نرخ صفر مالیاتی چیست؟ تفاوت نرخ صفر با معافیت مالیاتی
محاسبه و پرداخت مالیات همیشه یکی از بزرگترین معضلات صاحبان مشاغل و کسب و کارها و اشخاص حقوقی بوده است، چراکه بعضا اصول محاسبات و تکالیف خود را نمیدانند. از طرف دیگر مشکل بزرگتر آنست که امتیازات خود را هم که سازمان امور مالیاتی برای آنها در نظر گرفته نیز نمیشناسند و نمیتوانند از پتانسیلهای آن استفاده کنند. در این موقعیت برخی از این اشخاص برای پرداخت مالیات کمتر به فرار مالیاتی فکر میکنند در صورتی که به طور قانونی میتوانند مالیات کمتری پرداخت کنند یا حتی مالیات ایشان صفر باشد. یکی از مهمترین این امتیازات نرخ صفر مالیاتی است که قصد داریم در این مقاله این مورد را با هم بررسی کنیم.
نرخ صفر مالیاتی چیست؟
در بحث دریافت مالیات، سازمان امور مالیاتی از برخی افراد به دلایل مختلف مانند اختصاص عنوان نرخ صفر، مالیات دریافت نمینماید. نرخ صفر درواقع به نرخ محاسبه مالیات از ماخذ درآمد مشمول مالیات اشاره دارد. در مورد محاسبه مالیات زمانی که از درآمد و فروش پس از کسر هزینهها به درآمد مشمول مالیات دست پیدا میکنیم باید از مادههای 105 و 131 و با استناد به نرخهای مندرج اعلامی از سوی سازمان امور مالیاتی، مالیات عملکرد شخص محاسبه و پرداخت گردد که اگر مودی مشمول نرخ صفر باشد، به جای استفاده از نرخهای گفته شده عدد صفر جایگزین میشود که باعث صفر شدن مالیات نیز میگردد.
تفاوت نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی و غیر مشمول
در ظاهر بسیاری از افراد ممکن است این سه مورد را با یکدیگر اشتباه بگیرند و به غلط همه را یکسان بدانند اما باید بدانید که این موارد با یکدیگر کاملا متفاوتند که میخواهیم این موارد را بررسی نماییم.
غیرمشمول
از منظر قانون مالیاتهای مستقیم همه اشخاص مشمول پرداخت مالیات میباشند (ماده 1 قانون مالیاتهای مستقیم) به جز اشخاص معرفی شده در ماده 2 قانون مالیاتهای مستقیم؛ این اشخاص که در ماده 2 معرفی شدهاند “غیرمشمول” میباشند.
معاف
در برخی موارد اشخاص مشمول پرداخت مالیات میباشند اما به دلیل ظرفیت و پتانسیلی که قانون در اختیار آنها گذاشته است از پرداخت مالیات معاف شدهاند مانند کشاورزان که از پرداخت مالیات معاف هستند.
بیشتر بخوانید: معافیت های مالیاتی
نرخ صفر مالیاتی
در مواردی قانون مالیاتهای مستقیم بیان کرده است که اشخاص به دلیل خاصی و برای مدت مشخص و محدودی مالیات پرداخت نمینمایند البته به شرط آنکه تکالیف مالیاتی خود را انجام دهند یعنی در واقع این اشخاص کاملا مشمول هستند اما اگر دارای شرط خاص بیان شده سازمان باشند و تمامی تکالیف خود را انجام دهند به جای نرخهای محاسبه مالیات، برای ایشان از نرخ صفر استفاده میشود.
نرخ صفر مالیاتی به چه کسانی تعلق میگیرد؟
در فصل معافیتهای قانون مالیاتهای مستقیم که از ماده 132 شروع میشود، برخی اشخاص با شرایط خاصی مشخص شدهاند که مشمول نرخ صفر مالیاتی میباشند.
مادههای مهم نرخ صفر مالیاتی
یکی از مهمترین مادههای نرخ صفر مالیاتی مربوط به ماده 132 قانون مالیاتهای مستقیم میباشد. در این ماده که شامل 15 بند است، چند مورد از مهمترین نرخهای صفر مالیاتی را عنوان نموده است. به عنوان مثال اگر اشخاص حقوقی مشغول به کارهای تولیدی، دارای پروانه بهرهبرداری از وزارت ذیربط باشند، به مدت پنج سال مشمول محاسبه مالیات با نرخ صفر میشوند. البته اگر این اشخاص در مناطق کمتر توسعه یافته مشغول به فعالیت شوند، این نرخ صفر مالیاتی تا ده سال قابل استفاده میباشد. حال اگر این اشخاص در مناطق صنعتی فعالیت کنند، در حالت عادی 2 سال و در مناطق کمتر توسعه یافته 3 سال دیگر به زمان نرخ صفر مالیاتی ایشان اضافه میگردد.
در بند ب همین ماده نیز آمده است که در صورت حائز شرایط بودن افزایش نیروهای کار در این اشخاص، به ازای هر سال رعایت شرایط این بند، یک سال به مدت نرخ صفر مالیاتی اضافه میگردد.
درآمد دفاتر گردشگری و زیارتی نیز مشمول محاسبه مالیات با نرخ صفر مالیاتی میباشد که این مورد نیز در ماده 132 قانون مالیاتهای مستقیم عنوان شده است.
در ماده 141 نیز آورده شده است که 100% درآمد صادرات محصولات کشاورزی و غیرنفتی و همچنین 20% درآمد صادرات مواد خام مشمول محاسبه با نرخ صفر مالیاتی میباشد.
در ماده 146 مکرر نیز سازمان امور مالیاتی بیان داشته است که بندها و مادههای مشخص شده در این ماده دارای معافیت نبوده و مشمول نرخ صفر مالیاتی هستند و برای برخورداری از این موضوع انجام تکالیف مالیاتی و ارسال اظهارنامه لازم و ضروری میباشد.
نکته مهم
در بحث نرخ صفر مالیاتی، مودی تکالیف را انجام داده و ارسال اظهارنامه و تسلیم دفاتر قانونی را رعایت مینماید. در این شرایط سازمان امور مالیاتی مکلف است اظهارنامه، دفاتر و اسناد را رسیدگی نماید و درآمد مشمول مالیات را بدست آورد. در صورت انجام صحیح تکالیف از سوی مودی، سازمان امور مالیاتی درآمد مشمول مالیات را با نرخ صفر در نظر گرفته و شخص دیگر مبلغی پرداخت نمینماید.
سخن پایانی
از سال 1394 و اصلاحات قانون و رویه سازمان امور مالیاتی در جرم انگاری فرار مالیاتی به جای رویه قبلی که این مورد تنها تخلف تشخیص داده میشد، فرار مالیاتی کار بیهوده و در عین حال با ریسک بسیار بالاست چراکه اشخاص این چنینی در صورت شناسایی دیگر تنها جریمه نمیشوید بلکه به دلیل جرم بودن مجازات هم در انتظار شما خواهد بود پس بهتر است به جای انتخاب این راههای بی اثر از ظرفیت و پتانسیلهای قانونی برای کمتر کردن مالیات استفاده نمایید که یکی از بهترین این پتانسیلها دریافت نرخ صفر مالیاتی میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید