قوانین مربوط به سن جدید بازنشستگی
اگر عضوی از خانواده بیمه تامین اجتماعی هستید، بهتر است هرسال قوانین بازنشستگی را چک کنید و ببینید این سازمان چه سن و چه شرایطی را برای دوران بازنشستگی در نظر گرفته است. در سالهای اخیر، مجلس شورای اسلامی پیشنهادهایی را در راستای تغییر قوانین بازنشستگی ارائه کرده است که به عنوان یک بیمه شده بهتر است که در مورد آن بدانید و با توجه به سن جدید بازنشستگی برای زندگیتان برنامه ریزی کنید.
چرا سن بازنشستگی افزایش یافت؟
در سالهای اخیر صندوقهای بازنشستگی با مشکلات مالی جدی روبرو بودهاند که سبب شده بود، نتوانند به تعهدات خود در قبال افراد بازنشسته عمل کنند. به همین دلیل با هدف کاهش کسری صندوقهای بازنشستگی تصمیم به اصلاح و تدوین قانون جدید برای سن بازنشستگی گرفتند.
بیشتر بخوانید: حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی 1403
قوانین جدید بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی
مجلس شورای اسلامی در برنامه هفتم توسعه کشور، بندی را پیشنهاد و به تصویب رسانده است که طبق آن، سن بازنشستگی افراد بسته به سابقه خدمت آنها افزایش مییابد. یعنی این افزایش سن بازنشستگی به صورت تدریجی و با احتساب ماههایی به سنوات خدمت افراد صورت میگیرد. قبلا سن بازنشستگی برای آقایان حداکثر ۶۰ سال و برای خانمها حداکثر ۵۵ سال بود. اما بر اساس زمانبندی قانون جدید، سن بازنشستگی در ایران هر سال ۹ ماه افزایش مییابد. این قانون دارای مصوبههای زیر هم است:
- افرادی با سابقه ۲۸ تا ۳۰ سال بیمه، تحت تاثیر قانون جدید قرار نمیگیرند و مطابق روال فعلی در ۲ سال آینده بازنشسته خواهند شد.
- افرادی با سابقه ۲۵ تا ۲۸ سال سابقه بیمه، برای هر سال باقی مانده تا بازنشستگی، باید ۲ ماه بیشتر کار کنند.
- افرادی با ۲۰ تا ۲۵ سال سابقه بیمه، برای هر سال باقی مانده تا بازنشستگی باید ۳ ماه بیشتر کار کنند.
- افرادی با ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه بیمه، برای هر سال باقی مانده تا بازنشستگی باید ۴ ماه بیشتر کار کنند.
- افرادی با کمتر از ۱۰ سال سابقه بیمه، برای هر سال باقی مانده تا بازنشستگی، باید ۵ ماه بیشتر کار کنند.
- حداکثر افزایش اجباری سابقه برای افرادی است که تازه وارد بازار کار شدهاند. آنها باید بیش از ۶۰ ماه سابقه بیمه پرداخت کنند.
بیشتر بخوانید: مشاهده سوابق بیمه با کد ملی
تبصرههای قوانین مربوط به سن جدید بازنشستگی
قانون سن جدید بازنشستگی شامل تبصرههایی هم میشود که توصیه میکنیم حتما با آنها آشنا شوید:
تبصره ۱. اجرای تمام یا بخشی از قوانین ذکر شده در بالا مشروط بر این است که سن فرد بیمه شده در زمان بازنشستگی برای مردان از ۶۲ سال و برای زنان از ۵۵ سال بیشتر نباشد.
تبصره ۲. اصلاحات جدید در قوانین صندوقهای بازنشستگی به استثنای صندوقهایی که حداقل سن بازنشستگی بیمه شدگان آنها از سنین ذکر شده در تبصره (۱) بیشتر است به صورت دائمی اعمال میشود.
تبصره ۳. ایثارگران و افراد مشمول قوانین خاص دارای قوانینی مخصوص به خود هستند که هرگونه افزایش در زمان خدمت بر اساس قوانین تعریف شده برای آنها است.
تبصره ۴. افراد موضوع این حکم با رضایت خود و دستگاههای ذیربط میتوانند بدون نیاز زمانهای مذکور در بندهای ۲ تا ۵ بالا تا سقف سن تبصره (۱) حسب مورد به خدمت خود ادامه دهند. خدمت مازاد بر اساس قوانین و مقررات تامین اجتماعی امکانپذیر است.
تبصره ۵. چنانچه برخی از دستگاهها به خدمات کارکنان نیازی نداشته باشند، میتوانند بدون لحاظ قانون سنی مذکور با پیشنهاد بالاترین مقام دستگاه و معاون اول رئیسجمهور براساس قوانین مربوط نسبت به صدور بازنشستگی آنها اقدام کنند.
تبصره ۶. اشخاصی که با تقاضای خود مایل به بازنشستگی زودتر از موعد باشند، بازنشستگی آنها مطابق قوانین مربوطه و بدون رعایت بندهای ۱ الی ۵ بلامانع است. حقوق بازنشستگی این افراد مطابق احکام این سند پرداخت خواهد شد.
قوانین افزایش سن جدید بازنشستگی چه زمانی اجرا میشود؟
وزیر کار، رفاه و تعاون اجتماعی آقای سید صولت مرتضوی درباره زمان اجرایی شدن افزایش سن بازنشستگی گفت:
این قانون در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ اجرا نمیشود و در سال ۱۴۰۵ به اجرا در خواهد آمد. همچنین این طرح مشمول کسانی خواهد شد که ۲۸ سال سابقه خدمت دارند و افرادی که ۲۹ و ۳۰ سال سابقه خدمت دارند مشمول این طرح نمیشوند.
اجرای کامل ماده ۲۹ برنامه توسعه و شرایط جدید بازنشستگی نیاز به تدوین و ابلاغ آییننامههای جدید دارد که این روند احتمالا تا پایان سال ۱۴۰۳ طول میکشد. اصل قانون افزایش سن بازنشستگی از ابتدای سال ۱۴۰۵ اجرایی خواهد شد، اما برخی از جزئیات آن از ابتدای سال ۱۴۰۳ قرار بود به صورت ملاک عمل قرار بگیرد تا زمینه آن را برای اجرای کامل در سال ۱۴۰۵ فراهم کند.
جمع بندی
با توجه به افزایش جمعیت بازنشستهها، کاهش اشتغال و رشد اقتصادی، برای پایدار ماندن سازمان تامین اجتماعی اصلاحاتی در خصوص سن جدید بازنشستگی صورت گرفت. هرچند که باب میل شاغلین نیست، اما برای کاهش کسری صندوقهای بازنشستگی این قوانین اصلاحاتی خورده و قرار است از سال ۱۴۰۵ به صورت کامل اجرایی شود.
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.