مشاغل سخت و زیان آور؛ تعاریف، قوانین، حق بیمه و شرایط بازنشستگی
✅ مشاغل سخت و زیان آور
برخی از کارگران باتوجه به جایگاه و مسئولیتهای شغلی خود، زودتر و بیشتر از دیگران در معرض آسیبهای شغلی، فرسایش قوای جسمانی و مخاطرات قرار میگیرند. از این بابت این دسته از کارگران همیشه نگرانی بیشتری نسبت به آینده پس از بازنشستگی خود دارند؛ چراکه معتقدند در زمره مشاغل سخت و زیان آور مشغول به فعالیت هستند، که البته نگرانی بجایی میباشد. در این مقاله قصد داریم تا به بررسی این دسته از مشاغل بپردازیم که کمی از دغدغه این دسته از کارگران کم کنیم و در مقابله با شرایط این مشاغل، به کارگران و کارفرمایان کمک کرده و عواقب و تبعات اشتباه در زمینه این مشاغل را کاهش دهیم.
✅ تعاریف مشاغل سخت و زیان آور
در وهله اول زمانی که نام مشاغل سخت و زیان آور به گوش میرسد، برای هرکسی یادآور شغلهایی است که به هر دلیلی میتواند دارای مخاطراتی باشد.
اما به طور مشخص و کاملتر، مشاغل سخت و زیان آور به آن دسته از مشاغل گفته میشود که با توجه به شرایط محیطی، شرایط فیزیکی شغل، شرایط بیولوژیکی، تشعشعات، آلودگی صوتی و ذرات معلق موجود در هوا، دارای خطرات و زیانهای بیشتری نسبت به مشاغل عادی میباشند؛ البته این مشاغل باید دارای ویژگی دیگری نیز باشند و آن نکته اینست که در آن شغل با استفاده از رعایت نکات و وسایل و تجهیزات ایمنی نتوان مخاطرات و زیانهای آن شغل را حذف نمود.
تعریف فوق نشان میدهد که فقط شرایط محیطی نمیتواند عامل تعیینکننده سخت و زیان آور بودن یک شغل باشد؛ بلکه باید دیگر نکات اعم از وسایل و تجهیزات ایمنی را هم درنظر گرفت.
بدین نحو که به عنوان مثال ممکن است شغلی در شرایط پر سر و صدا انجام شود اما با استفاده از گوشیهای ایمنی بتوان جلوی آسیبهای وارده را گرفت، در این صورت دیگر آن شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار نمیگیرد. به همین منظور باید بدانیم مشاغل سخت و زیان آور از چه طریقی شناسایی میشوند.
✅ شناسایی و تعیین مشاغل سخت و زیان آور
برای آنکه تعیین شود شغلی در لیست مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرد یا خیر؛ باید حداقل یکی از عوامل کارگر، کارفرما، تشکلهای کارگری و کارفرمایی، وزارت کار یا وزارت بهداشت درخواست سخت و زیان آور بودن آن شغل را ارائه نمایند.
در این صورت سازمان تامین اجتماعی، کارشناسی را به محل اعزام مینماید. کارشناس با بررسی شرایط محیط کار و خود شغل، نظر خود را طبق استانداردهای مشخص به سازمان اعلام مینماید. سپس در کمیته کارشناسان بررسی شده و نسبت به سخت و زیان آور بودن یا نبودن آن شغل، تصمیم گیری میشود.
پس از آن که طبق ماده 9 آیین نامه اجرایی و پس از بررسی توسط کمیته کارشناسان، شغل در رده مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت، باید شغل طبق ماده 8 آیین نامه توسط کمیته انسانی نیز تایید گردد.
پس از طی این مراحل، کارگران شاغل در آن شغل، در سازمان تامین اجتماعی به عنوان مشاغل سخت و زیان آور شناخته میشوند و باید طبق قوانین مرتبط با آن رفتار نمایند تا بتوانند از مزایای این دسته از مشاغل بهرهمند شوند.
✅ لیست مشاغل سخت و زیان آور
مشاغل سخت و زیان آور در دو لیست معرفی میشوند؛ یکی طبق لیست شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت وزارت کار و دیگری طبق لیست سازمان تامین اجتماعی.
لیست برخی از این مشاغل طبق لیست شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت وزارت کار:
- کار در معدن
- کار در مخازن بسته
- کار استخراج
- کار در ارتفاع (ارتفاع بیشتر از 5 مترمانند کار روی داربست، اتاقهای محرک و…)
- کار مداوم در مجاورت کورههای ذوب
- کار در کارگاههای سخت (مانند روده پاک کنی، دباغی، حمل و دفن زبالههای شهری و…)
- قیرپاشی ، آسفالت دستی، مالچ پاشی و شن پاشی
- جوشکاری در مخازن
- کار با مواد رادیواکتیو (البته در صورت تداوم تماس با اشعه و رادیو اکتیو و در معرض پرتوهای یونساز قرار گرفتن)
- کار بر روی دکلهای برق
- کار با مواد شیمیایی
- کار در محیط پر ارتعاش
- کار در حوزههای پزشکی (مانند هوشبری، فوریت پزشکی ،مامایی و…)
- خبرنگاری
- آتش نشانی
- رانندگان حمل و نقل درون و برون شهری
- راهداران و رانندگان
البته لیست دیگری نیز در ارتباط با مشاغل سخت و زیان آور در دسترس میباشد که از جانب سازمان تامین اجتماعی منتشر گردیده است که در زیر به برخی از آنان اشاره میکنیم:
- حفر قنات و فاضلاب
- کار در فضاهای باز مانند دکل و غیره
- کار در خطوط انتقال برق فشار قوی
- غواصی در عمق به دلیل وجود فشار طبیعی
- کار در محیطهای پر سر و صدا که باعث از دست رفتن بخشی یا کل شنوایی شود
- کار در امور سم پاشی، مزارع و…
- کار در ندامتگاهها و زندانها (در مواقعی که فرد مستقیما با زندانیان در ارتباط باشد)
- کار در مراکز روان درمانی (در مواقعی که فرد مستقیما با بیماران دارای مشکلات روانی در ارتباط باشد)
✅ قوانین مرتبط با مشاغل سخت و زیان آور
طبق قوانین تامین اجتماعی در مقابله با مشاغل سخت و زیان آور باید مواردی را رعایت نمود. مانند آنکه طبق ماده 52 قانون کار، در این مشاغل ساعت کاری موظفی در روز 6 ساعت میباشد و بیشتر از آن مجاز نیست. همچنین ارجاع کار اضافی نیز نباید به افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور انجام شود؛ پس اضافهکاری نیز برای این دسته از مشاغل وجود ندارد. البته مرخصی مشاغل سخت و زیان آور نیز از دیگر مشاغل متمایز است و شاغلین این مشاغل میتوانند از پنج هفته مرخصی در سال استفاده نمایند.
نحوه محاسبه اضافه کاری
⛔ ممنوعات مشاغل سخت و زیان آور
⛔ طبق ماده 75 قانون کار، اشتغال خانمها در مشاغل سخت و زیان آور ممنوع است.
⛔ طبق ماده 83 قانون ذکر شده، کارگران نوجوان 15 تا 18 سال نیز نباید در این مشاغل مشغول به کار باشند.
✅ حق بیمه و بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور
مشاغل سخت و زیان آور دارای حق بیمه متفاوتی نسبت به مشاغل دیگر هستند. در مشاغل عادی حق بیمه افراد 30% میباشد؛ که 7% سهم کارگر و 23%سهم کافرماست. اما در مشاغل سخت و زیان آور کارفرما علاوه بر 23% میبایست 4% اضافهتر نیز پرداخت کند.
در قبال این مبلغ اضافه پرداختی بابت حق بیمه مشاغل سخت و زیان آور، هر یکسال سابقه بیمه افراد شاغل در این مشاغل، 1/5 برابر محسوب میشود.
نکته مهم
یعنی افرادی که شغل آنان مشاغل سخت و زیان آور باشد، چنانچه دارای سابقه بیمه 20 سال مستمر یا 25 سال غیرمستمر باشند، بدون شرط سنی میتوانند برای بازنشستگی اقدام نمایند.
در این شرایط بایستی فرد به اداره کار مراجعه نماید و با پر نمودن فرمهای مربوطه، درخواست بازنشستگی خود را اعلام نماید تا پس از تایید شغل فرد در لیست مشاغل سخت و زیان آور، درخواست بازنشستگی فرد به سازمان تامین اجتماعی ارسال شود.
