نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها
بازار استارتاپ ها و کسبوکارهای اینترنتی در چندسال اخیر خیلی گرم شد. تقریبا استارتاپ ها قسمتی از درآمد کشور را به خود اختصاص دادند و اداره مالیات کشور هم قوانینی برای مالیات استارتاپ ها وضع کرد. جدای از استارتاپ ها، در چندسال اخیر بحث پرداخت مالیات بسیار جدی از طریق سازمان مالیات کشور پیگیری میشود.
با این حساب اگر از قوانین بی اطلاع باشید و زمانی بفهمید که دیر شده، دیگر نوش دارو پس از مرگ سهراب میشود. برای همین اگر میخواهید جلوی ضرر را از همین ابتدای کسبوکارتان بگیرید و دربارهٔ قوانین وضع شده برای مالیات استارتاپ ها بدانید، این مقاله راهنمای شماست. اگر سوالی هم در این خصوص داشتید از طریق کامنتها با متخصصان محاسبان در ارتباط باشید. اساتید موسسه حسابداری محاسبان با اشتیاق پاسخگوی سوالات شما هستند و در رابطه با مسائل حسابداری کسبوکارتان کنار شما هستند.
بیشتر بخوانید: مالیات کسب و کارهای اینترنتی
قوانین مالیات استارتاپ ها
استارتاپ ها کسبوکارهای نوپایی هستند که معمولا بودجه محدودی دارند و با این حال باید بخشی از درآمد خود را هم بابت مالیات پرداخت کنند. به همین دلایل و محدودیت بودجه برای این کسبوکارها معافیتهایی در نظر گرفته شده برای مثال معافیت از بیمه کارمند و کارفرما یا معافیت بابت تعداد محصولات یا زمان تاسیس و… که همه آنها را به طور کامل در ادامه توضیح میدهیم و بعد هم محاسبه مالیات آنها را بررسی میکنیم.
معافیت مالیاتی استارتاپ ها و شروط آن
برای امنیت و رشد کسبوکارهای استارتاپی معافیتهای مالیاتی و بیمهای در نظر گرفته شده تا از هزینه آنها کاسته شود. قوانین مالیات استارتاپ ها را در ۴ بند آوردهایم:
۱. استارتاپ های تازه تاسیس و آنهایی که نهایت ۳ سال از تاسیس آنها میگذرد، مشمول مالیات نمیشوند.
۲. استارتاپ ها و شرکتهایی که تنها یک محصول یا خدمات دارند، مشمول پرداخت مالیات نمیشوند.
۳. سهام داران استارتاپ ها که کارفرما محسوب میشوند، الزامی برای پرداخت بیمه تامین اجتماعی ندارند.
۴. استارتاپ ها به خاطر نوپا بودن به خاطر اینکه هزینه بیمه پرداخت نکند، میتوانند تا دو سال کارآموز یا کارورز برای انجام کارهایشان داشته باشند. کارفرماهای استارتاپ ها برای همکاری با کارورز یا کارآموزها الزامی به پرداخت بیمه ندارند. چون شبیه استخدام رسمی نیست.
نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها چگونه است؟
حالا وقت آن رسیده که نحوه محاسبه مالیات استارتاپ ها را یاد بگیریم. بحث پرداخت مالیات اشخاص حقوقی و حقیقی با یکدیگر متفاوت است. استارتاپ ها را هم میتوانند به صورت حقیقی یا حقوقی فعالیت کنند. این نکته را در نظر داشته باشید که پرداخت مالیات برای کسبوکارهای اینترنتی، استارتاپی و سنتی یکسان است. یعنی تمام مالیاتهای پرداختی طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم انجام میشود که به شرح زیر است.
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی
به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانهای است به شکل زیر محاسبه میشود:
- تا میزان پانصد میلیون ریال ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد ضرب در نرخ ۱۵ درصد است.
