییم. لازم به ذکر است در بعضی از نرم افزارهای رایج حسابداری که برای انجام عملیات حسابداری از آن استفاده میشود اولین سطح حساب، سطح کل تعریف میشود اما در بعضی از نرم افزارها گروه حساب اولین سطح تعریف میشود.
حساب کل در حسابداری
حساب کل در حسابداری به حسابی اطلاق میشود که در سطح بالاترین سلسله مراتب حسابداری و در سیستم مالی یک سازمان قرار دارد. این حسابها به عنوان مهمترین سطح از سلسله مراتب حسابداری شناخته میشوند و داراییها، بدهیها، حقوق صاحبان سهام، درآمدها و هزینههای کلی سازمان را نمایش میدهند. ما برای نمایش وضعیت یک بنگاه اقتصادی از گزارش حسابها در سطح کل یا اصطلاحا تراز حسابهای کل استفاده میکنیم. تراز حسابهای کل وضعیتی کلی از وضعیت یک بنگاه اقتصادی در اختیار ما قرار می دهد و نمایانگر کلی هر حسابی است.
مثلا حساب کل نقد و بانک در تراز حسابهای کل نشانگر این موضوع است که در حسابهای نقد و بانک که حساب صندوق و تنخواه و کلیه حسابهای بانکی یک بنگاه زیر مجموعه و تشکیل دهنده این حساب کل هستند را به ما نمایش می دهد و بیانگر این موضوع است که وضعیت نقدی بنگاه اقتصادی به چه گونه است و بنگاه اقتصادی از لحاظ نقدینگی در چه شرایطی قرار دارد.
حسابهای کل مجموعه ای از حسابها است از جمله نقد و بانک، حسابهای دریافتنی، اسناد دریافتنی، موجودی کالا، پیش پرداختها و… . در صورت وضعیت مالی، ما از حسابهای کل استفاده میکنیم و در ترازنامه (صورت وضعیت مالی) حسابهای کل نمایش داده میشود.
در حسابداری برای شفافیت و سهولت استفاده کاربران و استفاده کنندگان از سیستم های رایانهای حسابداری و تسریع در گزارشدهی و شفافیت اطلاعات حسابها را در سطوح مختلف تقسیم بندی میکنند. بالاترین سطح، حسابهای کل است و در سطح بعدی حسابهای معین تعریف میگردد. حسابهای سطح معین ریز حسابهای کل است و در تقسیم بندی حسابها حسابهای کل را به صورت ریز که همان حسابهای معین است تعریف و تقسیم بندی میکنیم.
حسابهای معین زیر مجموعه حسابهای کل هستند و جزئیات حسابهای کل را به نمایش میگذارند. حسابهای معین سطح بعدی در حسابدرای بعد از حسابهای کل هستند. برای مثال حساب کل نقد و بانک دارای چند حساب معین است از قبیل حساب معین صندوق، حساب معین بانکها و حساب معین تنخواه گردان.
حسابداران در گروه حساب، گاها گروه دارایی ها را به داراییهای جاری و دارایی غیرجاری تقسیم بندی میکنند. گروه دارایی های جاری دارای حسابهای کل به شرح زیر میباشد:
- نقد و بانک
- حسابهای دریافتنی
- اسناد دریافتنی و…
گروه دارایی غیر جاری دارای حسابهای کل به شرح زیر است:
- دارایی ثابت مشهود
- دارایی ثابت نامشهود
- سرمایه گذاریها
- سایر دارایی ها
گروه بدهی ها هم به بدهیهای جاری و بدهیهای بلند مدت تقسیمبندی میشود. بدهی های جاری در حسابهای کل عبارت است از:
- حساب کل حسابهای پرداختنی
- حساب کل اسناد پرداختنی
- حساب پیش دریافتها
- حساب کل تسهیلات کوتاه مدت
- حساب جاری شرکا
گروه بدهی های بلندمدت دارای حسابهای کل به شرح زیر است:
- حساب کل
- اسناد پرداختنی بلند مدت
- تسهیلات مالی بلند مدت
دیدگاهتان را بنویسید