سال مالیاتی چیست؟ تفاوت سال مالیاتی با سال مالی
اصطلاح سال مالیاتی در مباحث مالیاتی یک مفهوم اساسی است. سال مالیاتی، دوره زمانی است که برای محاسبه و پرداخت مالیات به کار میرود. بررسی سود و زیان در یک سال مالی برای کسب و کارها حائز اهمیت است، به همین دلیل لازمه هر کسب و کاری آشنایی با این موضوع است. در این مقاله قصد داریم به مفهوم سال مالیاتی و تفاوت آن با سال مالی بپردازیم. همراه ما باشید.
سال مالیاتی چیست؟
سال مالیاتی دوره یک سالهای است که توسط دولت جهت محاسبه و پرداخت مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی مشخص میشود. طبق قانون تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی موظف به ارائه صورتهای مالی و اظهارنامه عملکرد در پایان هر سال مالی هستند. این اطلاعات شامل درآمد، هزینهها و سود و زیان مربوط به آن سال مالیاتی است. این دوره به منظور بررسی عملکرد مالی اشخاص حقیقی و حقوقی است. در شروع سال مالیاتی، مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی مشخص و ابلاغ میشود.
سال مالیاتی اشخاص حقیقی
اشخاص حقیقی کسانی هستند که به فعالیت تجاری مشغول هستند. این اشخاص، مودیان مالیاتی هستند که هرساله موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی جهت پرداخت مالیات هستند. در سال مالیاتی، مالیات طبق اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و اطلاعات مالی دیگر مشخص و ابلاغ میشود. مودیان مالیاتی جهت پرداخت مالیات بایستی از طریق سامانه خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی اقدام کنند. طبق ماده 155 مالیاتهای مستقیم، سال مالیاتی اشخاص حقیقی، از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه است.
سال مالیاتی اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی به شرکتها و سازمانهایی گفته میشود که مشغول به فعالیت تجاری هستند. اشخاص حقوقی هر ساله موظف به گزارش اطلاعات مالی خود و پرداخت مالیات ابلاغ شده هستند.
طبق ماده 155 مالیاتهای مستقیم، سال مالیاتی اشخاص حقوقی نیز از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه است با این تفاوت که اگر دوره مالی اشخاص حقوقی با سال مالیاتی آنها متفاوت باشد، مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی طبق سال مالی خواهد بود. اشخاص حقوقی در شرایط فوق، در پایان اسفند ماه ملزم به ثبت نام اظهارنامه و ارائه ترازنامه نیستند و تا 4 ماه پس از سال مالی خود فرصت دارند. بنابراین سال مالیاتی اشخاص حقوقی بسیار حائز اهمیت است زیرا زمان مناسب جهت تهیه اطلاعات و ارائه اظهارنامه امری ضروری است.
سال مالی چیست؟
در حسابداری به دوره مالی که مدت آن یک سال باشد، سال مالی گفته میشود؛ که معمولاً از ابتدای فروردین ماه آغاز میشود و تا ۲۹ اسفند همان سال ادامه دارد. به عبارت دیگر، سال مالی دورهای است که برای محاسبه وضع مالی سالیانه در شرکتهای گوناگون کاربرد دارد.آغاز دوره مالی در هر شرکت ممکن است با شرکت دیگر تفاوت داشته باشد ولی همیشه مدت زمان سال مالی ۱۲ ماه است. برای اشاره به سال مالی، همواره به تاریخ پایان یافتن اشاره میشود. مثلا دوره مالی منتهی به ۱۴۰۳/۱۲/۲۹ یا دوره مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۳. بنابراین نیازی نیست گفته شود دوره مالی از اول فروردین تا آخر اسفند.
تفاوت سال مالیاتی با سال مالی
در این بخش به تفاوتهای سال مالی و سال مالیاتی میپردازیم.
سال مالی | سال مالیاتی |
سال مالی یک تاریخ مشخص است و برای 12 ماه ادامه دارد.سال مالی توسط شرکتها تعیین میشود.هدف سال مالی ثبت و گزارش عملکرد مالی سازمان است.در سال مالی، گزارشات مالی برای مدیران، سهامداران و عموم مردم است. | سال مالیاتی از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه ادامه دارد.سال مالیاتی توسط دولت تعیین میشود.هدف سال مالیاتی محاسبه و پرداخت مالیات به دولت است.در سال مالیاتی اشخاص موظف به ارائه اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی هستند. |
سال مالیاتی 1403
سال مالیاتی 1403 از ابتدای فروردین ماه تا پایان اسفند ماه است.
اشخاص حقیقی و حقوقی موظفند در موعد مقرر صورتهای مالی و اظهارنامه خود را جهت محاسبه و پرداخت مالیات ارائه کنند. مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی 1403 برای اشخاص حقیقی، 31 تیر ماه و برای اشخاص حقوقی، حداکثر 4 ماه پس از سال مالیاتی یا تیر ماه میباشد. همچنین مهلت ثبتنام و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده هر فصل، 15 روز پس از پایان آن فصل میباشد.
جمع بندی
مقامات دولتی هر کشور، برای برآورد مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی دوره یک ساله تعیین میکنند. سال مالیاتی و سال مالی متفاوت هستند؛ تفاوت اصلی میان این دو مفهوم، در هدف و تاریخ شروع آنها است. سازمانها بایستی این تفاوتها را به خوبی درک کنند تا بتوانند مالیاتهای خود را به موقع و مطابق با قوانین مالیاتی به سازمان مالیاتی پرداخت کنند. در این مقاله تمامی نکات سال مالیاتی و سال مالی را بازگو کردیم تا در جهت ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی و اظهارنامه اشخاص حقیقی در مهلت مقرر، به شما یاری رساند. جهت مشاوره مالیاتی حرفهای، میتوانید با کارشناسان محاسبان در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید