مالیات نقل و انتقال سهام چیست؛ نحوه پرداخت و جرایم آن
مالیات نقل و انتقال سهام یکی از مفاهیم مهم در حقوق مالیاتی و بازارهای سرمایه است. این نوع مالیات به صورت ویژه بر خرید و فروش سهام در بازارهای بورس یا خارج از بورس اعمال میشود. در این مقاله به بررسی ماهیت، انواع و نحوهٔ اعمال مالیات بر نقل و انتقال سهام، اهمیت آن برای اقتصاد و بازار سرمایه و تأثیرات آن بر فعالان بازار میپردازیم.
تعریف مالیات نقل و انتقال سهام
مالیات نقل و انتقال سهام یکی از انواع مالیات در ایران است که مقطوع بوده و پرداخت کننده آن وظیفه دارد آن را در زمان مشخص شده پرداخت کند، در غیر این صورت مشمول جریمه میشود. دقت داشته باشید که منظور از مالیات مقطوع، این است که با پرداخت این مالیات شخص از پرداخت مالیات دیگری مربوط به سود یا درآمد حاصل از آن موضوع معاف میشود.
انواع مالیات نقل و انتقال سهام
مالیات نقل و انتقال سهام هم در شرکتهای بورسی و هم در شرکتهای غیر بورسی وجود دارد.
۱. مالیات نقل و انتقال سهام در شرکتهای بورسی
بر اساس تبصره ۲ ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم، این مالیات در شرکتهای بورسی به این صورت است که از هر نقل و انتقال سهام شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار و همینطور سایر اوراقی که در بورس معامله میشود، مالیات مقطوعی به میزان نیم درصد ارزش فروش سهام، وصول میشود.
کارگزاران بورس مکلف هستند، مالیات مشخص شده را در هر نقل و انتقال از شخص انتقال دهنده وصول کنند و به حساب سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند و طی ۱۰ روز پس از تاریخ انتقال، رسید آن را به همراه تعداد و مبلغ فروش سهام به ادارهٔ امور مالیاتی ارسال کنند.
۲. مالیات نقل و انتقال سهام در شرکتهای غیر بورسی
بر اساس تبصره ۱ ماده ۱۴۳ قانون مالیات مستقیم، مالیات نقل و انتقال سهام در شرکتهای غیربورسی، شامل نقل و انتقال سهام، سهم الشرکه شرکا و حق تقدم سهام، مشمول پرداخت مالیات مقطوعی به میزان ۴ درصد ارزش اسمی سهام است. از آنجا که مالیات نقل و انتقال سهام یک مالیات مقطوع است، دیگر وجهی مازاد بر آن به عنوان مالیات بر درآمد نقل و انتقال مطالبه نخواهد شد.
پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام بر عهده کیست؟
بر اساس تبصره ۱ ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم، پرداخت این مالیات برعهدهٔ انتقال دهنده سهام است.
همانطور که گفتیم در شرکتهای سهامی بورسی، مبلغ مالیات انتقال دهندهٔ سهام از طریق کارگزاران بورس به سازمان امور مالیاتی واریز میشود. در شرکتهای غیر بورسی این مالیات توسط خود شخص انتقال دهنده به حساب سازمان امور مالیاتی واریز میشود.
نحوه پرداخت مالیات بر نقل و انتقال سهام
طی بخشنامه صادره سازمان امور مالیاتی کشور، از تاریخ ۱۴۰۲/۰۹/۱۸ امکان پرداخت الکترونیکی مالیات نقل و انتقال سهام از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی my.tax.gov.ir فراهم شده است. افراد میتوانند با ورود به این سامانه و وارد کردن نام کاربری و رمز ورود خود، مالیات متعلق را پرداخت کنند.
عدم پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام شرکت
در صورتی که مالیات نقل و انتقال سهام شرکت به موقع پرداخت نشود؛ ادارهٔ ثبت شرکتها، نقل و انتقال سهام را به رسمیت نمیشناسد و عملاٌ انتقال سهام امکانپذیر نیست.
اگر دفاتر اسناد رسمی در زمان نقل و انتقال سهام، گواهی مفاصا حساب مالیاتی را دریافت نکنند، بر اساس مادهٔ ۲۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، سردفتر اسناد رسمی و همینطور مؤدی مشمول جریمهٔ ۲۰ درصدی از مبلغ سهام منتقل شده خواهد بود و در صورت تکرار مجازات حبس تعزیری درجهٔ ۶ برای سردفتر در نظر گرفته شده است.
نتیجهگیری
مالیات بر نقل و انتقال سهام یکی از ابزارهای مهم در تنظیم بازار سرمایه و تأمین منابع مالی برای دولتها است. این مالیات میتواند تأثیرات مختلفی بر رفتار سرمایهگذاران، حجم معاملات و قیمت سهام داشته باشد. همچنین، قوانین مالیاتی باید به گونهای تنظیم شوند که از یک سو از انجام معاملات غیر ضروری جلوگیری کنند و از سوی دیگر به رشد و توسعه بازارهای مالی کمک کنند.
سوالات متداول
۱. پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام بر عهده کیست؟
بر اساس تبصره ۱ ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم، پرداخت مالیات نقل و انتقال سهام بر عهدهٔ انتقال دهنده سهام است.
۲. آیا مالیات نقل و انتقال سهام را به صورت الکترونیکی میتوان پرداخت کرد؟
بله، از طریق سایت my.tax.gov.ir
دیدگاهتان را بنویسید