ارسال لیست مالیات حقوق + ویدئو آموزشی

یکی از سامانههای ارزشمندی که در سالهای اخیر توسط سازمان امور مالیاتی شکل گرفت، سامانه مالیات حقوق بود. این سامانه به منظور ارسال لیست مالیات حقوق پرسنل سازمانها ایجاد شد که حسابداران و مودیان مالیاتی برای محاسبه مالیات حقوق کارکنان از آن استفاده کنند. در این مقاله تصمیم داریم که دربارهٔ همهٔ نکات این سامانه صحبت کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
سامانه ارسال مالیات حقوق
در سالهای اخیر، سازمان امور مالیاتی کشور با هدف آسانسازی دریافت اطلاعات مالیات حقوق اشخاص و جلب رضایت مودیان مالیاتی، اقدام به راه اندازی سامانهای به نام سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق کرده است. دسترسی به این سامانه از طریق ورود به سایت سازمان امور مالیاتی کشور انجام میشود. آن دسته از افرادی که قصد ورود به سامانه ارسال لیست حقوق کارکنان را دارند، باید ابتدا در سایت سازمان امور مالیاتی ثبت نام کنند و سپس با نام کاربری و رمز عبور خود به این سامانه وارد شوند.
در سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق همۀ جزئیات و اطلاعات مورد نیاز در مورد پرداخت کننده و دریافت کننده حقوق ذکر میشود و جزئیات مربوط به میزان حقوق و مزایا و مالیاتی که برای آن باید پرداخت شود، در قالب فایلهای الکترونیکی از مودیان مالیاتی دریافت و در سامانه ارسال مالیات حقوق ذخیره میشود. در این راستا مودیان با ارائه اطلاعات در نرمافزاری که سازمان امور مالیاتی ارائه داده، فایل الکترونیکی را تولید و به واحد امور مالیاتی ارائه میدهند. البته که از طریق سیستمهای نرمافزاری هم میتوان این فایلهای الکترونیکی با قالب مورد نظر را تولید کرد.
چه کسانی مشمول ارسال لیست مالیات حقوق هستند؟
کلیۀ اشخاصی که مشمول پرداخت مالیات میشوند، باید مطابق با ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم، لیست مالیات حقوق پرسنل خود را از طریق سامانه مالیات حقوق برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند.
لیست مالیات حقوق پرسنل از جمله تکالیفی است که شرکتها باید به صورت ماهانه از طریق سامانه ارسال مالیات حقوق برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. طبق اطلاعاتی که در بالا ارائه دادیم، اطلاعات حقوق و دستمزد و مبلغهای کسر شده توسط کارفرماها باید در قالب نرم افزار تکمیل شود و از دریافت قبض دارای شناسه قبض و شناسه پرداخت، با مراجعه به هر یک از بانکها پرداخت شود.
ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳
با توجه به تغییرات سامانه دریافت فهرست حقوق و دستمزد در اجرای مقررات بند (ث) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور مقرر شد که محاسبه مالیات حقوق بر عهدۀ سازمان امور مالیاتی کشور باشد. از این رو تغییراتی در ارسال لیست مالیات حقوق به وجود آمده است که با هم آن را بررسی میکنیم.
مطالب مرتبط: مالیات حقوق 1403
طبق تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ محاسبه مالیات حقوق باید توسط سامانه مالیات بر حقوق سازمان امور مالیاتی انجام شود. به علت اینکه ممکن است یک شخص بیشتر از یک مکان مشغول به کار باشد، کارفرما مکلف است اطلاعات مربوط به حقوق و مزایای آن شخص را در کارگاه خود برای سازمان امور مالیاتی ارسال کند و مبلغ مالیات توسط سازمان مشخص شود. در واقع کارفرما باید مطابق با مالیات اعلام شده از سمت اداره امور مالیاتی، آن مبلغ را از مجموع حقوق و مزایای شخص کسر کرده و خالص پرداختی را محاسبه و به کارگر پرداخت کند.
میتوان گفت تفاوتی که در فرآیند جدید ارسال لیست مالیات حقوق بهوجود آمده، این است که حسابداران باید منتظر بمانند که مالیات حقوق توسط سامانه salary محاسبه و اعلام شود و سپس اطلاعات مربوط به مالیات محاسبه شده را در لیست حقوق و دستمزد خود اعمال کنند.
روش های ارسال لیست مالیات حقوق
به دو روش آنلاین و آفلاین میتوان لیست مالیات حقوق را آماده کرد. در ادامه نحوه ورود به سامانه برای ارسال لیست مالیات حقوق را آموزش میدهیم.
ارسال لیست مالیات حقوق آنلاین
- برای ارسال لیست مالیات حقوق و دستمزد، در ابتدا باید وارد سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir شد و از منوی سربرگ سمت راست روی گزینهٔ خدمات اصلی مالیاتی کلیک کرد.
- در منوی نمایش داده شده از میان خدمات، گزینهٔ فهرست مالیات حقوق الکترونیکی را انتخاب کنید.
در این مرحله، توضیحاتی در ارتباط با سامانه ارسال مالیات بر حقوق الکترونیکی ارائه داده شده است که می توانید آن را مطالعه کنید و در پایان، گزینهٔ ورود به سامانه جدید تسلیم لیست حقوق کارکنان را انتخاب کنید.
نکته مهم
به جای طی کردن این مراحل می توانید به صورت مستقیم به سایت http://salary.tax.gov.ir مراجعه کرد.
۳. در این قسمت با وارد کردن اطلاعات خود نظیر نام کاربری و رمز عبور وارد پرتال مالیاتی خود شوید.
۴. پس از ورود به سامانه ارسال لیست مالیات بر حقوق کارکنان، در صورت ثبت لیست حقوق کارکنان با انتخاب گزینهٔ فهرست حقوق از منوی اصلی و از بین گزینههای نمایش داده شده در فهرست حقوق، گزینهٔ فهرست حقوق جدید را انتخاب کنید.

۵. در مرحله بعدی یک فرم نشان داده میشود که دارای فیلدهای مربوط به سال، ماه و نام لیست به عنوان مثال فهرست حقوق بهمن ماه ۱۴۰۳ و حوزه حقوق را تکمیل کرده و در انتخاب نوع لیست که شامل اصلی، الحاقی، اصلاحی انتخاب کرده و نسبت به انتخاب نحوهٔ ثبت لیست، گزینههای شامل بارگذاری بدون ارسال فایل و ارسال فایل متنی و فشرده از طریق نرم افزار salary و کپی از ماه قبل دارد و پس از آن تاریخ ثبت و نحوهٔ پرداخت مالیات به چه صورت را انتخاب و ثبت لیست را بزنید.

اگر حقوق بگیر، کارمند اصلی شما باشد، نوع همکاری را اصلی و در غیر این صورت غیر اصلی را انتخاب میکنیم. در صورتی که غیر اصلی باشد، سامانه براساس جدول نرخ مالیاتی، مالیات بر درآمد حقوق ایشان را محاسبه میکند.
لیست اصلی: وقتی اولین بار برای یک ماه لیست مالیات بر درآمد حقوق ارسال میشود.
لیست الحاقی: زمانی که لیست اصلی ارسال شده ولی حقوق بگیری در لیست ارسال نشده است یا باید به آن اضافه شود.
لیست اصلاحی: زمانی که لیست اصلی ارسال شده، اما نیاز به تصحیح اطلاعات لیست است. در صورت ارسال لیست اصلاحی، لیست قبلی حذف میشود و لیست اصلاحی جایگزین میشود.
تبصره ۱ ماده ۸۶: با توجه به بند ۲ و بند ۸ بخشنامه شماره ۲۰۰/۱۴۰۲/۵ این تبصره موضوعیتی ندارد.
اصلاحی تبصره ۱ ماده ۸۶: این تبصره موضوعیتی در لیست مالیات حقوق ندارد.
تبصره ۲ ماده ۸۶: با توجه به بند ۲ و بند ۸ بخشنامه ۲۰۰/۱۴۰۲/۵ این تبصره موضوعیتی ندارد.
اصلاحی تبصره ۲ ماده ۸۶: این تبصره موضوعیتی در لیست مالیات حقوق ندارد.
