اقلام مشمول بیمه؛ چه مواردی از پرداخت حق بیمه معاف هستند؟
اقلام مشمول بیمه
هرکدام از ما فرقی نمیکند در مقام کارگر یا در مقام کارفرما، همیشه به میزان مزایای قابل استفاده در قبال پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی فکر کردهایم. برای دانستن این موضوع در ابتدا باید بدانیم که نحوه محاسبه مزایای قابل استفاده بیمه به چه مسائلی مرتبط است. در واقع سازمان تامین اجتماعی به میزان مبلغی که از جانب هر بیمه شونده دریافت مینماید، بیمه شونده را مشمول دریافت خدمات خود مینماید؛ که مبلغ دریافتی از هر بیمه شونده باتوجه به اقلام مشمول بیمه هر شخص مشخص میشود. پس برای اینکه متوجه شویم میزان حمایت ما از سوی سازمان تامین اجتماعی تا چه حد خواهد بود باید اقلام مشمول بیمه را بشناسیم.
شناخت اقلام مشمول بیمه
در بحث ارسال لیست بیمه برای اشخاص، بعضی از اقلام مشمول بیمه و بعضی غیر مشمول بیمه میباشند. در این بین شناختن اقلام غیر مشمول بیمه راحتتر از شناخت اقلام مشمول است. طبق بخشنامه شماره 5 درآمد، اقلام زیر از پرداخت حق بیمه معاف بوده و جزو اقلام مشمول بیمه نیستند.
1. بازخرید ایام مرخصی
چنانچه کارگر از میزان مرخصی استحقاقی خود استفاده نکرده باشد، میتواند نسبت به دریافت مبلغ بازخرید ایام مرخصی خود از کارفرما اقدام نماید. این مبلغ جزو اقلام مشمول بیمه نبوده و نباید بابت آن حق بیمهای پرداخت نمود.
2. کمک عائله مندی
کمک عائله مندی یا همان حق اولاد برای همه اشخاص نیازی به محاسبه حق بیمه ندارد و جزو اقلام مشمول بیمه نیست؛ به شرطی که براساس ماده 86 قانون تامین اجتماعی محاسبه و پرداخت گردد.
این ماده قانونی دارای 2 شرط میباشد: اول آنکه فرد بیمه شده حداقل دارای 720 روز سابقه بیمه باشد که البته در حال حاضر برای این شرط 30 روز پیشنهاد شده است و ممکن است به مرحله اجرایی برسد. دوم آنکه فرزندان او زیر 18 سال سن داشته باشند یا منحصرا به تحصیل اشتغال داشته و یا معلولیت ذهنی یا جسمی داشته باشند.
نحوه محاسبه آن نیز 3 برابر حداقل مزد روزانه مصوب اداره کار در هر سال به ازای هر فرزند میباشد.
3. هزینه سفر و فوق العاده ماموریت
هزینه پرداخت به پرسنل تحت عنوان حق ماموریت که حداقل آن به ازای هر روز ماموریت یک روز مزد ثابت روزانه شخص میباشد جزو اقلام مشمول بیمه نبوده و نیازی به پرداخت حق بیمه برای این قسمت از پرداختی نیست.
4. عیدی (تا میزان حداکثر مصوب اداره کار)
پرداختی عیدی و پاداش پایان سال اگر در چارچوب قانونی پرداخت شود (60 روز مزد ثابت روزانه شخص به شرط آنکه از 90 روز مزد روزانه اداره کار تجاوز ننماید) جزو اقلام مشمول بیمه نبوده و نباید وجهی بابت آن به بیمه پرداخت گردد.
به عنوان مثال در سال 1402 اگر مزد ثابت روزانه شخصی مبلغ 5,000,000 ریال باشد، مبلغ عیدی وی 300,000,000 ریال میباشد. اما حداکثر عیدی سال 1402 مبلغ 90 روز مزد روزانه اداره کار یعنی 1,769,428 ریال است که میشود 159,248,520 ریال. پس نهایتا تا این مبلغ جزو اقلام مشمول بیمه نمیباشد.
5. سنوات پایان خدمت
حق سنوات یا بهتر بگوییم مزایای پایان خدمت مبلغی است که در پایان هر قرارداد به کارگر تعلق میگیرد و مبلغ آن به ازای یک سال کار کامل، 30 روز مزد ثابت روزانه کارگر میباشد و نیازی به محاسبه و پرداخت حق بیمه ندارد.
6. حق مسکن و بن و خوار و بار در ایام بارداری
7. حق شیر
8. نهضت سوادآموزی
9. حق التضمین خسارت اخراج
10. پاداش افزایش تولید
این پاداش در شرایطی جزو اقلام مشمول بیمه قرار نمیگیرد که بابت آن از اداره کار محل کار مجوز پرداخت پاداش افزایش تولید اخذ شده باشد و صرفا کارفرما نمیتواند به دلخواه خود مبلغی را تحت عنوان افزایش تولید پرداخت نماید و بیمه آن را نپردازد.
حق بیمه پاداش افزایش تولید
11. پاداشهای مناسبتی
درست است که دیگر موارد، همگی اقلام مشمول بیمه محسوب میشوند اما در تفکیک همین موارد هم باید حتما مواردی را درنظر گرفت تا از امکان اشتباه جلوگیری شود.
یکی از مهمترین مباحث مرتبط به حقوق و دستمزد 1403 بحث عنوان جدیدی بود که امسال به تازگی مطرح شد یعنی همان حق تاهل؛ در تعیین حقوق و دستمزد 1403 مبلغ ماهیانه 5,000,000 ریال بابت حق تاهل در نظر گرفته شده است که به افرادی دارای همسر باید پرداخت گردد. در ابتدای معرفی این عنوان حقوقی مباحث زیادی در مورد مشمولیت بیمه یا غیر مشمول بودن آن برای بیمه عنوان شد و در اکثر موارد حق تاهل با حق عائله مندی مقایسه میشد و تصور میگردید مانند آن معاف از مالیات باشد.
دوره آموزش حقوق و دستمزد
بیشتر این تصور غلط، از آنجایی حاصل میشد که حق عائله مندی در بخش دولتی برای همسر پرداخت میگردد در صورتی که در قانون تامین اجتماعی به صراحت ذکر شده که حق عائله مندی همان حق اولاد است پس حق تاهل در بخش خصوصی که تا بحال وجود نداشته است و جدید به حقوق کارگران اضافه گردیده است با عائله مندی بسیار متفاوت بوده و مطابق با آخرین اطلاعیه سازمان تامین اجتماعی، مشمول کسر و پرداخت حق بیمه قرار میگیرد.
محاسبه حق بیمه اقلام مشمول بیمه
چنانچه فرد در محل کار خود مشمول قوانین اداره کار بوده و کارفرما طبق ماده 148 قانون کار ملزم به بیمه نمودن کارگر باشد محاسبات حق بیمه وی به صورت زیر انجام میشود.
در وهله اول میبایست اقلام مشمول بیمه برای شخص مشخص گردد. این اقلام شامل حقوق ماهانه و بعضی از مزایای حقوق شخص میباشد که در این مرحله به بررسی اقلام مشمول بیمه مزایای حقوق اشخاص میپردازیم.
در بحث اقلام مشمول بیمه در قسمت مزایا، مزایای روزانه در اکثر کارگاهها همچون حق مسکن، حق بن و خوار و بار، حق جذب، حق مسئولیت، حق سرپرستی، اضافه کاری و… همگی مشمول بیمه هستند و در مقابل، حق اولاد و حق ماموریت مشهورترین مزایای غیرمشمول در زمینه بیمه هستند.
در وهله دوم پس از آنکه اقلام مشمول بیمه مشخص شدند، باتوجه به حقوق مشمول بیمه، محاسبات انجام میشود که محاسبه بیمه شامل دو قسمت میشود:
1. قسمت اول، حق بیمه سهم کارگر که 7% از جمع اقلام مشمول بیمه میباشد.
2. قسمت دوم، 23% از جمع اقلام مشمول بیمه که حق بیمه سهم کارفرماست که خود به دو بخش 20% بیمه سهم کارفرما و 3% بیمه بیکاری تقسیم میشود.
بنابراین کارفرما در مجموع سهم خود و کارگر باید 30% از اقلام مشمول بیمه حقوق کارگران خود را به بیمه پرداخت نماید. کارفرما برای ارسال لیست بیمه پرسنل خود تا پایان ماه بعد فرصت ارسال لیست و پرداخت حق بیمه کلی نسبت به اقلام مشمول بیمه را دارد.
جمع بندی
با توضیحات ذکر شده باید دقت کنیم که کدوم یک از آیتمهای حقوق اشخاص جزو اقلام مشمول بیمه و کدامیک جزو اقلام غیرمشمول بیمه هستند تا در محاسبات خود دچار اشکال و خطا نشویم.
چراکه در صورت اشتباه پرداختی چنانچه کمتر از حق بیمه واقعی پرداخت کرده باشیم مشمول جریمه قرار میگیریم و چنانچه بیشتر پرداخت کرده باشیم دچار دردسر اثبات اشتباه و درخواست استرداد وجه میشویم. پس برای جلوگیری از این دردسرها لازم است اقلام مشمول بیمه را به درستی بشناسیم تا بتوانیم محاسبات درستی انجام و ارائه کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام، آیا مبالغ مربوط به شارژ بن کارت های پرسنل مشمول بیمه برای صدور مفاصا حساب بیمه پیمان می شود؟ یعنی این مبالغ در ضریب ۱۶/۶۷ تامین اجتماعی جهت محاسبه بدهی پیمان می شود؟
سلام
اگر منظورتون این هست که در زمان دریافت مفاصا حساب از بدهی شما کسر میگردد بستگی به این دارد که در لیست های بیمه آن را ابراز کرده باشید
در صورتی که منظور دیگری دارید، واضح تر بیان کنید
سلام
مرسی از مطالب مفیدتون .
آیا بن خرید کالا مشمول بیمه میباشد ؟
سلام
سپاس از نظرتون
در صورتی که این بن به صورت ترمیم حقوق به پرسنل پرداخت گردد می تواند مشمول بیمه شود
درود وعرض ادب. موارد ایاب ذهاب نقدی و حق سنوات که ماهیانه جز حقوق و مزایا پرداخت میگردد شامل بیمه می باشد یا خیر؟
سلام
بله هر دو مورد مشمول پرداخت حق بیمه میباشند.
سلام
ممنون بابت مطالب مفیدی که تهیه نمودید
اگه امکان داره مواردی را هم که مشمول مالیات نمیشود ارسال نمایید
سلام حق عائله مندی 500 هزار تومانی که امسال اضافه شده است مشتمل بیمه هست یا خیر؟
سلام
حق تاهل مشمول بیمه می باشد.
سلام عرض ادب و تشکر از مطلب مفید و بیان خوبتون،خیلی مفید بود
ممنون از ارایه مفید و قابل فهمتان