لیست مشاغل سخت و زیان آور + سامانه ثبت نام و پیگیری
برخی از کارگران باتوجه به جایگاه و مسئولیتهای شغلی خود، زودتر و بیشتر از دیگران در معرض آسیبهای شغلی، فرسایش قوای جسمانی و مخاطرات قرار میگیرند. از این بابت این دسته از کارگران همیشه نگرانی بیشتری نسبت به آینده پس از بازنشستگی خود دارند؛ چراکه معتقدند در زمره مشاغل سخت و زیان آور مشغول به فعالیت هستند، که البته نگرانی بجایی میباشد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این دسته از مشاغل بپردازیم که کمی از دغدغه این دسته از کارگران کم کنیم و در مقابله با شرایط این مشاغل، به کارگران و کارفرمایان کمک کرده و عواقب و تبعات اشتباه در زمینه این مشاغل را کاهش دهیم.
تعاریف مشاغل سخت و زیان آور
در وهله اول زمانی که نام مشاغل سخت و زیان آور به گوش میرسد، برای هرکسی یادآور شغلهایی است که به هر دلیلی میتواند دارای مخاطراتی باشد.
مشاغل سخت و زیان آور به آن دسته از مشاغل گفته میشود که با توجه به شرایط محیطی، شرایط فیزیکی شغل، شرایط بیولوژیکی، تشعشعات، آلودگی صوتی و ذرات معلق موجود در هوا، دارای خطرات و زیانهای بیشتری نسبت به مشاغل عادی میباشند. البته این مشاغل باید دارای ویژگی دیگری نیز باشند و آن نکته اینست که در آن شغل با استفاده از رعایت نکات و وسایل و تجهیزات ایمنی نتوان مخاطرات و زیانهای آن شغل را حذف نمود.
تعریف فوق نشان میدهد که فقط شرایط محیطی نمیتواند عامل تعیینکننده سخت و زیان آور بودن یک شغل باشد؛ بلکه باید دیگر نکات اعم از وسایل و تجهیزات ایمنی را هم درنظر گرفت. بدین نحو که به عنوان مثال ممکن است شغلی در شرایط پر سر و صدا انجام شود اما با استفاده از گوشیهای ایمنی بتوان جلوی آسیبهای وارده را گرفت، در این صورت دیگر آن شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار نمیگیرد. به همین منظور باید بدانیم مشاغل سخت و زیان آور از چه طریقی شناسایی میشوند.
شناسایی و تعیین مشاغل سخت و زیان آور
برای آنکه تعیین شود شغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرد یا خیر؛ باید حداقل یکی از عوامل کارگر، کارفرما، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، وزارت کار یا وزارت بهداشت درخواست سخت و زیان آور بودن آن شغل را ارائه نمایند. در این صورت سازمان تامین اجتماعی، کارشناسی را به محل اعزام مینماید. کارشناس با بررسی شرایط محیط کار و خود شغل، نظر خود را طبق استانداردهای مشخص به سازمان اعلام مینماید. سپس در کمیته کارشناسان بررسی شده و نسبت به سخت و زیان آور بودن یا نبودن آن شغل، تصمیم گیری میشود.
پس از آن که طبق ماده 9 آیین نامه اجرایی و پس از بررسی توسط کمیته کارشناسان، شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت، باید شغل طبق ماده 8 آیین نامه توسط کمیته انسانی نیز تایید گردد. پس از طی این مراحل، کارگران شاغل در آن شغل، در سازمان تامین اجتماعی به عنوان مشاغل سخت و زیان آور شناخته میشوند و باید طبق قوانین مرتبط با آن رفتار نمایند تا بتوانند از مزایای این دسته از مشاغل بهرهمند شوند.
سامانه مشاغل سخت و زیان آور
در سال 1403 سامانه جدیدی تحت عنوان srk.mcls.gov.ir راه اندازی شد که متقاضیان بر اساس شخصیت حقیقی یا حقوقی خود جهت ثبت درخواست باید از طریق آن و پس از احراز هویت وارد سامانه شوند.
ثبت نام مشاغل سخت و زیان آور
پس از ورود به سامانه مشاغل سخت و زیان آور که در بالا گفته شد و ثبت درخواست توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی، رمز یکبار مصرف به شماره همراه آنها پیامک میشود. پس از درج کد در سامانه، وارد پوشه خود میشوند و گزینه بررسی مشاغل سخت و زیان آور را انتخاب میکنند. در نهایت گزینه ثبت درخواست فعال شده و اطلاعات محلهای کار و عناوین شغلی مورد ادعای متقاضیان به شکل صحیح تکمیل و ثبت میشود.
متقاضیان پس از ورود به سامانه جدید و تکمیل اطلاعات با انتخاب گزینه ثبت موقت تا ۴۸ ساعت امکان ویرایش اطلاعات را خواهند داشت. توصیه اداره کل بازرسی کار وزارت کار این است که قبل از انتخاب گزینه ثبت نهایی، موارد تکمیل شده را به دقت مورد بررسی قرار دهند و از صحت اطلاعات ثبتی اطمینان حاصل کنند. فرم تکمیل شده پس از ثبت نهایی برای دبیرخانه ادارات کار استانها ارسال میشود و پرونده متقاضی بررسی و جهت رسیدگی در کمیتههای بدوی و تجدیدنظر مطرح میشود.
پیگیری مشاغل سخت و زیان آور
براساس قانون جدید، از سال 1403 پیگیری مشاغل سخت و زیان آور به صورت اینترنتی و از طریق سامانه srk.mcls.gov.ir انجام میشود. مدارک مورد نیاز برای درخواست سختی کار شامل موارد زیر است:
- اطلاعات شناسنامه و کارت ملی
- سوابق بیمه متقاضی
لیست مشاغل سخت و زیان آور
ماده یک آییننامه مشاغل سخت و زیانآور این مشاغل را که به آنها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است:
- مشاغلی که صفت سخت و زیان آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما میتوان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آنها را حذف کرد.
- مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان آور بوده و با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آنها حفظ می شود.
لیست برخی از این مشاغل طبق لیست شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت وزارت کار:
- کار در معدن
- کار در مخازن بسته
- کار استخراج
- کار در ارتفاع (ارتفاع بیشتر از 5 مترمانند کار روی داربست، اتاقهای محرک و…)
- کار مداوم در مجاورت کورههای ذوب
- کار در کارگاههای سخت (مانند روده پاک کنی، دباغی، حمل و دفن زبالههای شهری و…)
- قیرپاشی ، آسفالت دستی، مالچ پاشی و شن پاشی
- جوشکاری در مخازن
- کار با مواد رادیواکتیو (البته در صورت تداوم تماس با اشعه و رادیو اکتیو و در معرض پرتوهای یونساز قرار گرفتن)
- کار بر روی دکلهای برق
- کار با مواد شیمیایی
- کار در محیط پر ارتعاش
- کار در حوزههای پزشکی (مانند هوشبری، فوریت پزشکی ،مامایی و…)
- خبرنگاری
- آتش نشانی
- رانندگان حمل و نقل درون و برون شهری
- راهداران و رانندگان
البته لیست دیگری نیز در ارتباط با مشاغل سخت و زیان آور در دسترس میباشد که از جانب سازمان تامین اجتماعی منتشر گردیده است که در زیر به برخی از آنان اشاره میکنیم:
- حفر قنات و فاضلاب
- کار در فضاهای باز مانند دکل و غیره
- کار در خطوط انتقال برق فشار قوی
- غواصی در عمق به دلیل وجود فشار طبیعی
- کار در محیطهای پر سر و صدا که باعث از دست رفتن بخشی یا کل شنوایی شود
- کار در امور سم پاشی، مزارع و…
- کار در ندامتگاهها و زندانها (در مواقعی که فرد مستقیما با زندانیان در ارتباط باشد)
- کار در مراکز روان درمانی (در مواقعی که فرد مستقیما با بیماران دارای مشکلات روانی در ارتباط باشد)
نکته مهم
کارفرمایان کارگاههای مشمول قانون تامین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را از لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دورهای معاینات پزشکی را تکرار کنند.
قوانین مشاغل سخت و زیان آور
طبق قوانین تامین اجتماعی در مقابله با مشاغل سخت و زیان آور باید مواردی را رعایت نمود. مانند آنکه طبق ماده 52 قانون کار، در این مشاغل ساعت کاری موظفی در روز 6 ساعت میباشد و بیشتر از آن مجاز نیست. همچنین ارجاع کار اضافی نیز نباید به افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور انجام شود؛ پس اضافهکاری نیز برای این دسته از مشاغل وجود ندارد. البته مرخصی مشاغل سخت و زیان آور نیز از دیگر مشاغل متمایز است و شاغلین این مشاغل میتوانند از پنج هفته مرخصی در سال استفاده نمایند.
نحوه محاسبه اضافه کاری
ممنوعات مشاغل سخت و زیان آور
⛔ طبق ماده 75 قانون کار، اشتغال خانمها در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.
⛔ طبق ماده 83 قانون ذکر شده، کارگران نوجوان 15 تا 18 سال نیز نباید در این مشاغل مشغول به کار باشند.
شرایط بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور
سن بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور برای مردان به شرح زیر است:
- ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه پرداخت بیمه
- ۶۰ سال سن و ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه
- ۳۵ سال سابقه پرداخت حقبیمه بدون شرط سنی
حق بیمه در مشاغل سخت و زیان آور
مشاغل سخت و زیان آور دارای حق بیمه متفاوتی نسبت به مشاغل دیگر هستند. در مشاغل عادی حق بیمه افراد 30% میباشد؛ که 7% سهم کارگر و 23%سهم کافرماست. اما در مشاغل سخت و زیان آور کارفرما علاوه بر 23% میبایست 4% اضافهتر نیز پرداخت کند. در قبال این مبلغ اضافه پرداختی بابت حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور، هر یکسال سابقه بیمه افراد شاغل در این مشاغل، 1/5 برابر محسوب میشود.
نکته مهم
یعنی افرادی که شغل آنان مشاغل سخت و زیان آور باشد، چنانچه دارای سابقه بیمه 20 سال مستمر یا 25 سال غیرمستمر باشند، بدون شرط سنی میتوانند برای بازنشستگی اقدام نمایند.
در این شرایط بایستی فرد به اداره کار مراجعه نماید و با پر نمودن فرمهای مربوطه، درخواست بازنشستگی خود را اعلام نماید تا پس از تایید شغل فرد در لیست مشاغل سخت و زیان آور، درخواست بازنشستگی فرد به سازمان تامین اجتماعی ارسال شود. البته چنانچه افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور به خدمت سربازی بروند، چنانچه نهایتا تا 2 ماه پس از پایان خدمت سربازی به مشاغل سخت و زیان آور خود بازگردند، توالی شغلی برای آنان از دست نمیرود و مستمر محسوب میشود.
فرمول محاسبه سابقه پرداخت حق بیمه برای مشاغل سخت و زیان آور
سازمان تامین اجتماعی برای محاسبه سابقه پرداخت حقبیمه در مشاغل سخت و زیان آور، از فرمول زیر استفاده میکند:
فرمول محاسبه سوابق بیمه: {(سابقه کار سخت و زیانآور × 1.5) + سابقه کار عادی}
جمع بندی
به دلیل آنکه وجود اینگونه مشاغل در جامعه اجتنابناپذیر است و جامعه به وجود این مشاغل قطعا نیاز دارد، پس قانون به این نتیجه رسیده است که در قبال زیانهای وارده به شاغلین این دسته از مشاغل، تدابیری را بابت جبران صدمات ناشی از این مشاغل در نظر بگیرد که در این متن بیان شدند. پس در شرایطی که قانون تسهیلاتی برای این افراد در نظر گرفته است خود افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور حتما باید به امتیازات خود آگاه باشند تا بتوانند در قبال صدمات ناشی از شغل خود، از آن امتیازات استفاده کنند.
محاسبان قدیمی ترین آموزشگاه حسابداری اصفهان است، این موسسه به عنوان مجموعه پیشرو در زمینههای آموزش حسابداری، آموزش مالیات و آموزش حقوق و دستمزد در ایران می باشد. برای آگاهی از دورههای آموزشی با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
واسه من که ارتفاع بالای ۵۰ دکل هستم باید چجوری این مورد رو ثبت و پیگیری کنم؟
چونکه به عنوان بررسی ارتباط بعضی مواقع از سه ساعت به بالا روی دکل های ارتباطی هستم بالای ۵۰ متر هستن
سلام وقتتون بخیر
با توجه به نوع شغل شما که جزو مشاغل سخت و زیان آور است، میبایست دقت کنید که سمت بیمه شما درست ارسال شده باشد تا بعدا بتوانید از مزایای آنها بهره ببرید.
سلام وقت بخیر ایا طلا وجواهر سازی جز مشاغل سخت میباشد
سلام وقتتون بخیر
در لیست های اصلی اداره کار و تامین اجتماعی نیست
اما اگر کارگاه شما دارای شرایط خاص است میتوانید درخواست بازرسی به اداره کار دهید تا بررسی شود.
چه مزایایی به مشاغل سخت تعلق می گیرد؟
مثلا به مرخصی بیشتر اساره کردید
سلام وقتتون بخیر
ساعت کاری کمتر
مرخصی بیشتر
بازنشستگی زودتر
سلام ، ۴ سال پیش شرکتمان را که رتبه خدمات داشت دراختیار یکی ازدوستان قراردادیم، وایشان پیمانکاری خدمات را ازشهرداری یکی ازشهرهای خوزستان، گرفت ، ….الان بعداز چندسال به خاطرشکایت کارگران بابت مشاغل سخت ازطرف تامین اجتماعی برای ما ازطرف اجرائیات اخطاریه برا مااومده که ازاعضای شرکت هستیم ومبلغی را برای پرداخت نوشته،خواستم سوال کنم ،پرداخت آن برعهده ماهست یا برعهده شهرداری؟ باتشکر
سلام وقتتون بخیر
حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور بر عهده کارفرما میباشد که چون کارگر شما بوده اند که باید توسط شما پرداخت شود.
سلام وقت بخیر ایا طلا وجواهر سازی از مشاغل سخت بحساب میاد ممنون میشم
سلام وقتتون بخیر
در لیست اداره کار یا سازمان تامین اجتماعی نیست اما اگر کارگاه شما شرایط خاصی دارد میتوانید در اداره کار درخواست نمایید تا بازرسی از کارگاه شما انجام شود.
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم رنگکاری مبلمان جزو مشاغل سخت وزیان آوره خیلی ممنون میشم
سلام وقتتون بخیر
مطابق با مشاغل اعلامی این مورد استنباط نمیشود اما برای اطمینان میتوانید با طرح درخواست در اداره کار و حضور بازرس اداره کار، از آن مطمئن شوید.
سلام آیا شغل اپراتور تاسیسات آب (که در کارمون از کلر استفاده میکنیم و شیفت ۱۲ ساعته هم روز و شب چرخشی است) جزو مشاغل سخت حساب میشود؟؟
سلام وقتتون بخیر
مطابق با مشاغل اعلامی این مورد استنباط نمیشود اما برای اطمینان میتوانید با طرح درخواست در اداره کار و حضور بازرس اداره کار، از آن مطمئن شوید.
سلام بنده ۴۰سالمه و۱۹ سال سابقه بیمه دارم .وغیراز سه سال اول که کارمندبانک بودم،مابقی سابقه بیمه ام،باتغیرشغلم (برقکار وسیمبان)برام ردشده واحتمالا جز مشاغلی هسته که سختی کارداره فقط اولا ازکجا میشه فهمید ۱۵سال برق کاربودم جزسابقه ام سختی کار حساب میشه واگر حساب میشه یعنی با۴سال سابقه بیمه معمولی درحال حاظر ۲۷ سال سابقه دارم و۳سال دیگه میتونم بازنشسته بشم یا اینکه چون سنم کمه نمیشه
سلام وقتتون بخیر
در مورد اول باید به دریافت گزارش بیمه اقدام نمایید تا سمت ارسالی لیست بیمه شما مشخص شود و در مرحله بعدی زمانی که سابقه بیمه شما به حد نصاب برسد دیگر سن اهمیتی نخواهد داشت.
سلام خسته نباشید ببخشید من نزدیک 19.5سال در شرکت بصورت 12ساعت پشت سر هم مشغول فعالیت بودم و 4سال پایانی در انبار مشغول و بعد مسئول انبار شدم وتا الان کارگر ساده تو لیست بیمه رد میشده که از شهریور بعنوان انبار دار رد شده میخواستم بدونم میشه 20ساله باز نشست شد یا نه واینکه مسئولیت چند انبار مختلف به عهده داشتم با سپاس
سلام وقتتون بخیر
بستگی به سن دارد
پیشنهاد میشود مقاله بازنشستگی مطالعه شود.
آیاتراشکاری جزء مشاغل سخت وزیان اور است؟
سلام وقتتون بخیر
نه
سلام کار کردن درآزمایشگاه شیمی فولاد که بااسید ومحلولهای خطرناک میباشد سختی کاردارد
سام وقتتون بخیر
بله کار با مواد شیمیایی جزو مشاغل سخت و زیان آور میباشد
اما برای اطمینان بیشتر بهتر است طی درخواست از اداره کار، بازرس این سازمان به محل کارگاه آمده و سخت و زیان آور بودن شغل را تایید نماید.
انبارداری جز مشاغل سخت زیان آور می باشد؟
سلام وقتتون بخیر
نه جزو مشال سخت و زیان آور نیست اما شما میتواند با طرح درخواست در اداره کار درخواست نمایید تا بازرس اداره کار به کارگاه شما مراجعه و شرایط سخت و زیان آور بودن این شغل را باتوجه به نوع کالا، محل انبار، شرایط محیطی و… بسنجد.
آیا مامایی جز کارهای سخت زیان آور محسوب میشود
سلام وقتتون بخیر
بله
من در شرکت تکمیل بافت قسمت طاقهای بازکنی کار میکنم کارم باز کردن طاقهای پارچه و دوختن چند طاقه به هم هست . آیا سختی کاز شامل بنده میشود
سلام وقتتون بخیر
اگر سمت اجرایی شما در مشاغل اعلامی سخت و زیان آور نباشد میتوان با درخواست به اداره کار و مراجعه کارشناس این سازمان به کارگاه شما سخت و زیان آور بودن شغل را بررسی نموده و نظر دهد در غیر اینصورت مشاغل سخت و زیان آور نیستید.
در کارگاهی که فعالیت آن سخت و زیان آوراست و کارفرما در لیست بیمه حق بیمه سخت و زیان آور را منظور نمی کند. عواقب قانونی برای کارفرما دارد؟
سلام وقتتون بخیر
در زمان بازنشستگی کارگر میتواند با مراجعه به سازمان تامین اجتماعی درخواست نماید تا از کارفرما مبالغ مربوط به حق بیمه مشاغل سخت و زیانآور دریافت گردد.
من روی سکوی دریایی کار میکنم وسمت شغلی من عملیات میباشد(تو ارتفاع کار میکنم)
بله با تقریب بسیار زیاد شما مشمول مشاغل سخت و زیان آور هستید اما بهتر است از اداره بیمه منطقه خود نیز استعلام بگیرید که سمت شما در لیست بیمه درست ارسال شده باشد.
من دريا كار ميكنم آيا جز مشاغل سخت ميباشد،روى سكوهاى دريايي
سلام وقتتون بخیر
بستگی به سمت شغلی شما دارد
پیشنهاد میشود سمت شغلی خود را در لیستهای اعلامی اداره کار و همچنین سازمان تامین اجتماعی در رابطه با مشاغل سخت و زیان آور بررسی نمایید.
سلام من پزشک اورژانس هستم همیشه کشیک شب میباشم.آیا سختی شامل من میشود
سلام وقتتون بخیر
برخی از مشاغل مربوط به کادر درمانی مشمول شرایط سخت و زیان آور میباشند. شما میتوانید با مراجعه به یکی از شعب بیمه و چک کردن سمت خود در لیستهای ارسالی بیمه سخت و زیان آور بودن شغل را استعلام نمایید.
سلام آیا کار اپاراتی یا پنچر گیری جزو مشاغل سخت بحساب می آید یا نه؟
سلام وقتتون بخیر
خیر
سلام مدیر کنترل کیفیت که به صورت دائم شیفت عصر تا شب باشد مشمول سختی کار قرار میگیرد؟
سلام وقتتون بخیر
نه در حالت کلی مشمول سخت و زیان آور نیست مگر اینکه در اداره کار درخواست خود را مطرح کرده و بازرس اداره کار سخت و زیان آور بودن شغل را تایید نماید.
باسلام آیا رانندگان وانت درون شهری که بیمه تاکسیرانی هست سختی کار دارد
سلام وقتتون بخیر
با توجه به لیست اداره کار رانندگان در زمره مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرند. شما باید به شعبه تامین اجتماعی مراجعه و پیگیر وضعیت سخت و زیان آور بودن شغل خود شوید.
سلام شغل نقشه برداری در ادارات دولتی جزو مشاغل سخت محسوب می شود؟
سلام
باید آیین نامه استخدامی آن محموعه مطالعه شود
سلام وقت بخیر
آیا پرستاری (بخش ویژه) هم جزو مشاغل سخت محسوب میشود؟
قوانینی که در بالا ذکر شد در بیمه خدمات درمانی نیز قابل استناد است یا فقط تامین اجتماعی؟
سلام وقتتون بخیر
اگر در بخش فوریتهای پزشکی مشغول به کار هستید مشمول شرایط سخت و زیان آور هستید اما در شرایط دیگر بهتر است به شعب یا کارگزاری تامین اجتماعی مراجعه و استعلام دقیق باتوجه به سمت ارسالی در لیست بیمه را دریافت نمایید.
سلام کارخدمات وآبدارچی کارسخت وزیان آورحساب میشود؟وشرایط سنی دارد؟
سلام
به صورت ذاتی سخت و زیان آور نیست اما ممکن است در برخی کارگاه ها با تشخیص کارشناس اداره کار سخت و زیان آور تشخیص داده شود.