- نسبت به مازاد پانصد میلیون ریال ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال تا میزان یک میلیارد ریال ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد مشمول مالیات سالانه ضرب در ۲۰ درصد
- نسبت به مازاد یک میلیارد ریال ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال درآمد سالانه ضرب در نرخ ۲۵ درصد.
نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
محاسبه مالیات شرکتهای حقوقی به این صورت است که درآمد سالانه یا سود سالانه شرکت مستقیم ضرب در ۲۵ درصد میشود. بعد محاسبه مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی استارتاپ ها باید به فکر محاسبه مالیات حق تمبر باشیم که طبق ماده ۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم به شرح زیر است:
سهام و سهام الشرکه کلیه شرکتهای ایرانی موضوع قانون تجارت به استثنای شرکتهای تعاونی براساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه طبق قانون نیم در هزار مشمول مالیات حق تمبر خواهد بود. کسور ۱۰۰ ریال هم ۱۰۰ ریال محسوب میشود.
مالیات حق تمبر اشخاص حقیقی
شرکتهایی که به صورت شرکتهای حقیقی ثبت میشوند، ۴ ماه پس از ثبت قانونی شرکت فرصت دارند که نسبت به پرداخت مالیات حق تمبر اقدام کنند.
مالیات حق تمبر اشخاص حقوقی
شرکتهایی که به صورت حقوقی ثبت میشوند، تا ۲ ماه بعد از ثبت قانونی شرکت فرصت دارند که نسبت به پرداخت مالیات حق تمبر اقدام کنند. میزان مالیات حق تمبر هم برای شرکتهای حقیقی و شرکتهای حقوقی به صورت زیر محاسبه میشود:
نکته مهم
مبلغ مالیات حق تمبر شرکتهای حقیقی و حقوقی: میزان سرمایه اولیه شرکت * ۰.۰۰۰۵
قوانین مالیات استارتاپ ها
برای اینکه طبق قوانین وضع شده در شرکت قدم بردارید، ابتدا باید برای دریافت مجوز کسب و ثبت شرکت اقدام کنید و بعد هم ۴ مرحله مالیاتی زیر را طی کنید تا همه چیز طبق روال قانونی انجام شود.
۱. ثبت نام در سایت اداره مالیاتی و دریافت شماره اقتصادی
طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم به منظور شفافیت فعالیتهای اقتصادی و استقرار نظام یکپارچه اطلاعات مالیاتی، پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مودیان مالیاتی شامل مواردی نظیر اطلاعات مالی، پولی و اعتباری، معاملاتی، سرمایهای و ملکی اشخاص حقیقی و حقوقی در سازمان امور مالیاتی کشور ایجاد میشود.
۲. محاسبه حقوق و کسر مالیات
اگر استارتاپ یا کسبوکار نوپایی کارمند دارد، موظف است مطابق ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم، پرداخت کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند، مالیات متعلق را طبق ماده ۸۵ قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه و کسر و تا پایان ماه بعد فهرستی شامل نام و نشانی دریافت کنندگان حقوق و میزان آن را به اداره امور مالیاتی تحویل دهند و در ماههای بعد فقط تغییرات را انجام دهند.
۳. ارسال اظهارنامه عملکرد سالانه به اداره مالیاتی
طبق قانون ۱۱۰ مالیات های مستقیم، تمام اشخاص حقیقی و حقوقی باید چهار ماه پس از مالی نسبت به ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد خود اقدام کنند. استارتاپ ها هم پس از دوره معافیت مالی موظف هستند که مانند دیگر کسبوکارها سالیانه برای ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد اقدام کنند.
