کاربرگ حسابرسی بیمه تامین اجتماعی
حسابرسی بیمه تامین اجتماعی، نوعی مطالبه حق بیمه نسبت به پرداختهایی است که شرکت انجام میدهد. سازمان تامین اجتماعی مطابق قانون، دارای مجوز برای بررسی یا حسابداری بیمه از دفاتر قانونی شرکتها و بنگاههای اقتصادی میباشد.
حسابرسی بیمه
حسابرسی بیمه، نوعی سندرسی بیمه است. در حسابرسی بیمه تامین اجتماعی حسابرسان عملاً تمامی سرفصلها، تمامی اسناد و ترازها به صورت کل معین در همه ردهها مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. به این معنا که این اسناد چه مشمول شوند چه مشمول نشوند در کاربرگ حسابرسی بیمه که برای این منظور طراحی شده است قرار داده می شود. فرایند حسابرسی بیمه، رسیدگی و ارزیابی دفاتر قانونی و اسناد مالی کارفرمایان به منظور شناسایی نیروی کار و اجرای دستورالعملهای پرداختی به آنها است. در واقع تامین حقوق حق بیمه در حسابرسی بیمه هدف اصلی است.
کاربرگ حسابرسی بیمه
تکمیل کاربرگهای حسابرسی اهمیت بسیار زیادی در حسابرسی بیمه دارد. آشنایی با کاربرگ حسابرسی بیمه و پرکردن آن به شکل صحیح از بروز مشکلات جدی در هنگام حسابرسی جلوگیری میکند. به همین دلیل حسابداران، صاحبان مشاغل و کارفرماها باید اطلاعات کافی در مورد این کاربرگها داشته باشند.
کاربرگ حسابرسی بیمه در دسته کاربرگهای محاسباتی قرار میگیرد که از آنها معمولاً برای تائید و اثبات صحت و درستی حسابها استفاده میشود. کاربرگهای حسابرسی بیمه، در واقع اسنادی به شکل فایلهای اکسل مخصوص هستند که توسط موسسه حسابرسی تأمین اجتماعی طراحی میشوند و در اختیار شرکتها قرار میگیرند.
کاربرگ حسابرسی بیمه در واقع راه ارتباطی بین مدارک کارفرما و گزارش حسابرسی میباشد. کاربرگ ابزار مفیدی برای حسابرسان میباشد و در آن اطلاعات جمعآوری شده و اعمالش ثبت میشود. کاربرگهای حسابداری میتواند به صورت مختلفی مانند مغایرت های بانکی، چارتهای سازمانی باشد و در آن تمام اطلاعات حسابرسی ثبت شده باشد، در نهایت شما در کاربرگ حسابرسی گزارش اظهارات حسابرس را خواهید دید.
معرفی و نحوه استفاده از کاربرگهای بازرسی دفاتر
کاربرگ شماره یک
این کاربرگ حسابرسی بیمه جهت ثبت حقوق و مزایایی که در لیست آنها به شعبه ارسال شده و بررسی و تعیین تکلیف اقلامی که کارفرما طی لیست ارسالی خود ابراز نموده مورد استفاده قرار میگیرد.
در بالای کاربرگ به ترتیب نام شرکت، سال مورد رسیدگی، نام سرفصل مورد رسیدگی از دفتر معین یا کل براساس اظهارنامه مالیاتی و جدول مربوطه یا تراز آزمایشی شرکت، ردیف اظهارنامه مالیاتی یا ردیف مربوط به سرفصل ترازآزمایشی، کد کارگاهی تامین اجتماعی و نام شعبه یا نمایندگی لیست ارسالی کارفرما نوشته میشود.
- ستون(1)- شماره سند: در این ستون شماره سند درج میگردد.
- ستون(2)- تاریخ سند: در اینس تون تاریخ سن درج میگردد.
- ستون(3)- شرح سند: در این ستون در مقاب شماره و تاریخ سند توضیحات لازم جهت هرچه روشنتر شدن موضوع پرداخت، از جمله تعداد بیمه شدگان، ماه مربوط به پرداخت حقوق و مزایا و… درج میشود.
- ستون(4)- مبلغ طبق سند: در این ستون و در مقابل شرح هر سند، مبلغ حقوق و مزایا و یا قسمتی از آن که لیست آن به سازمان ارسال شده است، ثبت میشود.
- ستون(5)- جمع کل حقوق و مزایای مشمول طبق لیست ارسالی: در این ستون و در مقابل هر ماه جمع کل مبلغ حقوق و مزایای مشمول طبق لیست مربوطه درج میشود.
- ستون(6)- مشخصات اظهارنامه یا برگ پرداخت: در این ستون به ترتیب شماره و تاریخ اظهارنامه یا برگ پرداخت مربوط به هر ماه نوشته میشود و در صورت ناخوانا بودن شماره و تاریخ اظهارنامه یا برگ پرداخت باید به آن اشاره کرد.
- ستون(7)- 20% حق بیمه سهم کارفرما و 3% بیمه بیکاری: در صورتی که حق بیمه سهم کارفرما و بیمه بیکاری از جمله اقلام تشکیل دهنده هزینه سند حقوق و مزایا باشد، رقم مربوطه در این ستون ثبت میشود.
- ستون(8)- اقلام غیر مشمول طبق لیست: در این ستون و در مقابل هر ماه اقلام غیر مشمول مندرج در لیست ارسالی به شعبه درج میگردد. بدیهی است همواره جمع ارقام ستونهای5، 7 و 8 برابر با رقم ستون 4 خواهد بود.
- ستون(9)- ملاحظات: چنانچه توضیحی جهت روشنتر شدن موضوع سند ضروری باشد، در این ستون نوشته میشود.
کاربرگ شماره دو
از این کاربرگ جهت ثبت کلیه پرداختهایی که صورت آنها به سازمان ارسال نشده است و باید توسط بازرس دفاتر استخراج گردد، استفاده میشود و تکمیل قسمت بالای کاربرگ همانند کاربرگ شماره یک میباشد.
ستون(1)و(2): در این ستونها به ترتیب شماره و تاریخ اسناد حسابداری درج میگردد.
ستون(3)- شرح سند: توضیحات لازم از متن و ضمائم سند مانند نام و نامخانوادگی دریافتکنندگان وجه، مدت کارکرد، مشخصات قراردادها و به طور کلی اطلاعاتی که دستیابی به آن مقدور بوده و جهت اقدامات بعدی قابل استفاده است در این ستون درج میگردد.
ستون(4)- مبلغ طبق سند: مبلغ سند یا قسمتی از سند که لیست آن به سازمان ارسال نشده است در این ستون و ریز آن با توجه به مشمول و یا غیر مشمول بودن حسب مورد در ستونهای 5 یا 6 درج میگردد.
ستون(5)- مشمول: از این ستون برای درج اقلام مشمول به ترتیب زیر استفاده میشود:
ستون حقوق، دستمزد و مزایای افرادی ثبت میشود که لیست مربوطه به سازمان ارسال نشده باشد.
ستون قرارداد دستمزدی که در آن پرداختی به اشخاص حقیقی و حقوقی که عملیاتی را به صورت مقاطعه انجام دادهاند و تهیه مصالح به عهده کارفرما بوده است و یا کار به صورت دستمزدی انجام شده و ماده (38) قانون و تبصره الحاقی ذیل آن در مورد آنها رعایت نشده است و مبالغی که بدون عقد قرارداد به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت میشود، در این ستون ثبت میگردد.
ستون دستمزد و مصالح که پرداختهای شرکت مورد رسیدگی به اشخاص حقیقی و حقوقی که عملیاتی را به صورت مقاطعه انجام دادهاند و تهیه مصالح به عهده مقاطعه کار بوده است و یا کار صرفا خدماتی با تجهیزات و ابزار مکانیکی متعلق به مقاطعه کار انجام شده و ماده (38) قانون و تبصره الحاقی ذیل در آن رعایت نشده است و مبالغی که بدون عقد قرارداد به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت میشود، در این ستون ثبت میگردد.
تبصره: در صورت عدم وجود و یا عدم ارائه قرارداد فیمابین شرکت مورد رسیدگی و دریافت کننده وجه، ذکر موضوع در ستون توضیحات مقابل مبلغ استخراجی الزامی است.
ستون(6) –غیرمشمول: در این ستون اقلام غیر مشمول ثبت میشود.
ستون(7) –توضیحات: در این ستون اطلاعات تکمیلی لازم درج میشود.
کاربرگ شماره سه
کاربرگ حسابرسی بیمه شماره سه مربوط به ریز اسناد حسابداری قراردادهای مقاطعهکاری (پیمانکاری) است، که واگذارندگان کار مطابق ماده (38) قانون و تبصره الحاقی به آن کسر سپرده بیمه و اخذ ردیف پیمان شدهاند.
این کاربرگ حسابرسی بیمه شامل سه بخش اطلاعات کاربرگ، اطلاعات قرارداد و اطلاعات اسناد دفاتر قانونی است. اگر واگذارندگان کار، لیستهای مربوط به قرارداد مقاطعهکاری و پرداخت حق بیمه را مطابق با ماده(28) قانون ارائه کرده و همچنین نسخه قرارداد منعقده را به شعبه مربوطه ارسال کرده باشند، نیازی به ثبت اقلام مذکور در کاربرگ شماره دو نیست. لذا بازرس دفاتر این اسناد را در کاربرگ شماره سه ثبت میکند.
بخش مشخصات و اطلاعات کاربرگ
در قسمت صدور کاربرگ، نام کارگاه مورد رسیدگی، دوره مورد رسیدگی، نام سرفصل حساب از دفتر معین یا دفتر کل، ردیف اظهارنامه مالیاتی و جدول مربوطه یا ردیف مربوط به سرفصل تراز آزمایشی و تعداد برگ پیوست کاربرگ درج میگردد.
بخش اطلاعات و مشخصات قرارداد
این بخش در اجرای ماده(5) آیین نامه اجرایی تبصره الحاقی ذیل ماده(38) قانون و با بهرهمندی از اختیارات قانونی سازمان در مراجعه به اسناد و مدارک کارفرمایان تنظیم گردیده، اطلاعات و مشخصات قرارداد شامل نام مقاطعه کار، استان، نام شعبه، شماره کارگاه/ ردیف پیمان، شماره و تاریخ قرارداد، مبلغ اولیه قرارداد و الحاقیه، موضوع قرارداد، شماره و تاریخ الحاقیه یا متمم، وضعیت مفاصاحساب اعم از شماره سریال و شماره و تاریخ صدور و مبلغ کارکرد درج میگردد.
بخش اطلاعات اسناد دفاتر قانونی
در این بخش به ترتیب ردیف سطرها، شماره و تاریخ اسناد حسابداری، شرح و مبلغ سند پرداختی به اشخاص ثالث، مبالغ مازاد بر مفاصاحساب یا مبالغ پرداختی، مبالغی که بابت آنها مفاصاحساب ماده(38) قانون اخذ و ارایه گردیده با رعایت سقف ناخالص کارکرد مفاصاحساب و توضیحات ضروری و تکمیلی درج میگردد.
نکاتی که در نحوه پرکردن کاربرگ های بیمه باید به آن توجه کنید
کاربرگهای بیمه از چند کاربرگ مختلف تشکیل میشوند. کاربرگ یک در واقع همان لیستهای ارسالی شرکت به سازمان است. کارشناسان تأمین اجتماعی، خلاصهای دوازده ماهه از جمع حقوق و مزایای ارسال شده به سازمان تهیه میکنند. در اینجا نکته اساسی در دست داشتن رسید دریافت لیست از طریق اینترنت است و شرکتهایی که هنوز به صورت دیسکت لیست حقوق و مزایا را ارسال سازمان ارسال میکنند خلاصه لیست به پرفراژ را باید نگهداری نمایند.
این رسید، شامل اطلاعات مهمی مانند عدد دقیق حقوق و مزایای مشمول، تاریخ ارسال، شماره اظهارنامه و مواردی از این دست است که در اختیار داشتن آن در زمان حسابرسی بیمه اجباری است. نکته دیگری که در نحوه پر کردن است. در صورتی که اینکار به درستی انجام نگیرد، لیست غیر مشمول عیناً به کاربرگ دوم منتقل شده و موجب جریمه 30 درصدی میشود.
نحوه پرکردن کاربرگ حسابرسی بیمه بدون در اختیار داشتن لیستهای ارسالی و رسید آن
یکی از سؤالات پرتکراری که بسیاری از شرکتها در نحوه پر کردن کاربرگ حسابرسی بیمه با آن مواجه میشوند، عدم در دست داشتن رسید یا اصل لیستهای ارسالی است که کاربرگ یک براساس آنها پر میشود. در چنین شرایطی حسابرس، از شما میخواهد تا نتایج فنی لیست براساس جمع ماهانه که توسط شعبه ارائه میشود، را برای حسابرس ارسال کنید. حسابرس نتایج فنی و ریاضی لیست را وارد کاربرگ یک میکند. در اینجا نیز شما موظف هستید تا عدد غیر مشمول را اعلام کنید.
جمع بندی
حسابرسان تامین اجتماعی در زمان حسابرسی تنها مجاز به ورود دفاتر تا بعد از آخرین تاریخ حسابرسی میباشد و اجازه ورود به تاریخهای پیش از آن را ندارند. با انجام حسابرسی بیمهای از سال تعیین شده، با واریز بدهی اعلام شده به خاطر حسابرسی بیمه سال بیمه، تمام بدهیهای ارزیابی شده پیشین حذف شده و تا اتمام سال واحد، بیمه پرداز بدهی به تامین اجتماعی نخواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید