مدیریت استراتژیک منابع انسانی چیست؛ اهداف و مراحل اجرای آن
اینکه در چه سازمانی مشغول فعالیت باشید فرقی نمیکند، مدیریت استراتژیک، پایه و اساس تمام کارهایی است که در بخش منابع انسانی انجام میشود و موفقیت سازمان کاملاً به آن بستگی دارد. در این مقاله موضوع مدیریت استراتژیک منابع انسانی و نقش کلیدی آن در سازمانها را بررسی میکنیم.
تعریف مدیریت استراتژیک منابع انسانی
مدیریت استراتژیک منابع انسانی رویکردی جامع جهت همسوسازی سرمایههای انسانی سازمان و اهداف تجاری آن است. وقتی اسم استراتژی منابع انسانی میآید، تمرکز بیشتر سمت اهداف بلند مدت سازمان جلب میشود. استراتژیهای منابع انسانی مشمول مسئولیتهای واحد منابع انسانی از جمله، فرهنگ سازمانی و فرآیندهای آن، برندسازی برای کارفرما، جذب و استخدام نیروهای حرفهای، ارزیابی عملکرد، برنامههای آموزش و توسعه در سازمان، سیستم مزایا و پاداش برای کارکنان میشود.
نقش مدیریت استراتژیک منابع انسانی
مدیریت استراتژیک منابع انسانی (SHRM) سنگ بنای موفقیت سازمان است. برنامهریزی استراتژیک منابع انسانی ترکیبی از شیوههای مدیریت منابع انسانی و اهداف استراتژیک سازمان است. به عبارتی SHRM نقشهٔ راه موفقیت سازمان را ترسیم میکند و از سرمایههای انسانی شاغل درخواست میکنند که در مسیر رسیدن به اهداف سازمان مشارکت کنند و از تواناییهای خود به بهترین شکل استفاده کنند. همسو کردن اهداف منابع انسانی با اهداف استراتژیک سازمان، باعث فرهنگ سازمانی مثبت و کار گروهی میشود.
مراحل اجرای مدیریت استراتژیک منابع انسانی
مدیریت استراتژیک منابع انسانی یکی از کلیدیترین موارد برای پیشرفت سازمان محسوب میشود. در این بخش با مراحل اجرای مدیریت استراتژیک آشنا میشویم.
شناسایی اهداف سازمان
موفقیت مدیریت استراتژیک وابسته به اهداف سازمانی است. بهتر است در جلسههای سازمانی اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را شناسایی کنید و کارکنان را از آن مطلع کنید. زمانی که اهداف را برای کارکنان شرح دهید،عملکرد افراد برای انجام وظایف بالاتر میرود.
ارزیابی مهارت پرسنل
در مدیریت استراتژیک منابع انسانی، ارزیابی مهارت کارکنان برعهدهٔ مدیریت است. باید علاوه بر بررسی مهارت کارکنان، نیازهای آموزشی را در نظر بگیرید که بتوانید استراتژی مؤثری تدوین کنید.
بررسی ظرفیتهای سرمایه انسانی
پس از ارزیابی، نیاز به بررسی ظرفیتهای سرمایه انسانی است. در این مرحله با بررسی ظرفیت کلیهٔ کارکنان و مهارتها آنها، موانع موجود را شناسایی و اهداف و برنامههای کاربردی برای رسیدن به اهداف سازمان تدوین میکنید.
پیشبینی نیازهای سازمان
برای پیشبینی نیازهای سازمان باید پرسشهای زیر را مطرح کنید و طبق پاسخ آنها برای آینده سازمان برنامهریزی کنید.
- آیا عملکرد کارکنان فعلی سازمان سبب رشد سازمان میشود؟
- برای پیشرفت سازمان در آینده، نیاز به چه مشاغلی داریم؟
- برای پیشرفت کارکنان نیاز به یادگیری مهارتهایی است؟
تأمین ابزارهای مدیریت پرسنل
سازمانها بهتر است که برای ورود و خروج کارمندان و ثبت مرخصیها آنها از دستگاههای حضور و غیاب استفاده کنند. این دستگاهها برای محاسبه حقوق و دستمزد کارکنان کاربرد دارد و وقت کارکنان برای ثبت دستی ساعتهای رفتوآمد و مرخصی هدر نمیرود.
اهداف مدیریت استراتژی منابع انسانی
استراتژی منابع انسانی شامل موارد محدودی نیست و موارد متعددی را در برمیگیرد که با هدف ایجاد ارزش در سازمان شروع به پیادهسازی موارد مورد نیاز سازمان میکند. این برنامهها قرار است به فروش محصول، مدیریت بودجه سازمان و رفع نیاز مشتریها، توسعه نیروی کار، پرورش فرهنگ سازمانی و موفقیت سازمان کمک کند. اهداف استراتژیهای منابع انسانی فراتر از وظایف روزمره یا اصول اولیه بخش منابع انسانی شرکت میرود و بر اهداف بلند مدت، توسعهٔ نیروی کار، ایجاد یک فرهنگکاری منسجم، مدیریت تغییر در سازمان متمرکز است، که در ادامه توضیح میدهیم.
۱. فراتر از اصول اولیه منابع انسانی
در حالی که فعالیتهای روزمره بخش منابع انسانی ضروری است، استراتژی منابع انسانی با اولویت دادن به اهداف بلند مدت سازمان، فعالیتهای روزمره و ضروری را هم ارتقا میدهد.
۲. توسعه نیروی کار
در قلب مدیریت استراتژی منابع انسانی یا SHRM تعهد به توسعه نیروی کار قرار دارد. تعهد به نیرویکار تنها جذب نیروی انسانی برای استخدام نیست، بلکه دربارهٔ پرورش مهارتها، استعدادها و استفاده از پتانسیل هر یک از افراد سازمان است. دیدگاهی که در SHRM وجود دارد، ارزشمندی نیروی انسانی برای کسبوکار است.
۳. پرورش فرهنگ منابع انسانی
یکیدیگر از نقشهای SHRM پرورش یک فرهنگ سازمانی است که در آن همهٔ افراد به صورت یکپارچه، با ارزشهای مشترک و در مسیری مشترک کنار یکدیگر کار میکنند.
۴. یکپارچگی اهداف استراتژیک با اهداف سازمان
برای مثال، فرض کنید که قصد دارید پازل حل کنید. تنها در صورتی پازل تمام میشود که همه اجزا در جای مناسب خود قرار بگیرند. این مثال را میتوانیم تشبیه کنیم به نقش SHRM در سازمان که هدفش مطمئن شدن از این موضوع است که هرچیز در جای خود قرار دارد و همهٔ اهداف سازمان با هم همسو هستند. زمانی که سازمانها به شکل سنتی فعالیت میکنند، دیدگاه به سوی وظایف روزمره است. در SHRM، همیشه متخصصان با دقت بررسی میکنند که هر قدمی در منابع انسانی، به اهداف کلی سازمان کمک میکند.
۵. تأثیر بر موفقیت سازمانی
مدیریت استراتژیک منابع انسانی با پیادهسازی شیوههای مختلف به افزایش مشارکت کارکنان، بهرهوری و ارتقا نیروهای سازمانی کمک میکند.
۶. مدیریت حقوق و مزایا
یکی از استراتژیهای مدیریت منابع انسانی در تدوین استراتژی، مدیریت حقوق و مزایا است. برای مدیریت حقوق و مزایا، SHRM تلاش میکند که راهکارهایی برای پاداش به کارکنان برای افزایش انگیزه و در نظر گرفتن حقوق و مزایای مناسب برای جذب نیروهای برتر طراحی کند. همچنین، تعادل بین بودجه سازمان و جذب نیروی جدید را در نظر بگیرد، که سازمان با مشکلات مالی مواجه نشود.
۷. مدیریت تغییر
یکی ترفندهای مدیریت استراتژیک منابع انسانی، کمک به کارکنان برای سازگاری با تغییرات درون سازمانی است. این تغییرات شامل تغییرات ساختاری، تغییرات استراتژی و تکنولوژی میشود. مدیریت میتواند، این تغییرات و قدمهای کوچک این فرآیند را آسان کند.
۸. مدیریت عملکرد
مدیریت استراتژیک منابع انسانی، سیستمهایی را برای ارزیابی عملکرد کارکنان همسو با اهداف سازمان پیادهسازی میکند. در این سیستمها معیارهایی را برای ارزیابی و بهبود عملکرد کارکنان تعیین میکند.
جمع بندی
در این مقاله، نحوهٔ برنامهریزی استراتژیک منابع انسانی را بررسی کردیم. مدیریت استراتژیک منابع انسانی و تدوین سند استراتژی کاری زمانبر است که باید نکات مختلفی را برای تدوین آن در نظر بگیرید و برای تدوین آن کلیهٔ سرمایههای انسانی سازمان را با اهداف سازمان برای یک هدف مشترک آماده کنید که زودتر به اهداف مورد نظر سازمان دست پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید