استاندارد 34000 چیست؟
![استاندارد 34000 چیست؟ 1 استاندارد 34000 چیست](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2024/12/استاندارد-34000-منابع-انسانی-چیست؟.webp)
در علم مدیریت، ابزارهای مختلفی برای شناسایی موانع در سازمانها ارائه شده است. استاندارد 34000 یکی از آنها است که در سالهای اخیر مورد توجه سازمانها قرار گرفته و با هدف تحلیل و بررسی سیستم منابع انسانی سازمانها کاربرد دارد. در این مقاله هرآنچه درباره مدل ۳۴۰۰۰ منابع انسانی باید بدانید را آوردهایم.
استاندارد مدیریت منابع انسانی
استاندارد 34000 منابع انسانی مدلی جامع و کامل برای ارزیابی و آسیبشناسی فرآیندها و نتایج مدیریت منابع انسانی است و میتواند در سازمانها مزیت رقابتی ایجاد کند. در این استاندارد، مدل فیلیپس، مدل بلوغ قابلیتهای منابع انسانی و مدل سرمایهگذاری انسانی جای داده شده است. ایزو ۳۴۰۰۰ منابع انسانی از سال ۲۰۱۰ به بعد با هدف ارزیابی و ارتقای سیستم منابع انسانی در سازمانها کاربرد دارد.
مدل استاندارد ۳۴۰۰۰ منابع انسانی
مدل استاندارد 34000 یک مدل یکپارچه و جامع برای مدیریت منابع انسانی سازمان است. این مدل شامل ۱۴ فرآیند و ۱۲ نگرش است که در ۵ سطح بلوغ سازمانی طراحی شدهاند. علاوه بر این، این مدل شامل ۱۱۴ معیار برای روشهای منابع انسانی مبتنی بر داده است.
۱۴ سطح بلوغ سازمانی را در مدل استاندارد 34000 منابع انسانی در جدول زیر مشاهده میکنید.
![استاندارد 34000 چیست؟ 2 استاندارد 34000 منابع انسانی](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2024/12/استاندارد-34000-منابع-انسانی-چیست؟-watermark-2-1024x683.webp)
نگرش ۱۲ گانه این مدل منابع انسانی شامل موارد زیر میشود که در جدول مشخص کردهایم.
![استاندارد 34000 چیست؟ 3 استاندارد 34000 منابع انسانی](https://mohaseban.org/wp-content/uploads/2024/12/استاندارد-34000-منابع-انسانی-چیست؟-watermark-1-1-1024x683.webp)
بررسی سطوح مختلف استاندارد ۳۴۰۰۰ منابع انسانی
استاندارد 34000 مدیریت منابع انسانی، ۵ سطح بلوغ دارد. هر سطح بلوغ یک مرحله تکاملی است که سطحی از شایستگیها را برای بهبود منابع انسانی فراهم میکند. هر مرحله از چند فرآیند تشکیل شده و چندین هدف دارد. دستیابی به این هدفها نشان دهنده مؤثر بودن فرآیندها است. وقتی هرکدام از این اهداف محقق میشود، سازمان از نظر بلوغ یک مرحله رشد میکند و وارد مرحلهٔ بعدی میشود.
۱. سطح پراکنده
در سطح پراکنده سازمان کار مستمری ندارد و اقدامات منابع انسانی پراکنده، بیثبات، غیر مستمر و غیر مرتبط به همدیگر است. سازمانهایی که در این سطح قرار دارند، در حفظ نیروی انسانی مشکلات مختلفی دارند. در این سازمانها فرآیندهای مدونی تدوین نشده و افراد شایستهای برای انجام آن وجود ندارد. یکی از اصلیترین مشکلات سازمانها در این سطح، کمبود نیروی با استعداد است. مدیران این سازمانها اهل آموزش و یادگیری نیستند و آموزشهای موجود در این سازمانها، آموزشهای اجباری است. مسیر حرفهای برای استخدام و برای مسیر شغلی کارکنان تعریف نشده است. در سطح پراکنده تنها اقداماتی مانند ورود و خروج پرسنل، کارکرد ماهانه، قرارداد، بیمه، مرخصی و اضافه کاری انجام میشود.
۲. سطح مقدماتی
در سطح مقدماتی، پایهای برای برای فرآیندهای منابع انسانی تعریف میشود. مدیران و سرپرستان سازمان باید مشکلات موجود در سازمان مانند حقوق و مزایا، تعریف شغل و … حل کنند که بتوانند وارد سطح مقدماتی شوند و فضای سازمان را برای برنامهریزی منابع انسانی آماده کنند. در این سطح، طراحی ساختار سازمان در سطح کلان و تفصیلی، تجزیه و تحلیل شغلی و طبقهبندی شغلی، جذب نیروی جدید، حقوق و مزایا و برنامهریزی منابع انسانی انجام میشود.
۳. سطح میانی
هر قدمی که سازمانها در راستای بلوغ برمیدارند باید هم راستا با اهداف استراتژیک سازمان باشد و همه اقدامات یکپارچهسازی شود. در سطح میانی سازمانها با روابط کاری و سلامت جامع منابع انسانی، آموزش، یادگیری، به اشتراکگذاری دانش، مدیریت عملکرد کارکنان، پاداش و سیستمهای اطلاعاتی منابع انسانی، مزیت رقابتی ایجاد میکنند.
۴. سطح پیشرفته
در سطح پیشرفته سازمان از تواناییها وشایستگیهای ایجاد شده در سطوح قبل، بهره میبرد. شایستگی در منابع انسانی به ترکیبی از مهارتهای تکنولوژی و تولیدی اشاره دارد که منجر به تولیدات شرکت و ایجاد مزیت رقابتی در بازار برای شرکت است. در این سطح سازمان میتواند قابلیت و عملکرد را به صورت کمی اندازهگیری و مدیریت کند. از آنجایی که سازمان توانسته شایستگیهایی در خصوص اهداف شرکت کسب و اندازهگیری کند، قابلیت پیشبینی نتایج را هم دارد.
۵. سطح بهینه
در سطح بهینه سازمان به دنبال بهبود تمامی فرآیندهای سازمان است و نوآوری و بهبود مستمر در رأس کارهای سازمان قرار دارد. در این سطح به صورت مرتب کارها مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند و قسمتهایی که نیاز به بهبود دارد را تغییر میدهند. فرآیندهایی که در این سطح انجام میشوند، عبارتند از:
- پیشنهاد و نوآوری مداوم
- مدیریت استعدادها و جانشین پروری
- تیمسازی و توانمندسازی تیمها
۶. سطح متعالی
در سطح متعالی، اقدامات منابع انسانی تبدیل به فرهنگ سازمانی میشود و رهبری و استراتژی منابع انسانی در سراسر سازمان جاری است. در این سطح فرآیندهای زیر اجرا میشوند:
- مدیریت فرهنگ
- اخلاق و ارزش سازمانی
- رهبری و برنامهریزی استراتژیک
- منابع انسانی.
۵ اصل استاندارد 34000 منابع انسانی
استاندارد 34000 ایزو منابع انسانی در برگیرندهٔ همهٔ فعالیتهای منابع انسانی است. این استاندارد به سازمانها کمک میکند که سیستم یکپارچهای برای تحقق اهداف سازمان ایجاد کنند. این مدل بر ۵ فرض اساسی طراحی شده است:
- سطوح بلوغ سازمان با عملکرد مالی و تجاری سازمان ارتباط مستقیم دارد و مزیت رقابتی ایجاد میکند.
- سطوح بلوغ سازمانی باید با استراتژیهای سازمان هماهنگ، قابل اندازهگیری و در معرض بهبود مستمر باشد.
- منابع انسانی یک سرمایه تجدیدپذیر هستند.
- سازمان باید روی نوعی از شایستگیهای منابع انسانی تمرکز کند که در راستای شایستگیهای سازمان است. از آنجایی که شرایط همواره در حال تغییر و تکامل است، سازمان باید فرآیندهای منابع انسانی را ارتقا دهد و شایستگیهای جدیدی ایجاد کند.
- سازمان مسئولیت توسعه سرمایههای انسانی را دارد و منابع انسانی مسئول بهرهبردن از فرصتها برای پیشرفت سازمان است. مدیران منابع انسانی و سرپرست تیمها مسئولیت آموزش و ارتقا نیروهای انسانی را دارند.
جمعبندی
در این مقاله استاندارد 34000 منابع انسانی، ۵ سطح بلوغ سازمانی و جزئیات آن را بررسی کردیم که با استفاده از آن، بتوانید یک مسیر بلوغ برای سازمانتان طراحی کنید. مدیریت منابع انسانی، کلیدیترین بخش یک سازمان است و برای اداره کردن آن نیاز به مهارت وجود دارد. برای افرادی که در مسیر مدیر منابع انسانی قرار دارند، پیشنهاد میدهیم که در دورههای جامع منابع انسانی آموزشگاه حسابداری محاسبان شرکت کنید و منابع انسانی را کامل فرا بگیرید که در مسیر مدیریت سازمان موفق و سربلند باشید.
دیدگاهتان را بنویسید