صورت سرمایه یا صورتحساب سرمایه در حسابداری
سرمایه به معنای داراییهایی است که قابلیت تولید و ایجاد ارزش اقتصادی دارند. درواقع سرمایه به کلیه داراییهای نقدی و غیرنقدی یک بنگاه اقتصادی گفته میشود که دارای ارزش مالی و پولی هستند. ساختار صورت سرمایه یک بنگاه اقتصادی از مجموع دو شاخص دارایی و بدهی تشکیل میشود که به عنوان عامل مهمی در کسب و کار محسوب میشود. زیرا هرچقدر که بدهی یک بنگاه اقتصادی کمتر و در مقابل دارایی بیشتری داشته باشد، از ارزش مادی بالاتری هم برخوردار است و در هر زمان با کسرکردن بدهیهای یک بنگاه اقتصادی از داراییهای آن مبلغ سرمایه بدست میآید.
هدف از تهیه صورت مالی چیست؟
صورتهای مالی یک گزارش درون سازمانی یا برون سازمانی که در بردارنده جزپیات فعالیت اقتصادی بنگاه اقتصادی میباشد. درواقع صورتهای مالی گزارشهای استانداردی از وضعیت مالی بنگاه اقتصادی در یک دوره مشخص هستند.
هدف از تهیه صورت های مالی عبارت است از بازنمایی اطلاعات خلاصهشده و طبقهبندی شده درباره وضعیت مالی و عملکرد مالی بنگاه اقتصادی به گونهای که برای استفادهکنندگان نهایی درون سازمانی یا برون سازمانی جهت اتخاذ تصمیمات اقتصادی سودمند واقع شود.
انواع صورت مالی در حسابداری
- صورت ترازنامه: گزارش داراییها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام بنگاه اقتصادی است.
- صورت سود و زیان: ارائه دهنده تمام درآمدها و هزینههای شرکت طی یک دوره مالی است.
- صورت سرمایه: تغییرات سرمایه بنگاه اقتصادی را در طی دوره مالی نشان میدهد.
صورت سرمایه یا صورت تغییرات سرمایه
در بنگاههای اقتصادی برای آنکه سرمایه بنگاه در پایان دوره محاسبه شود، باید سرمایه بنگاه در ابتدای دوره و هچنین تغییرات سرمایه طی دوره مالی در نظر گرفته شود. به همین علت معمولا در پایان دوره مالی گزارشی به نام صورت سرمایه تهیه میشود. لذا صورت سرمایه گزارشی است که تغییرات سرمایه موسسه در طی دوره را نشان میدهد؛ به همین علت است که در بالای صورت سرمایه نوشته میشود برای دوره مالی منتهی به….
تهیه صورت سرمایه به چه صورت است؟
برای تهیه صورت سرمایه لازم است سود خالص دوره مالی و سرمایه گذاری مجدد صاحب یا صاحبان بنگاه اقتصادی را به سرمایه اول دوره اضافه کرد و برداشت صاحب یا صاحبان را از آن کسر نمود تا مانده حساب سرمایه در پایان دوره مالی را بدست آورد. در صورتی که عملیات بنگاه اقتصادی زیانده باشد باید زیان خالص را از مجموع سرمایه اول دوره و سرمایه گذاری مجدد کسر نمود.
پس به طور كلی تغييرات در سرمايه به دو صورت میباشند:
- تغييراتی كه باعث افزايش در حساب سرمايه هستند.
- تغييراتی كه باعث كاهش درحساب سرمايه هستند.
و همانطور كه متوجه شديد مبلغ سرمايه گذاری مجدد و سود ويژه باعث افزايش در حساب سرمايه و مبلغ برداشت مالكين از حساب شركت و زيان ويژه باعث كاهش در حساب سرمايه می شوند.
نمونه صورت سرمایه یک بنگاه اقتصادی
موسسه …
صورتحساب سرمایه
برای دوره مالی منتهی به …
————————————————————————————————————
سرمایه اول دوره ***
اضافه میشود:
سرمایه گذاری مجدد ***
سود ویژه **
——
***
کسرمیشود:
برداشت **
زیان ویژه **
——
(**)
افزایش(کاهش) در سرمایه ***
———
سرمایه پایان دوره ***
اهمیت صورت سرمایه
1. تسهیل پرداخت مالیات و ثبت اظهارنامه: صاحبان بنگاه اقتصادی باید صورت سود و زیان را در صورت سرمایه خود ثبت کنند تا بتوانند مالیات بر سودی را که در یک سال مالی بهدست آورنده اند را محاسبه کنند.
زمانی که یک صورت سرمایه وجود دارد، صاحبان کسب و کار میدانند به طور دقیق سود یا زیان مجموعه چه مقدار بوده است و این امر باعث تسهیل در پرداخت مالیات و تشکیل پرونده آن میشود.
2. به راحتی از وام استفاده کنید: وام دهندگان صورت سرمایه بنگاه اقتصادی را مورد بررسی قرار میدهند تا بدانند آیا آنان نیاز به استقراض وام از یک موسسه را دارند یا خیر و با صورت مالی وضعیت مالی و پتانسیل بازپرداخت خود را درک کنند.
3. پیگیری مشارکتها: سرمایه در راه اندازی یک تجارت به صورت مشارکتی کمک میکند. صورت سرمایه به ردیابی تعداد مشارکتهای هر مالک کمک میکند و نه تنها شفافیت بلکه تداوم کسب و کار را نیز تضمین میکند.
جمع بندی
صورت سرمایه از چهار جزء تشکیل شده است و شال داراییها، بدهیها، درآمدها و هزینهها میشود. هر صاحب شرکت یک صورت سرمایه دارد که به عنوان حساب حقوق صاحبان سهام در ترازنامه نمایش داده می شود. حقوق صاحبان سهام به معنی مالکیت می باشد. این صورت سرمایه به موارد زیر اضافه یا کم می شود:
- مشارکت های مالک به حساب اضافه می شود. این می تواند کمکهای اولیه در هنگام ورود به شرکت یا پس از آن در صورت نیاز یا توافق مالکان باشد.
- در پایان سال مالی، حساب با سهم سود یا زیان تعدیل می شود.
- همچنین، حساب از هر پرداختی که مالک برای استفاده شخصی خود میگیرد کم میشود.
دیدگاهتان را بنویسید