مشاغل و قراردادهایی که مشمول معافیت های بیمه تامین اجتماعی میشوند!
معافیت های بیمه تامین اجتماعی
همیشه یکی از مهمترین دغدغههای کارفرمایان مربوط به بحث بیمه پرسنل و معافیت های بیمه موجود در رابطه با کار و کارگاه خود میباشد و بحث بیمه و مبالغ آن به طور مستقیم بر کافرمایان تاثیر میگذارد. بیمه پرداختی به سازمان تامین اجتماعی به چندین بخش تقسیم میشود.
7% مبلغ حقوق کارگر پس از کسر معافیت های بیمه پیش بینی شده در قانون توسط کارفرما از خود کارگر کسر میگردد. کارفرما نیز معادل 23% مبلغ حقوق مشمول بیمه را که خود به دو بخش 20% سهم کارفرما و 3% بیمه بیکاری تقسیم میشود به همراه بیمه سهم کارگر به سازمان تامین اجتماعی پرداخت مینماید.
شرایط بیمه بیکاری چیست؟
پس هر چقدر حقوق کارگران بیشتر باشد سهم پرداختی کارفرما نیز افزایش مییابد. از این رو کارفرمایان برای صرفهجویی در هزینهها و پرداختیهای خود همواره به دنبال راههایی برای کسب معافیت های بیمه میباشند.
مشاغل و قراردادهای مشمول معافیت های بیمه
برای برخی از مشاغل و قراردادهای کاری، معافیت های بیمه تامین اجتماعی به شرح ذیل وجود دارد:
الف: قراردادهای پژوهشی با شخص حقيقی مشمول پرداخت حق بيمه نمیباشد. در صورتی كه قرارداد پژوهشی با دانشگاهها و مراكز علمی و مؤسسات تحقيقاتی وابسته به وزارتخانهها منعقد شود و اين مؤسسات فاقد بدهی بابت حق بيمه به سازمان باشند يا كاركنان آنها مشمول قانون تأمين اجتماعی نباشند، اين قراردادها مشمول معافیت های بیمه هستند.
ب: برخی از كارگاهها كه در حال حاضر تعداد آنها به «37» صنف میرسد، (باتوجه به قانون معافيت حق بيمه سهم كارفرما) از معافیت های بیمه سهم كارفرما تا ميزان «5» نفر كارگر برخوردارند. فهرست و شرايط آن با توجه به مصوبات هیئت وزيران مشخص شده است و در صورتی كه ليست دستمزد و حق بيمه مربوطه را در مهلت مقرر به سازمان تسليم و پرداخت نمايند، از پرداخت حق بيمه سهم كارفرما تا ميزان «5» نفر كارگر معاف هستند. همچنین حق بيمه سهم کارفرمای اينگونه کارگاهها را دولت پرداخت مینمايد.
حق بیمه چیست و چگونه محاسبه میشود؟
نکته مهم 1: حق بیمه این کارگاهها ده درصد (10%) میباشد که 7 درصد آن سهم بیمه شده بوده و 3 درصد آن نیز بابت بیمه بیکاری توسط کارفرما پرداخت میشود.
نکته مهم 2: کارفرمایان کارگاههای مذکور موظفند صورت مزد یا حقوق و حق بیمه ماهانه سهم کارگر را ظرف مهلت دو ماه پرداخت نمایند. در صورت عدم پرداخت حق بیمه کارگاههای مذکور در مهلت قانونی مقرر (حداکثر دو ماه)، موضوع بخشودگی سهم کارفرما برای آن مدت منتفی میشود و باید حق بیمه را به صورت کامل پرداخت نمایند.
فهرست فعالیتهای تولیدی، صنعتی و فنی مشمول معافیت های بیمه سهم کارفرما تا میزان “5” نفر کارگر عبارت است از:
1. آلومینیم سازی و خمکاری
2. اطاق سازی ماشین
3. آهنگری، فلز تراشی (قطعه سازی)، حلبی سازی، تراشکاری
4. انواع بافندگی
5. پرورش ماهی
6. پرورش و نگهداری دام و ماکیان
7. ساخت و تعمیرات انواع پمپ آب
8.تولید گازهای صنعتی، طبی و وسایل آتش نشانی
9. ترازو، قپان و باسکول سازی
10. تولیدکنندگان تابلوهای فشار ضعیف و قوی برق
11. شرکتهای تعاونی تولیدی وابسته به ارگانهای دولتی؛ نظیر مرکز گسترش خدمات تولیدی و عمرانی کشور که فعالیتهای آنها جنبه تولیدی، صنعتی و فنی دارد.
12. چاقو سازی
13. تولید انواع چراغ خوراک پزی
14. چاپخانه شامل: چاپ، حروف چینی، گراور سازی، کلیشه سازی، لیتوگرافی، و انواع صحافی
15. خبازی
16. انواع دوزندگی
17. درب و پنجره سازی
18. سراجی شامل: کیف و چمدان و کمربند سازی و ساک
19. سماور سازی
20. صابون سازی
21. کارگاههای صنایع دستی
22. کارگاههای صنایع روستایی که فعالیت آنها جنبه تولیدی، صنعتی و فنی داشته و پروانه آنها توسط جهاد سازندگی صادر میگردد.
23. فخاری
24. قالب زنی
25. تولید کنندگان قفل
26. کاشی سازی و سرامیک سازی
27. تولید کفش(کفاشی) و پستائی سازی
28. ساخت و تولید انواع مخازن
29. موزائیک سازی – بلوک سازی
30. سازندگان میز و صندلی، کمد، قفسه، کابینت آشپزخانه
31. ساخت و تولید انواع ماشین آلات کشاورزی و وسایل و ادوات مربوطه و تعمیرات آنها
32. معادن سطح الارضی که جنبه کارگاهی دارند
33. نمد مالی
34. یخدان سازی
35. ناشرین و مؤسسات انتشاراتی
36. کارکنان شناورهای باری و صیادی در استانهای جنوبی کشور
37. شرکتها واتحادیههای تعاونی روستائی و کشاورزی که جنبه تولیدی، صنعتی و فنی داشته باشند و واحدهای تولیدی کشاورزی
38. کارگاههای کشاورزی مشمول نظام صنفی کشاورزان
نکته مهم 3: چنانچه درکارگاههای مذکور بیش از «5» نفر کارگر مشغول به کار باشند، تا تعداد «5» نفر از معافیت های بیمه برخوردار بوده و از مابقی حق بیمه به صورت کامل دریافت میشود.
ج: بنگاههای اقتصادی كه نيروی كار خود را از طريق كاريابیهای وزارت كار و امور اجتماعی جذب میكنند تا پايان برنامه چهارم توسعه از پرداخت بيمه سهم كارفرما معاف خواهند بود. طبق ماده ۱۰۳ قانون برنامه چهارم توسعه تمام بنگاههای كوچک، متوسط و بزرگ اگر كارگران و نيروی كار خود را از طريق كاريابیهای وزارت كار و امور اجتماعی جذب كنند، تا پايان برنامه چهارم مشمول معافیت های بیمه سهم كارفرما هستند. این ماده در برنامه پنجم توسعه نیز تمدید شده است.
د: برای حمایت از کارفرمایانی که از نظر اقتصادی در شرایط بحرانی به سر میبرند، به موجب بخشنامه «139» درآمد، شعب سازمان تامین اجتماعی موظفند لیستهای حق بیمه را در مواقع بحران مالی کارگاه بدون پرداخت حق بیمه اخذ نمایند تا امکان تمدید دفترچه درمان بیمه شدگان فراهم گردد.
دیدگاهتان را بنویسید