با اتمام این مراحل می توان از بخش فهرست حقوق و لیست فهرست حقوقها، لیست فهرستهایی که در سامانه ارسال شده است را مشاهده کرد.
ارسال لیست مالیات حقوق آفلاین
در این روش از نرم افزار salary که آخرین نسخه آن در سامانه ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق وجود دارد، استفاده میشود.
1. اطلاعات هویتی را تکمیل میکنیم، اطلاعات کارفرما از طریق گزینه اطلاعات کارفرما و ایجاد، وارد میکنیم و کارفرمای جدید ایجاد میشود. منظور از کارفرما شخصی است که مکلف به ارسال لیست حقوق کارکنان است.
2. برای تعریف اطلاعات کارکنان، باید در ابتدا کارفرما را انتخاب کنیم.
3. بعد از کلیک روی کارفرمای مورد نظر، از طریق گزینه ایجاد، کارکنان را تعریف میکنیم.
4. بعد از تعریف کارکنان باید لیست را تعریف و کارکنان را به آن ارتباط دهیم.
5. برای تعریف لیست حقوق، کارفرما را مشخص و اطلاعات لیست را درج میکنیم و سپس وارد مرحله بعدی میشویم.
6. بعد از تعریف لیست و زدن گزینۀ مرحله بعدی، وارد لیست کارکنان میشود. در این قسمت باید کارکنان لیست را انتخاب و با ذخیره موقت کارمندان وارد مرحله بعدی لیست میشویم.
7. در مرحله بعدی کارکنان انتخاب شده در لیست را نشان میدهد که با دوبار کلیک کردن، اطلاعات حقوقی ایشان را میتوان وارد کرد.
8. تمام اطلاعات حقوقی کارکنان را در کادرهای مربوطه درج کرده سپس ذخیره اطلاعات حقوق را میزنیم و بعد از آن گزینۀ مرحله بعدی را میزنیم.
9. اطلاعات خلاصه لیست را مانند روش آنلاین درج میکنیم، سپس ذخیره خلاصه لیست و بعد از آن مرحله بعدی را میزنیم.
10. در این مرحله اطلاعات را به صورت ریز کارکنان چک میکنیم و در صورت اطمینان از درستی اطلاعات مرحله بعدی را میزنیم.
11. سپس نرم افزار آماده استخراج فایل میشود.که برای ساخت فایل باید مسیر به نرم افزار بدهیم.
12. در این مرحله نرم افزار سه فایل با پسوندهای میسازد که با مراجعه به سامانه ارسال لیست مالیات بر درآمد حقوق، باید آن را بارگذاری کرد.
13. در سامانه ارسال مالیات بر درآمد حقوق، در مرحله ایجاد لیست حقوق جدید فایلها را بارگذاری میکنیم. بدیهی است که نحوه ثبت لیست را ارسال فایل انتخاب میکنیم.
14. فایلهایی که بارگذاری شده، در مدت چند دقیقه پردازش میشوند و در صورت تایید، میتوان لیست را در فهرست لیستها مشاهده و از طریق عملیات لیست آن را تایید نهایی کرد و مانند روش آنلاین قبض صادر و پرداخت کرد.
تفاوت لیست اصلاحی و الحاقی در مالیات حقوق
در ارسال لیست مالیات حقوق سه اصطلاح اصلی، اصلاحی و الحاقی وجود دارد که متفاوت با هم هستند. لیست اصلی مربوط به لیستی است که ارسال شده و تغییر یا ارسال مجدد در آن صورت نگرفته است. اما گاهاً پیش میآید که در ارسال لیست مالیات حقوق؛ به عنوان مثال اطلاعات یک کارمند را اشتباه ارسال کنیم که در این مواقع به سراغ لیست اصلاحی میرویم.
برخی مواقع هم در لیست ارسال شده مواردی ارسال نشده به عنوان مثال اطلاعات حقوق یک کارمند وجود ندارد یا به طور کامل اشتباه است، در این مواقع لیست الحاقی را باید انتخاب کنیم.
