انواع بیمه تامین اجتماعی

همهٔ ما در مقاطعی از زندگی بهفکر آینده و سرمایهگذاری برای دوران پس از زندگی کاری خود بودهایم. یکی از این راهها، استفاده از طرحها و تسهیلات صندوقهای بازنشستگی و مستمری است که با دریافت مبالغی ماهانه در طی سالهای متمادی، برای بیمهگزاران حمایتهایی را در پایان دوره قراردادی در نظر میگیرند.
صندوق بیمه سازمان تامین اجتماعی به عنوان یکی از صندوقهای حمایتی از کارگران شناخته میشود. این سازمان بهواسطه وظیفهای که برعهدهٔ او گذاشته شده است، سعی کرده برای تمامی اقشار فکر کند که بتواند همگی را در زیر چتر حمایتی خود داشته باشد. به همین دلیل سازمان انواع بیمه تامین اجتماعی را طراحی کرده است که همه اقشار بتوانند با پرداخت حق بیمه خود از مزایای اعلام شده استفاده کنند. همانطور که گفتیم سازمان تامین اجتماعی برای پوشش همهٔ افراد، انواع بیمه تامین اجتماعی را طراحی و اعلام کرده است که میخواهیم برخی از آنان را معرفی کنیم.
انواع بیمه تامین اجتماعی شامل چیست؟
این بیمه سازمان تامین اجتماعی انواع مختلفی دارد که در ادامه مهمترین آنها را بررسی میکنیم.
- خویش فرما
- اختیاری
- کارفرمایان
- اجباری
- بیکاری
- دانشجویی
- زنان خانهدار
- مددجویان کمیته امداد امام خمینی
- حرفه و مشاغل آزاد
- قالیبافان و شاغلان صنایع دستی شناسهدار
- پزشکان و پیراپزشکان
- وکلاً و کارشناسان قوه قضاییه

بیمه اجباری
بیمه اجباری گستردهترین دسته از انواع بیمه تامین اجتماعی است که این صندوق را سالهای طولانیست که معرفی کرده است. این دسته از انواع بیمه تامین اجتماعی در ماده ۱۴۸ قانون کار و ۳۶ قانون تامین اجتماعی معرفی و بر الزام آن تأکید شده است. مطابق این مادههای قانونی، در زمانی که کارگری استخدام میشود، کارفرما ملزم به ثبتنام او در لیست بیمه کارگاه خود است و باید از روز اول برای او بیمه ارسال شود. در این دسته محاسبه بیمه به شرح زیر است.
در ابتدا باید حقوق مشمول بیمه شخص مشخص شود. بدین صورت که آیتمهای دارای معافیت بیمه مانند حق اولاد، حق ماموریت و… را از حقوق ناخالص کسر میکنند که حقوق مشمول بیمه مشخص شود. پس از شناسایی حقوق مشمول بیمه، ۷% از آن سهم کارگر است که کارفرما باید این مبلغ را از حقوق کارگر کسر و به همراه ۲۳% همان مأخذ که سهم خود کارفرما است در زمان ارسال و تهیه لیست بیمه، به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند. در این نوع از انواع بیمه تامین اجتماعی، کارفرما برای ارسال و پرداخت بیمه هر ماه، تا پایان ماه بعد فرصت دارد، اما در واقع برای کسر از حقوق کارگر در همان ماه محاسبه حقوق اقدام میکند.
بیمه خویش فرما
بیمه خویشفرما خود به ۲ دسته اصلی بیمه اختیاری و بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد تقسیم میشود که در ادامه نرخ حق بیمه آنها بررسی خواهد شد.
بیمه اختیاری
این دسته از انواع بیمه تامین اجتماعی مربوط به اشخاصی است که در دسته اول قرار نمیگیرند و نباید برای ایشان از جانب کارفرمایی بیمه ارسال شود یا اصلا خود کارفرما هستند؛ پس همانطور که گفتیم با توجه به طراحی انواع بیمه تامین اجتماعی برای دربرگیری تمامی اقشار، سازمان برای این دسته هم فکر کرده و پلنهایی را طراحی کرده است. این دسته از اشخاص به چند بخش تقسیم میشوند:

اشخاص غیر شاغل
این افراد در حال حاضر شاغل نبوده و برای دیگران یا برای خود مشغول به کار نیستند. در این شرایط ایشان میتوانند برای خود با نرخهای مصوب سازمان، یکی از طرحها را انتخاب و حق بیمه خود را پرداخت کنند.
در صورت بروز مشکل در حق بیمه خود می توانید مقاله دادرسی بیمه تامین اجتماعی را مطالعه کنید.
کارفرمایان
کارفرمایان بهدلیل آنکه کارگر محسوب نمیشوند، میتوانند برای خود بیمه ارسال کنند که پس از آن بتوانند از مزایای سابقه بیمه خود استفاده کنند.
نرخ انواع بیمه تامین اجتماعی برای بیمه اختیاری
بازنشستگی با ۱۲ درصد
این بیمه ارزانترین نوع بیمه است که فرد بیمه شده در این طرح فقط میتواند از مزایای بازنشستگی آن استفاده کند و سازمان با این درصد دریافتی تنها حقوق بازنشستگی برای این افراد پرداخت میکند.
بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی با ۱۴ درصد
در این طرح از انواع بیمه تامین اجتماعی، حقوق بازنشستگی فرد حتی پس از فوت او هم ادامه داشته و به خانواده وی پرداخت میشود.
بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی با ۱۸ درصد
در این طرح چنانچه در زمان بیمه شدن شخص دارای سلامت باشد، میتواند از این روش علاوه بر دریافت بازنشستگی در زمان حیات و یا پس از آن، از مزایای از کارافتادگی هم استفاده کرده و بابت از کارافتادگی مستمری دریافت کنند.
بازنشستگی، فوت، از کارافتادگی و درمان با 27 درصد
این طرح کاملترین نوع از انواع بیمه تامین اجتماعی است که در آن تمامی مزایا به فرد بیمهپرداز پرداخت میشود. این نوع بیمه شبیه به بیمه اجباری است، با این تفاوت که تنها مشمول بیمه بیکاری و ۳% مرتبط با آن نمیشود.
بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد
افراد شاغل در برخی از مشاغل خاص که خود سازمان تامین اجتماعی مشخص کرده است، مانند رانندگان، کارگران ساختمانی، قالیبافان و… میتوانند با نرخی کمتر از نرخ هرساله سازمان تامین اجتماعی نسبت به بیمه کردن خود اقدام کنند. هرچند که مبلغ این نوع از بیمه کمتر از حالت عادی بیمهپردازی است، اما در مقابل سازمان تامین اجتماعی تعهدات کمتری نیز برای این دسته از افراد قائل است.
3. بیمه بیکاری
این نوع از بیمه مختص به کسانی است که قبلاً برای ایشان بیمه اجباری ارسال شده باشد. در این شرایط به دلیل آنکه قبلاً برای این اشخاص در ارسال بیمه مبلغی به عنوان بیمه بیکاری و به میزان ۳% پرداخت شده است، چنانچه کارگر به طور غیر ارادی بیکار شود، مشمول دریافت بیمه بیکاری از سازمان تامین اجتماعی است و در این موارد سابقه بیمه شخص هم در این مدت از طریق خود سازمان تامین اجتماعی لحاظ میشود.
بیشتر بخوانید: مشاهده سوابق بیمه
4. بیمه مشاغل دستمزد مقطوع
این دسته یکی دیگر از انواع بیمه تامین اجتماعی که فقط مختص به اشخاص حقیقی و اصناف است و مشمول اشخاص حقوقی و شرکتها نمیشود. در این طرح مشاغلی که در لیست سازمان تامین اجتماعی قرار گرفته باشند، باید بدون در نظر گرفتن حقوق توافقی بین کارگر و کارفرما، حق بیمه کارگران خود را فقط و فقط بر مبنای مبالغ مقطوع اعلامی سازمان تامین اجتماعی محاسبه و ارسال کنند.
5. بیمه مشاغل سخت و زیان آور
این نوع از انواع بیمه تامین اجتماعی یکی از دستهبندیهای بیمه اجباری است که مربوط به مشاغلی است که دارای شرایط سخت و زیان آور برای کارگران هستند. در این شرایط کارفرما باید علاوه بر حق بیمه ۳۰% عادی، ۴% هم اضافهتر بابت سخت و زیانآور بودن شغل کارگر پرداخت کند. البته برای این کارگران بهتر است که در زمان بازنشستگی مبلغ حق بیمه سخت و زیانآور آنها بهصورت یکجا پرداخت شود. مشاغل سخت و زیان آور به دو دسته تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت:
دسته اول
مشاغلی که بهواسطه آن کارگاه دارای شرایط سخت و زیانآور هستند و مشاغلی که ماهیت وجودی آنها به طور ذاتی دارای شرایط سخت و زیان آور هستند و خود سازمان تامین اجتماعی لیست آنها منتشر میکند. مانند: کار در معدن، کار در ارتفاع بیش از ۵ متر و…
دست دوم
این دسته را سازمان تامین اجتماعی جزء مشاغل سخت و زیانآور معرفی کرده است که بحثی نیست اما در مورد گروه الف باید با درخواست به اداره کار و تشخیص بازرس اداره کار، چنانچه آن موقعیت شغلی سخت و زیان آور تشخیص داده شود، کارفرما برای کارگر آن قسمت بیمه مشاغل سخت و زیان آور ارسال کند.
بیمه دانشجویی چیست؟
بیمه دانشجویی تامین اجتماعی با هدف حمایت از دانشجویان و ایجاد پشتوانهای برای آینده شغلی آنها ارائه شده است. این طرح، دوران تحصیل در دانشگاه را معادل یک شغل تمام وقت در نظر میگیرد، به این معنا که دانشجویان میتوانند در حین تحصیل، سابقه بیمه برای خود ایجاد کنند. پس از فارغالتحصیلی، این سابقه درست مانند سابقه کاری در یک سازمان یا شرکت محسوب میشود. این بیمه در سه نرخ ۱۴، ۱۶ و ۲۰ درصد قابل انتخاب است. نکته مهم این است که ۲ درصد از حق بیمه دانشجویی توسط دولت پرداخت میشود.
تفاوت بیمه مشاغل آزاد و بیمه اختیاری
یکی از پرسشهای متداول دربارهٔ بیمههای تأمین اجتماعی، تفاوت بین بیمه مشاغل آزاد و بیمه اختیاری است. هر دو نوع بیمه بهصورت اختیاری ارائه میشوند، به این معنا که هر فردی میتواند با پرداخت حق بیمه، تحت پوشش قرار گیرد. با این حال، تفاوتهایی میان این دو وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
- مشمولان بیمه: بیمه مشاغل آزاد برای افرادی طراحی شده که شغل آزاد دارند و بهعنوان کارفرما فعالیت میکنند. بیمه اختیاری مختص افرادی است که شاغل نیستند و تحت پوشش هیچ بیمهای قرار ندارند. به همین دلیل، دامنه افرادی که واجد شرایط بیمه اختیاری هستند، گستردهتر از بیمه مشاغل آزاد است.
- شرایط سنی: در بیمه مشاغل آزاد، سقف سنی برای خانمها ۴۵ سال و برای آقایان ۵۰ سال است. اگر سن فرد بیشتر باشد، باید به ازای هر سال مازاد، دو برابر حق بیمه پرداخت کند. در بیمه اختیاری، حداقل سن ۱۸ سال و حداکثر سن برای خانمها و آقایان ۵۰ سال است. در صورتی که فرد بیش از ۵۵ سال داشته باشد، باید معادل سالهای مازاد، حق بیمه بیشتری پرداخت کند، اما نه دو برابر.
- شرایط اشتغال: در بیمه اختیاری، فرد نباید در هیچ کارگاه مشمول بیمه تامین اجتماعی مشغول به کار باشد. اما در بیمه مشاغل آزاد، اشتغال فرد در یک کارگاه ضروری نیست، بلکه داشتن شغل آزاد کافی است.
- سطح پوشش و خدمات بیمهای: بیمه اختیاری دارای نرخ ۲۷ درصدی است که تمام خدمات از جمله مستمری بازنشستگی، خدمات کفن و دفن، ازکارافتادگی و هزینههای درمانی را شامل میشود. در مقابل، بیمه مشاغل آزاد بسته به درصد انتخابی، خدمات متفاوتی ارائه میدهد. تاکنون برای بیمه درمان در مشاغل آزاد نرخ ۱۸ درصد در نظر گرفته شده که بهصورت سرانه پرداخت میشود. این درصد توسط شورای عالی تأمین اجتماعی تصویب شده و براساس حقوق فرد تعیین میشود.
تفاوت بیمه ۱۲، ۱۴، ۱۸ درصد تامین اجتماعی
از اصلیترین تفاوت بین بیمههای ۱۲، ۱۴ و ۱۸ درصدی تامین اجتماعی، مبلغ حق بیمهای است که باید پرداخت شود. این نرخها طبق درصدی از دستمزد یا درآمد فرد محاسبه میشوند و هرچه درصد بالاتر باشد، مبلغ پرداختی بیشتر میشود.
جمعبندی
سازمان تامین اجتماعی برای تحت پوشش قرار دادن کلیه افراد به طراحی انواع بیمه تامین اجتماعی و پلنهای مختلف روی آورده است که بتواند چتر حمایتی خود را بیش از پیش گسترش دهد و درصد بسیار زیادی از جامعه را پوشش دهد. در این بین هر کدام از اشخاص با توجه به شرایط و انتخاب خود در یکی از انواع بیمه تامین اجتماعی شرکت کرده و برای خود حق بیمه پرداخت میکنند که در مواقع نیاز از مزایای آن بهره ببرند.
سوالات متداول
1. انواع بیمه تامین اجتماعی کدامند؟
بیمه خویش فرما، کارفرما، زنان خانهدار، بیمه دانشجویی، سربازی و بسیاری دیگر که در مقاله ذکر شدهاند.
2. بیمه اجباری چیست؟
افرادی که به صورت رسمی در یک کارگاه یا شرکت مشغول به کار هستند. کارفرما موظف است که این افراد را در لیست بیمه ثبتنام کرده و حق بیمه آنها را به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کند.
3. چه کسانی میتوانند از بیمه اختیاری استفاده کنند؟
افرادی که تحت پوشش بیمه اجباری قرار ندارند، مانند افراد غیر شاغل، کارفرمایان، یا افرادی که برای خود کار میکنند، میتوانند از بیمه اختیاری استفاده کنند.
4. بیمه مشاغل دستمزد مقطوع چیست؟
این بیمه مختص به افراد حقیقی و اصناف است که باید حق بیمه کارگران خود را براساس مبالغ مقطوع اعلامی سازمان تامین اجتماعی محاسبه و پرداخت کنند.
5. بیمه مشاغل سخت و زیانآور چیست ؟
مشاغل سخت و زیانآور به مشاغلی گفته میشود که شرایط کاری سخت و آسیبزا دارند. کارفرمایان برای این دسته از کارگران باید علاوه بر حق بیمه معمولی، مبلغ اضافی بابت سخت و زیانآور بودن کار پرداخت کنند.
6. بیمه خویش فرما چیست؟
یکی از انواع بیمه تامین اجتماعی و مناسب افرادی است که تحت پوشش بیمه اجباری نیستند؛ مانند: فریلنسرها.
7. بیمه مشاغل آزاد چیست؟
بیمه مشاغل آزاد، یکی از زیر مجموعههای بیمه خویش فرما است، این بیمهنامه بدون محدودیت است و تمامی افراد میتوانند تحت پوشش آن قرار گیرند.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 0 از 5 (0 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام استادمن تا2ماه پیش بیمه ی روستایی پرداخت میکردم الان 2ماه است هم پسرم رابیمه اختیاری کردم هم خودم را..آیابرای سوابق بیمه روستایی احتساب خواهدشد
سلام وقتتون بخیر
بله محاسبه میشود.
من بیمه تامین اجتماعی نیستم اگر بخواهم فرزندانم را بیمه کنم چکار باید بکنم؟
سلام
می توانید با پرداخت حق بیمه برای خود، افراد تحت تکقل را نیز بیمه نمایید