برای ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد باید به درگاه الکترونیکی خدمات مالیاتی کشور مراجعه کنید و با نام کاربری و رمز عبور وارد سایت شوید، استعلام بدهی مالیات (مقاله استعلام بدهی مالیاتی را برای لینک دهی میتوانیم قبل از این مقاله روی سایت قرار دهیم) خود را بگیرید و نسبت به پر کردن اظهارنامه مالیاتی اقدام کنید. اگر در خصوص ارسال اظهارنامه مالیات ابهامی برایتان وجود دارد، مقاله اظهارنامه مالیات اشخاص حقوقی و اظهارنامه مالیات اشخاص حقیقی را مطالعه کنید.
همچنین اگر کسبوکار شما در دسته اشخاص حقوقی قرار میگیرد، میتوانید از پکیج آموزشی اظهارنامه اشخاص حقوقی موسسه حسابداری محاسبان استفاده کنید که شامل ۳۰۰ دقیقه ویدیوی آموزشی در خصوص آموزش اظهارنامه اشخاص حقوقی است.
۴. پرداخت مالیات پس از تصویب مالیات
زمانی که اظهارنامه عملکرد را ارسال میکنید، چند ماه زمان میبرد تا اداره مالیات میزان مالیات عملکرد سالیانه شما را تعیین کند. پس از تعیین آن میتوانید با ورود به نام و حساب کاربری خود، میزان مالیات تعیین شده را مشاهده کنید. بعد میتوانید به صورت اینترنتی در همان لحظه پرداخت کنید یا اگر نیاز دارید، قسط بندی شود باز هم از همان سامانه درخواست دهید و سر موعد مقرر شده بابت هر قسط، مالیات استارتاپ خود را انجام دهید.
آیین نامه حمایت از شرکتهای نوپا
خبر خوب اینکه در سال ۱۳۹۸ مرکز پژوهشهای مجلس آیین نامه حمایت از شرکتهای نوپا را طرح کرد و موارد تصویب شده در این آیین نامه به شرح زیر است:
1. حداکثر سرمایه ثبت شده توسط شرکتهای استارتاپی باید دو میلیارد و پانصد میلیون (۲,۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال باشد.
۲. در سال ۹۸ از شرکتهایی که کمتر از ۵ میلیارد ریال درآمد داشتند، حمایت میکردند، اما با توجه به تورم سالیانه این مبلغ سالیانه توسط بانک مرکزی تغییر میکند.
۳. سهامداران نباید توزیع سود انجام دهند.
۴. میزان مبلغ دریافتی ماهانه استارتاپ ها نباید از سه برابر حداقل حقوق و دستمزد سالیانه کارگران مشمول اداره کار بیشتر باشد.
۵. مشخصات استارتاپ ها باید در سامانه درخواست خدمات سازمان فناوری ایران ثبت شده باشد.
۶. تمامی کسبوکارهای نوپا اجازه دارند که بنا به زمینه فعالیت خود از نیروهای خارجی استفاده کنند.
۷. در صورتی که شرکتهای مورد حمایت ساکن مراکز رشد، فضای اشتراکی و شتابدهنده باشند. سازمان امور مالیاتی مکلف است که نسبت به تخصیص شناسه کدهای مودی و کارگاهی اقدام کند.
دریافت مشاوره مالیاتی برای مالیات استارتاپ ها
در این مقاله ما درباره مالیات استارتاپ ها، معافیتهای مالیاتی آن و مراحل قانونی طی کردن مسیر مالیاتی استارتاپ ها صحبت کردیم. چنانچه در خصوص مالیات استارتاپ ها هنوز سوال و ابهاماتی دارید میتوانید از طریق کامنت با ما در ارتباط باشید.
اگر فکر میکنید که نیاز به مشاوره مالیاتی درباره استارتاپ ها، کسبوکارهای نوپا دارید یا مشکل مالیاتی در این خصوص برایتان پیش آمده، میتوانید با مشاوران مالیاتی محاسبان از طریق شماره ۰۳۱۴۰۲۰ در ارتباط باشید یا از طریق سایت محاسبان نوبت مشاوره مالیاتی خود را ثبت کنید که به سه روش تلفنی، حضوری و آنلاین است.
دیدگاهتان را بنویسید