مراحل ارسال لیست مالیات حقوق ۱۴۰۳
با توجه به تغییرات سامانه مالیات بر درآمد حقوق در سال ۱۴۰۳، جهت ارسال فهرست حقوق به سامانه باید مراحل زیر طی شود:
- بارگذاری فهرست کارکنان در صفحه عملیات از طریق یکی از روشهای آنلاین، آفلاین و کپی از ماه قبل (در این مرحله، پس از بارگذاری فهرست در سامانه امکان ویرایش و یا حذف فهرست مورد نظر وجود دارد).
- انتخاب گزینهٔ تأیید نهایی (پس از انتخاب این گزینه، امکان اصلاح فهرست مورد نظر وجود ندارد).
- محاسبهٔ مالیات توسط سامانه (مالیات محاسبه شده در صفحه عملیات قابل مشاهده است).
- انتخاب گزینهٔ صدور قبض
- پرداخت مبلغ مالیات مندرج در قبض (پرداخت از طریق یکی از روشهای اعلام شده در قبض امکانپذیر است).
جهت جلوگیری از بروز هرگونه مشکلات احتمالی آتی، پرداخت مالیات بر درآمد حقوق باید صرفاً از طریق سامانه مالیات بر درآمد حقوق و مطابق با مبلغ مالیات محاسبه شده در سامانه که در قبض نیز منعکس میشود، اقدام کرد.
ارسال اشتباه لیست مالیات حقوق
اگر در زمان ارسال لیست مالیات حقوق اشتباهی کردید یا خطایی رخ داد، به صورت مجدد وارد سامانه مالیات حقوق شوید. سپس از بالای صفحه روی گزینۀ فهرست حقوق کلیک کنید که وارد صفحه فهرست حقوق جدید شوید. در مرحله بعدی از قسمت نام لیست اصلی، ماهی که در ارسال لیست مالیات حقوق آن اشتباهی رخ داده را انتخاب و اصلاحهای آن را انجام دهید.
مهلت ارسال لیست مالیات حقوق
طبق ماده ۸۵ قانون مالیاتهای مستقیم کارفرمایان یا اشخاصی که حقوق میدهند، هنگام پرداخت حقوق یا تخصصی آن وظیفه دارند که مالیات تعلق گرفته را برحسب درآمد مشمول مالیات سالانه و پس از کسر معافیتهای قانون (معافیت ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم) و طبق جدول نرخ مالیات حقوق سالانه براساس نرخ تعیین شده در ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم محاسبه و کسر کنند. سپس ظرف یک ماه فهرستی شامل نام و نشانی حقوق بگیران و مقدار آن به ناحیه مالیاتی محل پرداخت ارائه دهند و در ماههای آتی فقط تغییرات را انجام دهند.
تغییرات ارسال دیسکت مالیات حقوق در سامانه جدید

در تغییرات جدید ارسال دیسکت مالیات حقوق در سامانه امور مالیاتی، مطابق با بند ۳ تبصره ۱۵ قانون بودجه، فرآیند محاسبه مالیات از دست شرکتها خارج شده و به سامانه مالیات بر درآمد حقوق سازمان امور مالیاتی واگذار شده است. این تغییرات به معنای بهروزرسانی عمدهای در نحوه ارسال دیسکتهای مالیات حقوق برای شرکتها است.
در فرآیند قبلی، شرکتها مسئول محاسبه مالیات بر حقوق بودند، دیسکت دارایی را تهیه میکردند و پس از بارگذاری آن در سامانه مالیات، پرداخت را انجام میدادند.
روش قدیم: محاسبه مالیات با حقوق، تهیه دیسکت دارایی، بارگذاری در سامانه مالیات بر درآمد سازمان امور مالیاتی، پرداخت.
اما با توجه به قوانین جدید، حالا سازمان امور مالیاتی وظیفه محاسبه مالیات بر درآمد حقوق را برعهده دارد. به این ترتیب، شرکتها همچنان محاسبات حقوق اولیه را انجام میدهند و دیسکت دارایی را تهیه میکنند. اما پس از این مرحله، باید منتظر بمانند که سامانه مالیات، مالیات حقوق را محاسبه و اعلام کند. سپس حسابداران موظفند مالیات محاسبه شده را با محاسبات حقوق تطبیق دهند و پس از آن، مبلغ نهایی را پرداخت کنند.
