خاتمه قرارداد کار چیست؛ 6 نوع قانونی خاتمه قرارداد + شرایط

هر کدام از ما در مقام کارگر یا کارفرما، احتمالاً دفعاتی را درگیر درست یا غلط بودن روش اجرای خاتمه قرارداد کار بودهایم. بعضاً کارفرما رابطه کاری را بهصورت یکطرفه فسخ میکند که نمیداند این کار، طبق قوانین انجام گرفته است یا خیر. یا در بعضی مواقع کارگر، کار خود را ترک میکند و کارفرما را در شرایط بحرانی تنها میگذارد؛ در این صورت کارفرما نمیداند که راه حل این خاتمه قرارداد کار چیست؟ با مطالعهٔ این مقاله از محاسبان میتوانید نسبت به وضعیت خاتمه انواع قرارداد کار در شرایط مختلف، آگاهی کافی را پیدا کنید که بتوانید بهترین تصمیم و عملکرد را داشته باشید.
خاتمه قرارداد کار چیست؟
خاتمه قرارداد کار به حالتی گفته میشود که رابطه کارگر و کارفرما از جانب یکی از طرفین پایان یابد. البته در قانون کار خاتمه قرارداد کار کاملاً مشخص و واضح توضیح داده شده و بین خاتمه قرارداد کار، ترک کار و تعلیق قرارداد کار تفاوت قائل شده است.
انواع خاتمه قرارداد کار مطابق با ماده 21 قانون کار

در ماده 21 قانون کار، خاتمه قرارداد کار به صورتهای زیر مطرح شده است:
- فوت کارگر
- بازنشستگی کارگر
- از کار افتادگی کلی کارگر
- انقضاء مدت در قراردادهای کار با مدت موقت و عدم تجدید صریح یا ضمنی آن
- پایان کار در قراردادهایی که مربوط به کار معین است
- استعفای کارگر
بنا به متن صریح قانون کار، چنانچه یکی از موارد فوق رخ دهد، قرارداد بین کارگر و کارفرما بدون تبعات خاصی خاتمه مییابد. یعنی اگر در پایان مدت قرارداد، قرارداد جدیدی امضا نشود، خاتمه قرارداد کار اتفاق افتاده و کارفرما فقط مکلف به تسویه حساب و جبران خدمات کارگر است.
تسویه حساب عبارت است از محاسبه عیدی و پاداش تا پایان مدت قرارداد، مزایای پایان خدمت (حق سنوات)، بازخرید ایام مرخصی و تسویه حقوق و مزایای معوق؛ پس از آن دیگر تکلیفی بر عهدۀ کارفرما نیست.
اگر پس از پایان قرارداد، کارگر در محل کار حاضر و مشغول به کار شود، بدین معنی است که قرارداد کار کارگر بهصورت ضمنی تأیید شده است و در این حالت خاتمه قرارداد کار از جانب کارفرما و بهصورت یکطرفه امکانپذیر نیست. در این شرایط، قرارداد کار شخص به مدت مطابق با آخرین قرارداد به صورت ضمنی تمدید شده است و طرفین میتوانند قرارداد مکتوبی را مجدداً امضا نکنند.
چنانچه میان کارگر و کارفرما قراردادی مبنی بر کار معین (قراردادی که مربوط به انجام یک کار مشخص و محدود باشد) بسته شود، در پایان انجام آن کار، دیگر نیازی به مقدماتی نخواهد بود و خاتمه قرارداد کار بهصورت خودکار انجام میشود.
نکته مهم
مورد بعدی که میتوان در مورد آن صحبت کرد، بحث استعفای کارگر است که اکثر اساتید متخصص قانون کار معتقد بر این موضوع هستند که با توجه به دیگر مادههای قانون کار، بحث استعفای کارگر مربوط به قراردادهای دائمی است و برای قراردادهای موقت کاربردی ندارد.
آیا ترک کار جزئی از خاتمه قرارداد کار است؟
در شرایطی که خاتمه قرارداد کار به صورت خلاف قانون انجام شود، مسئله از دو جانب مورد بررسی قرار میگیرد. اگر کارگر ترک کار کرده باشد و خود عامل خاتمه قرارداد کار بدون توافقهای دوجانبه باشد، چنانچه کارفرما در قرارداد یا فرمهای خود این موضوع را پیشبینی نکرده باشد، در قانون جریمه خاصی برای کارگر در نظر گرفته نشده است. اما در مقابل چنانچه کارفرما قرارداد را به صورت یکطرفه فسخ کند، قانون او را محدود کرده و حق خاتمه قرارداد کار بهصورت یکطرفه را از وی گرفته است.
البته در برخی موارد که کارگر محل کار را ترک کند، خاتمه قرارداد کار تلقی نمیشود. چراکه قانون برای آنها هم پیشبینی انجام داده است. مانند زمانی که فردی به سربازی اعزام میشود یا به سفر حج میرود. در این شرایط قانون کار پیشبینی خود را توضیح داده و به صراحت تأکید کرده که در این شرایط خاتمه قرارداد کار برداشت نمیشود و این موضوع تعلیق قرارداد است. در این شرایط پس از پایان آن موضوع، کارگر میتواند به کارفرما مراجعه و کار خود را مطالبه کند.
بیشار بخوانید: حقوق سربازی 1403
جریمه های خاتمه قرارداد کار خلاف قانون
اگر کارفرمایی کارگر خود را بدون دلیل روشن و پیشبینی شدهای از کار اخراج کند، در شرایطی که زمان خاتمه قرارداد کار آن نرسیده باشد، قانون مجازاتهایی را برای آن در نظر گرفته است. مانند آنکه باید مجدد آن کارگر را به خدمت بگیرد و البته حقوق و مزایا ایام بلاتکلیفی او را پرداخت کند.
در این حالت کارفرما نه تنها از وجود و خدمات کارگر خود استفاده نکرده است، بلکه همۀ حقوق آن زمان را باید به او پرداخت کند. اما اگر کارفرما دلایل روشنی را در آییننامه انضباطی خود ذکر کرده باشد و آن آییننامه را به تصویب رسانده باشد، میتواند با طی کردن مراحل قانونی و پیشبینی شده در آییننامه، کارگر خود را در صورت قصور و خطا اخراج کند؛ بدون آنکه مجازاتی بابت خاتمه قرارداد کار یکطرفه شامل او شود.
جمعبندی
در بحث خاتمه قرارداد کار، اگر یکطرفه انجام شود و مقدمات این امر از پیش انجام نگرفته باشد، قطعاً میتواند برای طرفین بهخصوص کارفرما دردسر ایجاد کند. اما در مواردی مانند اتمام زمان قرارداد، فسخ دو طرفه یا دیگر مواردی که در قانون ذکر شده است، مشکلی برای طرفین بهوجود نمیآورد. اما در هر صورت طرفین بهخصوص کارفرمایان باید حتماً همۀ جوانب را رعایت کنند که بعد از آن درگیر تبعات منفی آن نشوند.
سوالات متداول
1. اگر پس از پایان قرارداد، قرارداد جدید امضا نشود به چه معناست؟
به معنای خاتمه قرارداد کار است.
2. اگر کارفرما قبل از اتمام قرارداد کارگر را به صورت یک طرفه اخراج کند صحیح است؟
در صورتی که کارفرما برای کارگاه خود آییننامه انضباطی به تصویب رسیده داشته باشد و کارگر از آن آییننامه سرپیچی کرده باشد، کارفرما در صورت قصور کارگر، اجازه اخراج یکطرفه او را دارد.
به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
میانگین امتیاز 3 از 5 (2 رای)
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
باسلام چنانچه قراردادما شده باشد وکارگر تا ۴روز بعدازآن سرکار حاضرشودوچون کارفرما قرارداد راتمدیدنکرده وازروز پنجم ازو ود کارگربه محل کار جلوگیری کند.ودستمزد این ۳الی ۴روز را به صورت روزمزد پرداخت کند مگرتخلف صورت نگرفته و قرارداد ز صورت ضمنی تمدید نشده است پس چگونه کارگر پساز شکایت در اداره کاروا ایه فیش پرداختی به صورت روزمزد که در فیش `کارکر د حساب `کارگر هم ذکرشده هییت تجدید نظر دستور تحقیق صادرکرده ومامور تحقیق زظدون اطلاع دادن به کارگر به محل کار وی رفته .وبجای تحقیق از میر واحدکاری و سرپرست وهمکارانش وکارگزینی واحدکاری اش ب امور اداری رفته ومسسئول منابع انسانی با حذف صفحه کارکرد این ۴روز و نشان دادن برمامور تحقیق وپول پرداختی به صورت روزمزد که در فیس بانکی هم ذکرشده پرداخت روزمزد کارگر را پرداخت هدیه به کارگر ذکر کرده ووامورتحقیق با پذیرفتن وگزارش آن هیت تجدیدنظر حکم به عدم بازگشت به کارزده وکارگربااعتراض ب حکم هیئت نپذیرفته وکارگر آن را ب دیوان عدالت اداری فرستاده لطفا راهنمایی کنید چه لایحه ای برای دفاع از حق خود ارایه کند.
سلام و درود.چنانچه کارفرما قراردادی کتبی با کارگر منعقد نکرده باشدکارفرما با استخدام نیروی جدید ،نیروی قبلی را اخراج کند ایا پرداخت سنوات خدمت به همان میزان کارکرد کارگر محاسبه میشود یا ۳ برابر محاسبه میگرددسپاس 🙏
سلام
به همان میزان کارکرد محاسبه میشود اما با مطالبه حقوق ایام بلاتکلیفی و اخراج نادرست میتوان نسبت به محاسبه حقوق و دیگر مزایا اقدام نمود