البته چنانچه افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور به خدمت سربازی بروند، چنانچه نهایتا تا 2 ماه پس از پایان خدمت سربازی به مشاغل سخت و زیان آور خود بازگردند، توالی شغلی برای آنان از دست نمیرود و مستمر محسوب میشود.
✅ جمع بندی مشاغل سخت و زیان آور
به دلیل آنکه وجود اینگونه مشاغل در جامعه اجتنابناپذیر است و جامعه به وجود این مشاغل قطعا نیاز دارد، پس قانون به این نتیجه رسیده است که در قبال زیانهای وارده به شاغلین این دسته از مشاغل، تدابیری را بابت جبران صدمات ناشی از این مشاغل در نظر بگیرد که در این متن بیان شدند.
پس در شرایطی که قانون تسهیلاتی برای این افراد در نظر گرفته است خود افراد شاغل در مشاغل سخت و زیان آور حتما باید به امتیازات خود آگاه باشند تا بتوانند در قبال صدمات ناشی از شغل خود، از آن امتیازات استفاده کنند.
محاسبان قدیمی ترین آموزشگاه حسابداری اصفهان است، این موسسه به عنوان مجموعه پیشرو در زمینههای آموزش حسابداری، آموزش مالیات و آموزش حقوق و دستمزد در ایران می باشد. برای آگاهی از دورههای آموزشی با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من دريا كار ميكنم آيا جز مشاغل سخت ميباشد،روى سكوهاى دريايي
سلام وقتتون بخیر
بستگی به سمت شغلی شما دارد
پیشنهاد میشود سمت شغلی خود را در لیستهای اعلامی اداره کار و همچنین سازمان تامین اجتماعی در رابطه با مشاغل سخت و زیان آور بررسی نمایید.
سلام من پزشک اورژانس هستم همیشه کشیک شب میباشم.آیا سختی شامل من میشود
سلام وقتتون بخیر
برخی از مشاغل مربوط به کادر درمانی مشمول شرایط سخت و زیان آور میباشند. شما میتوانید با مراجعه به یکی از شعب بیمه و چک کردن سمت خود در لیستهای ارسالی بیمه سخت و زیان آور بودن شغل را استعلام نمایید.
سلام آیا کار اپاراتی یا پنچر گیری جزو مشاغل سخت بحساب می آید یا نه؟
سلام وقتتون بخیر
خیر
سلام مدیر کنترل کیفیت که به صورت دائم شیفت عصر تا شب باشد مشمول سختی کار قرار میگیرد؟
سلام وقتتون بخیر
نه در حالت کلی مشمول سخت و زیان آور نیست مگر اینکه در اداره کار درخواست خود را مطرح کرده و بازرس اداره کار سخت و زیان آور بودن شغل را تایید نماید.
باسلام آیا رانندگان وانت درون شهری که بیمه تاکسیرانی هست سختی کار دارد
سلام وقتتون بخیر
با توجه به لیست اداره کار رانندگان در زمره مشاغل سخت و زیان آور قرار میگیرند. شما باید به شعبه تامین اجتماعی مراجعه و پیگیر وضعیت سخت و زیان آور بودن شغل خود شوید.
سلام شغل نقشه برداری در ادارات دولتی جزو مشاغل سخت محسوب می شود؟
سلام
باید آیین نامه استخدامی آن محموعه مطالعه شود
سلام وقت بخیر
آیا پرستاری (بخش ویژه) هم جزو مشاغل سخت محسوب میشود؟
قوانینی که در بالا ذکر شد در بیمه خدمات درمانی نیز قابل استناد است یا فقط تامین اجتماعی؟
سلام وقتتون بخیر
اگر در بخش فوریتهای پزشکی مشغول به کار هستید مشمول شرایط سخت و زیان آور هستید اما در شرایط دیگر بهتر است به شعب یا کارگزاری تامین اجتماعی مراجعه و استعلام دقیق باتوجه به سمت ارسالی در لیست بیمه را دریافت نمایید.
سلام کارخدمات وآبدارچی کارسخت وزیان آورحساب میشود؟وشرایط سنی دارد؟
سلام
به صورت ذاتی سخت و زیان آور نیست اما ممکن است در برخی کارگاه ها با تشخیص کارشناس اداره کار سخت و زیان آور تشخیص داده شود.