این فرآیند جدید، به حسابداران کمک میکند که از محاسبات دقیقتری استفاده کنند، اما در عین حال نیاز به صبر و دقت بیشتری برای تطبیق اطلاعات و انجام پرداختها دارد.
روش جدید: محاسبه اولیه حقوق، تهیه دیسکت دارایی، بارگذاری در سامانه مالیات بر درآمد سازمان امور مالیاتی، انتظار برای محاسبه حقوق در سامانه مالیات، دریافت اطلاعات حاوی مالیات محاسبه شده، لحاظ کردن عدد مالیات محاسبه شده توسط دارایی در محاسبات حقوق، پرداخت.
مزایای سامانه ارسال لیست مالیات حقوق
در ادامه مهمترین مزایای سامانه ارسال لیست مالیات حقوق را توضیح میدهیم.
1. کاهش فرار مالیاتی
از آنجایی که سامانه مالیات حقوق تحت نظارت سازمان امور مالیاتی قرار دارد، امکان فرار مالیاتی در این سامانه وجود ندارد.
2. تطبیق اطلاعات
یکی دیگر از مزایای این سامانه امکان تطبیق اطلاعات کاربران مالی و شرکتها با مرکزهای مالیاتی در کشور است. به عبارتی راحت میتوان هویت افراد را در این سامانهها بررسی کرد و تطبیق داد.
3. حفظ حریم خصوصی
بعضی از سامانههای مالیاتی، حقوق و اطلاعات مالی افراد و سازمانها را حفظ کرده و مانع از دستیابی دولت یا دیگران به آن اطلاعات میشوند.
4. گزارشدهی مالیاتی
سیستم ارسال مالیات حقوق شرایطی را برای افراد و شرکت٬ها فراهم میکند که گزارشهای مالیاتی خود را به صورت منظم در زمان تعیین شده ارسال کنند. گزارشهای مالیاتی برای اثبات پرداخت مالیات و انجام تسویههای مالیات کاربرد دارند.
5. صرفهجویی در زمان
با ایجاد سامانه ارسال لیست مالیات حقوق، ارسال مالیات حقوق با سرعت بیشتری انجام میشود. همچنین دیگر نیاز به مراجعه حضوری برای انجام این کار نیست.
جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق
جرایمی که برای عدم ارسال لیست مالیات حقوق برای کارفرمایان و پرداخت کنندگان حقوق در نظر گرفته شده، براساس مادههای ۱۹۷ و ۱۹۹ قانون مالیاتهای مستقیم قابل اجرا است. مهلت ارسال لیست مالیات حقوق هرماه هم طبق ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم تا پایان ماه بعد از پرداخت حقوق یا تخصیص حقوق است.
نکته مهم
براساس ماده ۱۹۷ جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق در زمان تعیین شده برابر با ٪۲ حقوق پرداختنی و بر طبق ماده ۱۹۹ جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق معادل ۱۰٪ مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو و نیم درصد مالیات به ازای هر ماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت است.
جمعبندی
در این مقاله دربارۀ تمام نکات در خصوص سامانه مالیات حقوق صحبت کردیم. چنانچه در خصوص این سامانه سوال یا نیاز به راهنمایی بیشتر دارید، میتوانید از طریق کامنتهای این مقاله با کارشناسان محاسبان در ارتباط باشید.
سوالات متداول
1. مهلت ارسال لیست مالیات حقوق چه زمانی است؟
مهلت ارسال مالیات حقوق تا پایان ماه بعد از پرداخت حقوق یا تخصیص حقوق است.
۲. جریمه عدم ارسال مالیات حقوق چیست؟
جریمه عدم ارسال لیست مالیات حقوق برابر با ۲٪ حقوق پرداختنی است.
۳. جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق چیست؟
جریمه عدم پرداخت مالیات حقوق معادل ۱۰٪ مالیات پرداخت نشده در موعد مقرر و دو نیم درصد و همچنین دو و نیم درصد به ازای هرماه تاخیر در سررسید پرداخت.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید