سال مالی چیست؟
در حسابداری به دوره مالی که مدت آن یک سال باشد سال مالی گفته میشود؛ که معمولا از ابتدای فروردین ماه آغاز میشود و تا 29 اسفند همان سال ادامه دارد. به عبارت دیگر، سال مالی (دوره مالی) دورهای است که برای محاسبه وضع مالی سالیانه در شرکتهای گوناگون کاربرد دارد.
آغاز دوره مالی در هر شرکت ممکن است با شرکت دیگر تفاوت داشته باشد ولی همیشه مدت زمان سال مالی ۱۲ ماه است. برای اشاره به سال مالی، همواره به تاریخ پایان یافتن اشاره میشود. مثلا دوره مالی منتهی به 1403/12/29 یا دوره مالی منتهی به 29 اسفند 1403. بنابراین نیازی نیست گفته شود دوره مالی از اول فروردین تا آخر اسفند.
گزارش میان دورهای به چه معنا است؟
طبق قوانین موجود، در پایان هر سال مالی حسابداران و شرکتها موظف به ارائه صورتهای مالی و تحویل اظهارنامه عملکرد هستند و همان طور که میدانید اشخاص حقیقی تا 3 ماه بعد از پایان دوره مالی و اشخاص حقوقی تا 4 ماه بعد از پایان دوره مالی مکلف هستند که اظهارنامه مالیاتی خود را ارسال کنند.
به عنوان مثال اگر سال مالی از اول فروردین سال 1403 تا 29 اسفند 1403 باشد اشخاص حقیقی تا 1403/03/31 و اشخاص حقوقی تا 1403/04/31 مهلت دارند اظهارنامه مالیاتی و دفاتر سال 1402 خود را تحویل سازمان امور مالیاتی دهند.
زمانی که نیاز به اطلاعات دقیقی از وضعیت سود و زیان شرکت وجود داشته باشد، گزارشهای مالی تهیه میشوند. گزارشهای مالی اطلاعاتی نظیر فروش، نحوه تولید، خرید مواد اولیه، تولیدات شرکت و افزایش سرمایه را در برمیگیرد. این گزارشها در بازههای کوتاهتری تهیه میشوند و به آنها گزارشهای میاندورهای گفته میشود. این گزارشها معمولا در دورههای سه، شش و نه ماهه منتشر میشوند.
آغاز و پایان سال مالی
روز آغاز دوره مالی در کشورهای مختلف بنا بر آغاز سال یا زمان دلخواه متفاوت است. به عنوان مثال در ایران آغاز سال مالی برابر است با آغاز سال شمسی یعنی در فروردین ماه و در کشورهای دیگر نیز هر کسب و کار یک دوره مالی دارد که برای پرداخت و هماهنگی عملیات داخلی و همچنین عملیات مالی با دولتها به عنوان نقطهی مبدأ در نظر گرفته میشود.
همچنین در کنار اینکه سال مالی توسط دولت ها تعیین می شود، آغاز سال مالی در هر شرکت ممکن است با شرکت دیگر تفاوت داشته باشد ولی همیشه مدت زمان سال مالی 12 ماه بوده و میتوانند دوره مالی و تاریخ آغاز دلخواه و منحصر به فرد خود را داشته باشند. در صورتی که روز آغاز سال مالی فروردین باشد، روز پایان سال مالی 29 اسفند خواهد بود یا اگر پایان دوره مالی 31 شهریور باشد، دوره مالی اول مهر باید شروع شود.
نکته مهم
بنابراین میتوان گفت قانونی برای شروع و پایان یک سال مالی وجود ندارد.
نکاتی مهم درباره دوره مالی
1. رایج ترین دوره مالی 12 ماهه است.
2. تمامی شرکتهای سهامی عام موظفند گزارشات میان دورهای سه ماهه تهیه کنند.
3. در صورتی که فعالیت سازمانها در پایینترین سطح ممکن قرار دارد، بهتر است دوره مالی بسته شود.
4. شرکتها موظفند ترازنامه و حساب صورت سود و زیان خود را سال به سال تنظیم نموده و آن را به دارایی تسلیم کنند.
5. سازمانها میتوانند در صورت حجم بالای فعالیتها یا کاربردی بودن، گزارشات دوره مالی خود را یک ماهه به پایان برسانند.
تفاوت سال مالی و دوره مالی
معمولاً گزارشهای مالی در زمانی تهیه میشوند که نیاز به اطلاعات دقیقی از وضعیت سود و زیان شرکت وجود دارد. این اطلاعات میتواند شامل فروش و تعین بهای تمام شده و شناسایی سود و تولیدات شرکت و افزایش سرمایهها باشد. در چنین شرایطی گزارشهای صورت مالی در بازههای زمانی کوتاهتری تهیه میشود که در اصطلاح به آنها گزارشهای میاندورهای گفته میشود. این گزارشها میتوانند در دورههای مالی ۳، ۶ و یا ۹ ماهه منتشر شوند.
ولی دوره مالی ۱۲ ماهه همان سال مالی است. گزارشهای مالی یکساله هم یک گزارش بسیار رایج در بین حسابداران است که شامل اطلاعات بسیار جامع و کاملی است.
نتیجه گیری
در این مقاله آموختیم شرکتها برای انجام امور مربوطه و ارائه صورتهای مالی خود بازه زمانی یکسالهای را تعیین میکنند که سال مالی نام دارد.
همچنین آموختیم شرکتها و سازمانهای تجاری ملزم به ارائه صورتهای مالی خود در بازههای زمانی مشخص هستند. این گزارشها میتوانند در بازههای زمانی سه، شش یا نه ماه نیز منتشر شوند که به آنها گزارشات میاندورهای میگویند. و گزارش سالانه شرکتها در بازهای یکساله تهیه میشود.
دیدگاهتان را بنویسید